-7,5% η αγορά στην Ευρώπη

2.068 Επισκέψεις στο άρθρο (18/2/2020)

Οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη μπορεί να παρουσιάζουν μείωση αλλά η ελληνική αγορά την ίδια στιγμή σημειώνει σημαντική άνοδο.


Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 7,5% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον πρώτο μήνα του 2020 με το συνολικό νούμερο να φτάνει τα 956.779 αυτοκίνητα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των νέων νόμων που μπήκαν σε εφαρμογή σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν να κάνουν με την φορολόγηση των αυτοκινήτων, των τωρινών οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη και της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε 4 μεγάλες αγορές της Ευρώπης παρουσίασαν μείωση. Στη Γαλλία σημειώθηκε μείωση 13,4%, στην Ισπανία  7,6%, στην Γερμανία 7,3% και στην Ιταλία 5,9%.

Αντιστρόφως ανάλογα ήταν τα πράγματα στην Ελλάδα, αφού η αγορά αυτοκινήτου στην χώρα μας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 6,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 αγγίζοντας τις 10.000 πωλήσεις. Οι περισσότερες πωλήσεις με βάση την κατηγορία αφορούσαν τα μικρά, τα μικρά SUV, τα μικρομεσαία και τα μικρομεσαία SUV. Συνολικά, τα SUV σημείωσαν τον Ιανουάριο το 44% των ταξινομήσεων, μια αύξηση του 8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Επίσης, σημαντική ήταν η άνοδος στις πωλήσεις των υβριδικών (+7,2%) την στιγμή που οι πωλήσεις τόσο των βενζινοκίνητων όσο και των πετρελαιοκίνητων παρουσίασαν μείωση 3,2% και 4,9% αντίστοιχα.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για την ελληνική αγορά εδώ.
 

citroen
KIA