Αστυνομικός και πολίτης οφείλουν να συνεργάζονται και να τηρούν κόσμια στάση κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Αστυνομικός και πολίτης οφείλουν να συνεργάζονται και να τηρούν κόσμια στάση κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις του οδηγού

78.304 Επισκέψεις στο άρθρο (30/11/2012)

Σε περίπτωση ελέγχου αλκοτέστ, ο οδηγός δεν μπορεί να αρνηθεί τη μέτρηση καθώς θεωρείται αυτόφωρο αδίκημα. Μπορεί όμως να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα και να ζητήσει αιματολογική εξέταση.

Σε περίπτωση ελέγχου ταχύτητας με ηλεκτρονικά μέσα, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να επιδείξει στον οδηγό την ένδειξη του ραντάρ. Ο οδηγός έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ένδειξη και να μην υπογράψει τη βεβαίωση της παράβασης ακολουθώντας τη δικαστική οδό.

Εφόσον ο οδηγός επιδείξει στους αστυνομικούς όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα να τον μεταφέρουν για εξακρίβωση στοιχείων.

Σύμφωνα με το άρθρο 278 (παρ. 2) του Ποινικού Κώδικα, η εφαρμογή χειροπεδών επιτρέπεται μόνο σε όποιον θεωρείται ύποπτος φυγής για κάποιο αδίκημα.

Σε περίπτωση κράτησης, πρέπει να γνωστοποιηθεί ο λόγος και να δοθεί δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο ή συγγενικά πρόσωπα.

Ο οδηγός έχει το δικαίωμα να του μιλούν στον πληθυντικό οι αστυνομικοί με την προϋπόθεση ότι και η δική του συμπεριφορά απέναντί τους είναι καθΆ όλα άψογη.

Αν η συμπεριφορά του οδηγού είναι εριστική, οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να τον προσάγουν με το αιτιολογικό της απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής. Ως απείθεια ορίζεται η άρνηση οποιουδήποτε ελέγχου και ως αντίσταση νοείται οποιαδήποτε άσκηση σωματικής βίας.

Ο οδηγός έχει το δικαίωμα να ζητήσει σωματικό έλεγχο μόνο από αστυνομικό του ίδιου φύλου.

Σε περίπτωση ελέγχου με προτεταμένο όπλο, ο οδηγός έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτό να απομακρυνθεί.

Είτε πρόκειται για αυτόφωρο αδίκημα, είτε για εξακρίβωση στοιχείων, αν η παραμονή του οδηγού στο αστυνομικό τμήμα είναι παρατεταμένη, έχει το δικαίωμα να υποβάλει μήνυση για παράνομη κράτηση.

Ο οδηγός μπορεί κατά περίπτωση να υποβάλει μήνυση για κατάχρηση εξουσίας, απειλή, εξύβριση και σωματική βλάβη.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Hyundai
NISSAN