ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Αθήνα: Το 2024 οι οδηγοί έχασαν 111 ώρες στην κίνηση!

(23/9/2025)
Αθήνα: Το 2024 οι οδηγοί έχασαν 111 ώρες στην κίνηση!

Το κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα θα γίνει ακόμα χειρότερο, λένε οι ειδικοί!
111 ώρες πίσω από το τιμόνι έχασε το 2024 ο μέσος οδηγός στην Αθήνα.
120.000 νέα οχήματα προστίθενται στους δρόμους της Αθήνας κάθε χρόνο.
Στην επόμενη 5ετία οι μετακινήσεις στην Αττική αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% – 20%.
Τι προτείνουν οι συγκοινωνιολόγοι.

autotriti team

Το κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα θα γίνει ακόμα χειρότερο, λένε οι ειδικοί!

Αμέτρητες είναι οι ώρες που χάνουν οι Έλληνες οδηγοί σε καθημερινή βάση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους της Ελλάδας, ολοένα και πληθαίνουν. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θανάσης Τσιάνος, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του 8ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2025, όπου στάθηκε κυρίως για το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη.

111 ώρες πίσω από το τιμόνι έχασε το 2024 ο μέσος οδηγός στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην Αθήνα το 2024 ο μέσος οδηγός έχασε 111 ώρες στην κίνηση, ενώ χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να διανύσει 10 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος οδηγός έχασε περίπου 80 ώρες και χρειάστηκε περίπου 23 λεπτά για κάθε 10 χιλιόμετρα. Έναν χρόνο πριν, το 2023, οι χαμένες ώρες πίσω από ένα τιμόνι στην Αττική ήταν 104, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι χειροτέρα το 2025 και το 2026. Στη Θεσσαλονίκη ένας ο οδηγός το 2023 έχασε 53 ώρες, αύξηση που αποδίδεται και στην κατασκευή του Fly Over, ο οποίος αναμένεται να βελτιώσει τα πράγματα όταν φυσικά ετοιμαστεί και δοθεί στην κυκλοφορία.

120.000 νέα οχήματα προστίθενται στους δρόμους της Αθήνας κάθε χρόνο

Συνεχίζοντας με το κομμάτι των αριθμών, ο Θανάσης Τσιάνος σημείωσε πως κάθε χρόνο στους δρόμους της Αττικής προστίθενται περίπου 120.000 νέα οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μία δεκαετία το υπάρχον οδικό δίκτυο θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 1 εκατ. οχήματα!!! Παράλληλα, ανέφερε ότι στην επόμενη πενταετία οι μετακινήσεις στην Αττική αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% – 20%. Αν δεν απορροφηθεί μέρος αυτής της κίνησης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), τότε οι καθυστερήσεις θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερες από τις σημερινές».

Ήδη στην Αττική Οδό, από το 2023 έως σήμερα, ο κυκλοφοριακός φόρτος έχει αυξηθεί κατά 9,5%, ενώ στον Κηφισό χάνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια ώρες, με την οικονομική ζημία να φτάνει τα 80-90 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί

Τέλος, αναφορικά με τις λύσεις τις οποίες προτείνουν σε πρώτη φάση οι ειδικοί είναι οι εξής:

  • Η ύπαρξη ενός σχεδίου διαχείρισης συμφόρησης, με επικαιροποίηση προγραμμάτων σηματοδότησης που σε κάποιους κόμβους δεν έχουν αλλάξει εδώ και 25 χρόνια.
  • Η αλλαγή του Δακτυλίου, η εφαρμογή ωραρίου τροφοδοσίας και οι περιορισμοί στη διέλευση των φορτηγών από κεντρικούς δρόμους σε ώρες αιχμής.
  • Η αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης μετεπιβίβασης.
  • Η ενίσχυση της αστυνόμευσης για περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης.
  • Η σημαντική αναβάθμιση των ΜΜΜ για να προσφέρουν μικρότερες αναμονές, καλύτερη διασύνδεση με σταθμούς μετεπιβίβασης, χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και βελτίωση συνθηκών για την πεζή μετακίνηση προς τους σταθμούς όλων των γραμμών του Μετρό.