Έρευνα λέει ότι το κόκκινο προκαλεί! Την αστυνομία και τις ασφαλιστικές εταιρείες... Συμφωνείς ή πιστεύεις ότι αυτά είναι κουραφέξαλα;
Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν και θέλουν να μας πείσουν ότι τα αυτοκίνητα κόκκινου χρώματος, εκτός του ότι «πάνε πιο γρήγορα», προκαλούν περισσότερο την προσοχή της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι συχνά στην άκρη του δρόμου για παρατηρήσεις ή κλήσεις παράβασης ορίου ταχύτητας. Κατ` επέκταση, τα ασφάλιστρά τους είναι και ακριβότερα. Είναι άραγε αλήθεια ή πρόκειται για μύθο;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Πρόστιμα ορίου ταχύτητας
Είναι αλήθεια ότι το κόκκινο χρώμα στο αυτοκίνητο έχει σχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με sport αυτοκίνητα. Γκαζιάρικα και... νευρικά. Επίσης, υπάρχει και η άποψη ότι τα οχήματα κόκκινου χρώματος, βάσει μια οφθαλμαπάτης, «φαίνεται» να πηγαίνουν γρηγορότερα από ότι στην πραγματικότητα, πράγμα που βέβαια ακούγεται, όσο και είναι, πραγματικά κομμάτι επιστημονικής φαντασίας!
Σύμφωνα, λοιπόν, με την αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Πληροφοριών Ασφάλειας και Ένωσης Εμπορικών Ασφαλειών των ΗΠΑ, Carolyn Gorman, «δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι τα κόκκινα αυτοκίνητα δέχονται περισσότερες κλήσεις, από αυτοκίνητα άλλου χρώματος».
Στην πραγματικότητα, τα λευκά αυτοκίνητα κατέχουν την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 19% επί του συνόλου των κλήσεων, με τα κόκκινα να έρχονται δεύτερα με 16%. Και τα νούμερα αυτά προέρχονται από μια, σχετικά μικρής κλίμακας, έρευνα που έκανε κάποιος ρεπόρτερ της St. Peterburg Times! Μέτρησε περίπου 1.200 αυτοκίνητα, κατατάσσοντάς τα ανάλογα με το χρώμα τους, ενώ έπειτα βρήκε τις τελευταίες, περίπου, 1.000 κλήσεις που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές. Το μόνο αξιοπερίεργο αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν τα… γκρι αυτοκίνητα!
Ενώ αποτελούσαν μόλις το 6% επί του συνόλου των αυτοκινήτων, συγκέντρωσαν το 10% των κλήσεων, ενώ τα λευκά και κόκκινα αυτοκίνητα, κατείχαν το 25% και το 19% επί του συνόλου, αντίστοιχα.
Ας περάσουμε τώρα στα ασφάλιστρα
Εφόσον δέχονται περισσότερες κλήσεις, γιατί και οι ασφαλιστικές να μην τα χρεώνουν περισσότερο; Λογικό, ε; Και εδώ, όμως, η Gorman αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «καμία από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες δεν λαμβάνει υπόψη της το χρώμα ενός αυτοκινήτου όταν ξεκινά να το ασφαλίζει». Συγκεκριμένα, λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, το οδηγικό ιστορικό και πολλά άλλα, μέσα στα οποία,φυσικά, δεν βρίσκεται το χρώμα! Έτσι, λοιπόν, ψωνίστε το επόμενο κόκκινο αυτοκίνητό σας άφοβα! Οι κλήσεις έρχονται μόνο λόγω υπαιτιότητας και όχι λόγω χρώματος.
Εσείς όμως τι λέτε, τραβούν περισσότερο τα βλέμματα αυτών που δεν πρέπει τα κόκκινα αυτοκίνητα, ή αυτό έχει περάσει προ πολλού;
Μια και ρωτάτε, εγώ λέω ότι ο τίτλος «Κόκκινο αμάξι; Την έβαψες!» είναι 100% παραπλανητικός. Και μάλιστα η ειδοποίηση που ήρθε στο κινητό ήταν ακόμη χειρότερη, γιατί συνέχιζε με ένα catchphrase για αυτό με τα ασφάλιστρα, σαν να ήταν πραγματικό γεγονός.
Λυπάμαι, δεν είναι σοβαρή αρθρογραφία τίτλος «Οι νέοι άνθρωποι γεννιούνται με τρία πόδια!» και στο κείμενο να λέει «Κάποιοι πυροβολημένοι υποστηρίζουν ότι οι νέοι άνθρωποι γεννιούνται με τρία πόδια. Αυτό φυσικά δεν ισχύει!»
Το πρόβλημα δεν είναι το χρώμα, αλλα το τι έχει ο καθένας στο "κεφάλι του" για το χρώμα.
Θέμα δηλαδή εκπαίδευσης και προσλαμβανουσων.
Ολα τα άλλα είναι προφάσεις για αυθαιρεσίες με σκοπό την είσπραξη.
Δηλαδή.... Τρίχες κατσαρές!!!
Μια και ρωτάτε, εγώ λέω ότι ο τίτλος «Κόκκινο αμάξι; Την έβαψες!» είναι 100% παραπλανητικός. Και μάλιστα η ειδοποίηση που ήρθε στο κινητό ήταν ακόμη χειρότερη, γιατί συνέχιζε με ένα catchphrase για αυτό με τα ασφάλιστρα, σαν να ήταν πραγματικό γεγονός. Λυπάμαι, δεν είναι σοβαρή αρθρογραφία τίτλος «Οι νέοι άνθρωποι γεννιούνται με τρία πόδια!» και στο κείμενο να λέει «Κάποιοι πυροβολημένοι υποστηρίζουν ότι οι νέοι άνθρωποι γεννιούνται με τρία πόδια. Αυτό φυσικά δεν ισχύει!»
Σίγουρα μύθος το κόκκινο χρώμα, όπως στο δικό μου αυτοκινητο, όπου με κατηγορουν γιατί δεν τρέχω. Μου αρέσει το λευκό!
Το κόκκινο έχει συνδεθεί παραδοσιακά με τις Ferrari, το πρότυπο του γρήγορου αυτοκινήτου εδώ και δεκαετίες. Οπότε οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι.
Το πρόβλημα δεν είναι το χρώμα, αλλα το τι έχει ο καθένας στο "κεφάλι του" για το χρώμα. Θέμα δηλαδή εκπαίδευσης και προσλαμβανουσων. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις για αυθαιρεσίες με σκοπό την είσπραξη. Δηλαδή.... Τρίχες κατσαρές!!!
Είχα μια Alfa Romeo 146 κόκκινη και ήταν το μόνο αμάξι που κουτσουλούσαν τα περιστέρια... :)