Αρκετές συνήθεις που έχουμε κατά την οδήγηση μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα ζημιές πολλών ευρώ στο αυτοκίνητό μας. Διαβάστε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξετε.
Λίγο πολύ όλοι τα κάνουμε, αλλά πρέπει να τα... κόψουμε!
Όταν κρατάτε πατημένο τον συμπλέκτη προκαλείτε φθορά στο ρουλεμάν του και στο βολάν.
Πολλές φορές μας τυχαίνει μια αναπάντεχη ζημιά στο αυτοκίνητό μας, σε μερικές περιπτώσεις αρκετών εκατοντάδων ευρώ, για τις οποίες τα βάζουμε με την τύχη μας ή κατηγορούμε το αυτοκίνητό πως βγάζει προβλήματα. Η πραγματικότητα είναι όμως πως οι ζημιές μόνο αναπάντεχες δεν είναι, καθώς συχνά τις έχουμε προκαλέσει εμείς. Πάμε να δούμε μερικά κλασικά παραδείγματα.
Συνεχές πάτημα συμπλέκτη
Όταν πατάτε τον συμπλέκτη στο φανάρι προκαλείτε φθορά στο ρουλεμάν του συμπλέκτη το οποίο πιέζει το βολάν. Αν μάλιστα βρίσκεστε και σε ανηφόρα, τότε ο δίσκος υπερθερμαίνεται και το υλικό τριβής καταστρέφεται. Το συνολικό κόστος για αλλαγή αλλαγή δίσκου-πλατώ ξεκινά από 300 ευρώ.
Τα μπρελόκ με πολλά κλειδιά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητό σας.
Τα μπρελόκ με πολλά κλειδιά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, λόγω της πίεσης που προκαλεί το βάρος τους στο διακόπτη της μίζας. Αυτός δεν είναι κατασκευασμένος ώστε να αντέχει τόσο βάρος και μελλοντικά θα χαλάσει και επειδή είναι από τα μέρη που δεν επισκευάζεται, αναγκαστικά θα πρέπει να την αντικαταστήσετε και αυτό κοστίζει αρκετά.
Σε περίπτωση που έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμου στο ρεζερβουάρ, η αντλία θα τραβήξει τα πιο βαριά «σκουπίδια» που έχουν κάτσει στον πυθμένα και πιθανότατα θα περάσουν στην μηχανή.
Φροντίστε να μην αφήνετε το λαμπάκι καύσιμου να ανάψει, γιατί όταν η αντλία καυσίμου δεν περιβάλλεται από επαρκή ποσότητα καυσίμου, ανεβάζει θερμοκρασία με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η διάρκεια ζωής της. Παράλληλα, επειδή -δυστυχώς- κανένα καύσιμο δεν είναι 100% καθαρό, σε περίπτωση που έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμου στο ρεζερβουάρ, η αντλία θα τραβήξει τα πιο βαριά «σκουπίδια» που έχουν κάτσει στον πυθμένα και πιθανότατα να περάσουν στην μηχανή. Εδώ και αν μιλάμε για εκατοντάδες ευρώ.
Αν ξεχάσετε να βάλετε λάδια στον κινητήρα, τότε είναι πολύ πιθανόν να καταστραφεί ολοσχερώς.
Τα λάδια του κινητήρα, εκτός από το να μειώνουν τις τριβές συμβάλλουν και στη μείωση της θερμοκρασίας του. Αν λοιπόν αφήσετε το αυτοκίνητο με λίγα λάδια, τότε αφενός αυτός δεν ψύχεται επαρκώς, αφετέρου συγκεντρώνονται μικροσωματίδια στις βαλβίδες που σημαίνει μεγαλύτερες τριβές, κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. Αν, τώρα, αυτός στεγνώσει εντελώς κάποια στιγμή η μηχανή θα κολλήσει και είπαμε παραπάνω πόσο κοστίζει….
Η λάθος πίεση ελαστικών μπορεί να ανεβάσει την κατανάλωση μέχρι 20%, ενώ παράλληλα φθείρει και τα ελαστικά γρηγορότερα.
Το έχουμε πει άπειρες φορές ωστόσο ακόμα και τώρα πολλοί είναι αυτή που αμελούν να ελέγχουν τον αέρα στα ελαστικά τους. Με λάθος πίεση αέρα έχουμε μετρήσει έως και 20% παραπάνω κατανάλωση, δηλαδή 5 γεμίσματα το χρόνο. Φυσικά, εννοείται πως χειροτερεύει η οδική συμπεριφορά του οχήματος και τα φρένα χάνουν σε απόδοση, ωστόσο εδώ εστιάζουμε στα χρήματα που θα γλιτώσετε. Επίσης σημειώστε πως και τα ελαστικά φθείρονται γρηγορότερα!
Μπορεί τα καινούρια αυτοκίνητα να μη θέλουν ζέσταμα, όμως μην το παρακάνεις! Δηλαδή μην γκαζώνεις μέχρι τον κόφτη, όσο είναι ακόμα κρύα και ακόμα καλύτερα μην ανεβάζεις πάνω από 3,5-4.000 στροφές. Περίμενε να ανεβάσει θερμοκρασία ο κινητήρας και τα λάδια και μετά δώστου! Ok, αν το κάνεις μια φορά δεν θα σπάσει ο κινητήρας, καλύτερα όμως δεν είναι να τον προφυλάσσεις;
Αν δεν ήταν σημαντικό, δε θα υπήρχαν αυτοκίνητα που ρυθμίζουν τον κόφτη ανάλογα με την θερμοκρασία του κινητήρα.