Koυμπί «SOS» ή «eCall»: Tι θα συμβεί εάν το πατήσουμε;

Koυμπί «SOS» ή «eCall»: Tι θα συμβεί εάν το πατήσουμε;

6.095 Επισκέψεις στο άρθρο (19/10/2021)

Το κoυμπί «SOS» ή «eCall» που βρίσκεται μέσα σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα αποτελεί τον φύλακα άγγελο του οδηγού και των επιβατών. Εσύ ξέρεις πως λειτουργεί;

To κουμπί του «SOS» ή αλλιώς «eCall» βρίσκεται σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα, είτε πάνω στην κεντρική κονσόλα είτε πιο ψηλά, στο σημείο όπου βρίσκονται οι διακόπτες για τα φώτα στο εσωτερικό. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι κάνει στην πραγματικότητα;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Yποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2018

Αυτό το σύστημα έκτακτης ανάγκης σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στις αρχές του 2000 αλλά άρχισε να χρησιμοποιείται το 2009, αρχικά, μόνο σε μερικά αυτοκίνητα. Το 2011, το σύστημα ελέγχθηκε από την Κομισιόν και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για να καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση του συστήματος αυτού σε όλα τα νέα αυτοκίνητα. Τελικά, από την 1η Απριλίου του 2018, το σύστημα αυτό βρίσκεται υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα.

Τι συμβαίνει όταν το πατήσεις

Πατώντας το κουμπί «SOS» 'η «eCall», ο ενσωματωμένος υπολογιστής του συστήματος θα ενεργοποιήσει την «ημιαυτόματη υπηρεσία eCall». Λίγα δευτερόλεπτα μετά το πάτημα του κουμπιού, οπουδήποτε στην Ευρώπη, το αυτοκίνητο θα καλέσει αυτόματα το 112, τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που έχει θεσπιστεί για αυτόν ειδικά τον σκοπό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την κλήση θα την απαντήσει ένας άνθρωπος που θα αναλάβει να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να διαβιβάσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα όπως: την ώρα, την ακριβή τοποθεσία του ατυχήματος και την κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόταν ο οδηγός.

Ο οδηγός δεν έχει τις αισθήσεις του; Kανένα πρόβλημα!

Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος που θα έχει σαν αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τις αισθήσεις του, είναι αυτονόητο πως ο οδηγός δεν θα μπορεί να πατήσει το περίφημο κουμπί στο αυτοκίνητό του. Το σύστημα eCall, όμως, είναι καλά σχεδιασμένο. Συνδέεται άμεσα με ορισμένες λειτουργίες του οχήματος και ενεργοποιείται αυτόματα εάν καταλάβει ότι το αυτοκίνητο έχει εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα. Για παράδειγμα, ενεργοποιείται αυτόματα όταν ανοίξει κάποιος από τους αερόσακους και ειδοποιεί επίσης, αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σπεύσουν στο σημείο του ατυχήματος. Το σύστημα είναι συνδεδεμένο με GPS, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να γνωρίζουν την ακριβή θέση του οχήματος.

Σώζει 2.500 ζωές κάθε χρόνο

Σύμφωνα με έρευνες, το σύστημα eCall υπολογίζεται πως σώζει 2.500 ζωές κάθε χρόνο καθώς μειώνει τον χρόνο που χρειάζονται να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στον τόπο του ατυχήματος κατά 40% μέσα στην πόλη και κατά 50% εκτός αυτής.

Ξέρεις πως λειτουργεί ο φύλακας άγγελός σου;
- Καταλαβαίνει πού είσαι, τι ώρα και προς τα πού πας
- Ξέρει εάν έχει ο οδηγός τις αισθήσεις του!
- Σώζει 2.500 ζωές κάθε χρόνο!
- Βρίσκεται σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2018
Εσύ ξέρεις τι θα γίνει εάν το πατήσεις; Γνωρίζεις τι θα χρειαστεί να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Hyundai
KIA