Όσο καλός και αν νομίζεις ότι είσαι στο παρκάρισμα, σίγουρα κάνεις λάθη και δεν έχεις ιδέα. Δες τώρα, 5 απλά βήματα για να γίνεις «πιλότος» στο παρκάρισμα!!!
Άλλοι το`χουν με το παρκάρισμα και άλλοι πάνε με το αφτί!
Για κάποιους το παρκάρισμα είναι εύκολη υπόθεση. Για κάποιους άλλους πάλι φαίνεται πιο περίπλοκο κι από πυρηνική φυσική. Δες 5 πράγματα που πολλοί δεν γνωρίζουν και πρέπει να μάθεις.
Η υπόθεση «παρκάρισμα» για εμάς τους Έλληνες έχει εξελιχθεί σε πολύ πιο απλή διαδικασία από ό,τι πραγματικά είναι. Και αυτό γιατί συνήθως τηρούμε μόνο ένα μικρό ποσοστό ή και κανέναν από τους κανόνες ασφαλείας. Ίσως μάλιστα αρκετοί από εμάς να μην τους γνωρίζουμε καν αυτούς τους κανόνες. Όμως αν κάποιος θέλει να αυτοαποκαλείται καλός οδηγός θα πρέπει και να τους γνωρίζει, αλλά και να τους τηρεί. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να παρκάρουμε σωστά, σεβόμενοι τον εαυτό μας, τους άλλους, αλλά και το ίδιο μας το αυτοκίνητο.
Η συνήθεια να προειδοποιείτε πως θα παρκάρετε με τη χρήση των αλάρμ είναι λάθος. Κανονικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε απλά το φλας.
Όταν εντοπίσουμε τη θέση που θέλουμε να σταθμεύσουμε, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε το φλας, προκειμένου να ειδοποιήσουμε τους γύρω -και ειδικά το αυτοκίνητο πίσω μας- για την πρόθεση που έχουμε. Αλλιώς κινδυνεύετε να κολλήσει το επερχόμενο αυτοκίνητο πίσω σας και να χάσετε τη θέση. Οι περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν τα λεγόμενα αλάρμ για το σκοπό αυτό, επιλογή που δεν είναι η σωστή σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Τα αλάρμ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το φλας αρκεί.
Στα κέντρα πολλών αστικών κέντρων της χώρας λειτουργεί πλέον μόνιμα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με μέγιστο χρόνο τις 3 ώρες
Πέρα από τις πινακίδες που απαγορεύουν τη στάση ή τη στάθμευση σε κάποιο σημείο, τον ίδιο ακριβώς ρόλο παίζει και η διαγράμμιση του οδοστρώματος. Η τεθλασμένη κίτρινη γραμμή (ζιγκ-ζαγκ) στην πλευρά του οδοστρώματος, καθώς και η συνεχής κίτρινη γραμμή στο κράσπεδο ή στην άκρη του οδοστρώματος, σημαίνει ότι σε όλο το μήκος της γραμμής απαγορεύεται η στάθμευση. Παράλληλα, στα κέντρα πολλών αστικών κέντρων της χώρας λειτουργεί πλέον μόνιμα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με μέγιστο χρόνο τις 3 ώρες, καθώς και χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Για τα αυτοκίνητα οι θέσεις οριοθετούνται με άσπρο χρώμα, για τις μοτοσικλέτες με πράσινο, ενώ οι θέσεις των µονίµων κατοίκων οριοθετούνται µε µπλε γραµμές και τέλος, οι ειδικές θέσεις στάθµευσης µε κίτρινες.
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του παρκαρίσματος θα πρέπει νε ελέγξετε πολύ καλά τον περιβάλλοντα χώρο.
Αφού λοιπόν εντοπίσετε τη θέση και η στάθμευση είναι επιτρεπτή, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο γύρω και πίσω από το αυτοκίνητό σας. Ο κεντρικός καθρέφτης λοιπόν πρέπει να «κεντράρει» το πλαίσιο του πίσω παρμπρίζ και όχι την εταζέρα ή την οροφή, για να ελέγξετε πως υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για την προς τα πίσω κίνηση, ενώ μέσω των εξωτερικών καθρεφτών θα τσεκάρετε πως δεν περνάει από το πλαϊνό μέρος κάποια μοτοσικλέτα ή ποδήλατο. Φυσικά επειδή πολλές φορές οι καθρέπτες δεν καλύπτουν τη νεκρή γωνία, θα πρέπει πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του παρκαρίσματος να κάνετε και ένα οπτικό έλεγχο ιδίοις όμμασι.
Με 5 απλές κινήσεις μπορείτε να παρκάρετε γρήγορα και αποτελεσματικά.
Το σημαντικότερο στοιχείο για ένα εύκολο παράλληλο παρκάρισμα είναι να γνωρίζετε τον όγκο του αυτοκινήτου σας, έτσι ώστε να μπορείτε να καταλάβετε αν χωράει σε μία ελεύθερη θέση. Αφού λοιπόν είστε βέβαιοι τότε η παρακάτω διαδικασία θα κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι. Σε πολλούς μάλιστα μπορεί να θυμίσει τις συμβουλές του δασκάλου οδήγησης όταν κάνατε μαθήματα.
Τα στάδια είναι ως εξής:
Σταματήστε παράλληλα σε απόσταση 40 εκ. από το αυτοκίνητο μπροστά από τη θέση που έχετε επιλέξει και υπολογίστε πως το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει να είναι περίπου 30 εκ. πιο πίσω από το πίσω άκρο του αυτοκινήτου δίπλα σας.
Γυρίστε το τιμόνι, πάντα όσο βρίσκεστε σε στάση, αριστερά μέχρι να τερματίσει η διαδρομή του και βάλτε όπισθεν.
Σταματήστε την κίνηση όταν στη μέση του πίσω παρμπρίζ σας δείτε τη δεξιά γωνία του αυτοκινήτου που βρίσκεται πίσω σας.
Ισιώστε το τιμόνι και ελάτε πίσω μέχρι η μούρη σας να περάσει το μπροστά αυτοκίνητο.
Γυρίστε το τιμόνι και τέρμα δεξιά και κινηθείτε προς τα πίσω. Όταν φτάσετε παράλληλα προς το πεζοδρόμιο είστε έτοιμοι!
Ανοίγοντας την πόρτα ελέγξτε προσεκτικά μην περνάει κάποια μοτοσικλέτα ή ποδήλατο, διότι είναι επικίνδυνο να τον χτυπήσετε.
Αφού βγείτε προσεκτικά ελέγχοντας για κάποια μοτοσικλέτα ή ποδήλατο που μπορεί να κινείται παράλληλα στο δρόμο και πριν εγκαταλείψετε το σημείο θα πρέπει να προσέξετε κάποιες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες. Αρχικά να μη κλείνετε ράμπα αναπήρων. Πέραν του ότι απαγορεύεται αυστηρά το παρκάρισμα, πάνω απ` όλα είναι θέμα σεβασμού. Αντίστοιχα θέμα σεβασμού είναι να μην παρκάρετε και πάνω σε πεζοδρόμια. Αλλωστε το λέει και η λέξη, είναι για τους πεζούς. Εκτός αυτού αν εφάπτεται μέρος του ελαστικού πάνω στο πεζοδρόμιο και το υπόλοιπο βρίσκεται στον αέρα ή αν προσπαθείτε να ανεβείτε πεζοδρόμιο, είναι πιθανό να δημιουργήσετε φθορά στο ελαστικό, αλλά και στη ζάντα σας. Τέλος προσέξτε να μην πατάτε κάποιο φρεάτιο, διότι εμποδίζεται η απορρόφηση του νερού. Παράλληλα είναι και επικίνδυνο για το αυτοκίνητό σας, καθώς κάποια από τα φρεάτια ενδέχεται να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος του αυτοκινήτου σας.