Τέλος στη μάστιγα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θέλει να βάλει η NHTSA

Τέλος στη μάστιγα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θέλει να βάλει η NHTSA

Έξυπνο αλκοοτέστ

1.849 Επισκέψεις στο άρθρο (8/6/2015)

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση παρουσίασε o NHTSA, με σκοπό να αποτρέψει τους «πότες» από το να πιάσουν τιμόνι.

Αναμφισβήτητα μία από τις κυριότερες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων και μη είναι η οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ. Σύμφωνα με τις έρευνες το αλκοόλ ευθύνεται για το 1/3 των απωλειών ετησίως ήτοι περισσότερους από 10.000 θανάτους. 
Ο NHTSA (Εθνικός Διαχειριστής Οδικής Ασφάλειας Αυτοκινητόδρομων των Η.Π.Α.) που ειδικεύεται σε θέματα οδικής ασφάλειας, έρχεται να δώσει τη λύση δημιουργώντας ένα σύστημα πρόληψης με την ονομασία DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety). 
Το σύστημα βασίζεται σε δύο τεχνολογίες. Η πρώτη αφορά έναν αναλυτή ανάσας τοποθετημένο στο τιμόνι, ο οποίος υπολογίζει αν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα είναι πάνω από 0,08. Η δεύτερη αντίστοιχα αφορά έναν αισθητήρα που θα λειτουργεί με υπέρυθρες , ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στο κουμπί εκκίνησης του αυτοκινήτου και θα σκανάρει το δάχτυλο του οδηγού υπολογίζοντας πάλι τη συγκέντρωση του αλκοόλ.Αν και ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το DADSS, ο διευθυντής του NHTSA Mark Rosekind δήλωσε πως το σύστημα έχει τεράστιες προοπτικές ώστε να αποτρέψει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών, όπως τους νέους, από το να οδηγούν μεθυσμένοι.Βεβαίως η εφαρμογή αυτού του συστήματος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ενώ δεν υπάρχει και νομοθετικό πλαίσιο που θα υπαγορεύει κατά πόσο το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό να εγκαθίσταται στα νέα μοντέλα ή θα εναπόκειται στην ευχέρεια του αγοραστή αν θα το εγκαταστήσει ή όχι. 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

ford
ΜΟΤΟ