mono-sto-autotriti
ΟΕΜ ή ιμιτασιόν ανταλλακτικό; Ποιες οι διαφορές;

ΟΕΜ ή ιμιτασιόν ανταλλακτικό; Ποιες οι διαφορές;

4.552 Επισκέψεις στο άρθρο (21/11/2022)

ΟΕΜ ανταλλακτικά για ποιότητα ή ιμιτασιόν για περισσότερη οικονομία; Τι θα επέλεγες; Ποιες είναι όμως οι κυρίες διαφορές ανάμεσα σε OEM κι ιμιτασιόν ανταλλακτικά;

Οι διαφορές ανάμεσα σε OEM κι ιμιτασιόν ανταλλακτικά

«Θα χρειαστεί αλλαγή το ανταλλακτικό», μια πρόταση που πολλές φορές συνοδεύεται από τριψήφιο αριθμό χρημάτων. Δυστυχώς πολλά εξαρτήματα που βρίσκονται στο αυτοκίνητο φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των χιλιομέτρων, με την αντικατάσταση τους να είναι αναγκαία. Όμως τι αξίζει να βάλουμε; Αφήνοντας εκτός τα πιο ακριβά γνήσια και τα αμφιβόλου ποιότητας μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, θα επικεντρωθούμε στις διαφορές των δύο δημοφιλέστερων κατηγοριών, αυτών των ΟΕΜ και των ιμιτασιόν.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τι είναι OEM και τι ιμιτασιόν ανταλλακτικά;

Τα ΟΕΜ ανταλλακτικά ή Original Equipment Manufacturers ή εφάμιλλης ποιότητας (matching quality), είναι ανταλλακτικά ακριβώς ίδια με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές που προμηθεύουν parts τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μόνη διαφορά μεταξύ γνησίου κι OEM είναι η συσκευασία, όπου στην πρώτη περίπτωση εικονίζεται το λογότυπο της εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίας (π.χ VW), ενώ στη δεύτερη αναφέρει το όνομα του κατασκευαστή του ανταλλακτικού (π.χ. Bosch). Τα ιμιτασιόν είναι προϊόντα από άλλους κατασκευαστές που απλά έχουν «αντιγράψει» τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου κι έχουν δημιουργήσει δικά τους κομμάτια.

Τα ΟΕΜ είναι ίδια με τα γνήσια, αλλά στοιχίζουν έως 50% φθηνότερα.

Μιας και πίσω από το ΟΕΜ ανταλλακτικό βρίσκεται η εταιρία που κατασκευάζει και το γνήσιο, όπως είναι λογικό η ποιότητα είναι στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα ενδέχεται να είναι ακόμα πιο ποιοτικό, ενώ η τιμή του μπορεί να είναι έως και η μισή από το αντίστοιχο ανταλλακτικό που απλά φέρνει το σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις, όπου οι εταιρίες που κατασκευάζουν ΟΕΜ parts εγγυώνται για την ποιότητα των προϊόντων τους μέσω εγγράφων κι εγγυήσεων. Από την άλλη, τα ιμιτασιόν ανταλλακτικά σπάνια φτάσουν την ποιότητα ενός OEM, έχουν κατώτερα υλικά κι ενδέχεται να μην πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει ο κατασκευαστής, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στο τομέα της αξιοπιστίας και της ασφάλειας.

Πιο φθηνά τα ιμιτασιόν, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην «κουμπώνουν» σωστά

Αν και όπως είπαμε, τα ΟΕΜ μπορεί να έχουν τη μισή τιμή σε σχέση με ένα original ανταλλακτικό, είναι σχεδόν αδύνατο να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των ιμιτασιόν που στοιχίζουν έως και 80% λιγότερα. Τα χαμηλότερης ποιότητας υλικά κάνουν αρκετά οικονομικό το ανταλλακτικό, αλλά υστερούν σε αντοχή και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν είναι απόλυτα συμβατά με το μοντέλο για το οποίο έχουν κατασκευαστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τοποθετούν σωστά. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που μετά την τοποθέτηση ιμιτασιόν ανταλλακτικών ο κινητήρας έχασε σε απόδοση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με ένα OEM προϊόν, μιας και είναι ακριβώς ίδιο με το γνήσιο, ενώ σίγουρα πληροί και τις προδιαγραφές της εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μεγαλύτερη η ποικιλία των εταιριών που φτιάχνουν ιμιτασιόν ανταλλακτικά.

Αν και τα ΟΕΜ ανταλλακτικά τα κατασκευάζει μόνο μια εταιρία, τα ιμιτασιόν παρέχονται από εκατοντάδες εταιρίες. Μερικές εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ δίσκο-πλατό) κι άλλες έχουν μια διευρυμένη γκάμα που περιλαμβάνει από υαλοκαθαριστήρες μέχρι αντλίες καυσίμου. Αυτό συνεπάγεται ότι ένα ανταλλακτικό δύσκολα δεν θα υπάρχει σε απόθεμα, αφού φτιάχνετε από πολλές εταιρίες, ενώ η τιμή του θα κυμαίνεται σε ένα μεγαλύτερο φάσμα, αναλόγως ποιότητας, κάνοντας το πιο προσιτό για όλους τους καταναλωτές.

Σίγουρα ένα ΟΕΜ ή OES ή matching quality ανταλλακτικό  προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και έχει εφάμιλλη ποιότητα με το γνήσιο, ενώ η τιμή του είναι αρκετά πιο κάτω από του original. Από την άλλη, τα ιμιτασιόν είναι αρκετά πιο οικονομικά και βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά συνήθως είναι και χαμηλότερης ποιότητας. Όμως δεν θα ήμασταν αντικειμενικοί, αν δεν αναφέραμε ότι κυκλοφορούν κι ιμιτασιόν ανταλλακτικά που ίσως και να ξεπερνάνε τα OEM σε ποιότητα, με την τιμή τους όμως να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Τα ΟΕΜ είναι ίδιας ποιότητας με τα γνήσια, αλλά στοιχίζουν έως 50% φθηνότερα!
Με εγγύηση ποιότητας τα ΟΕΜ, τα ιμιτασιόν κρύβουν εκπλήξεις!
Πιο φθηνά τα ιμιτασιόν, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην «κουμπώνουν» σωστά.
Μεγαλύτερη ποικιλία στις τιμές των ιμιτασιόν, βρίσκεις πάντα απόθεμα.
Εσύ τι ανταλλακτικά βάζεις στο αμάξι σου? Κοιτάς την ποιότητα ή τα χρήματα;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
4 ELASTIKA STEGNO VREGMENO
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel