• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

ΟΜΑΕ: Ξεκινά η πιστοποίηση & έκδοση πινακίδων για τα ιστορικά

1.670 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/7/2019

Αρχίζουν οι διαδικασίες για την πιστοποίηση και έκδοση πινακίδων στα ιστορικά αυτοκίνητα από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος. Δείτε ποια έγγραφα χρειάζονται, αλλά και πότε μπορούν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με τέτοιου τύπου πινακίδες.

Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας (ΟΜΑΕ), ως ένας από τους τρεις νέους φορείς πιστοποίησης και έκδοσης πινακίδων των Ιστορικών οχημάτων, είναι πλέον έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω της τριακονταετίας που ενδιαφέρονται να τα χαρακτηρίσουν ως Ιστορικά -ή να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό αυτόν- και να εκδώσουν νέες «Ιστορικές» πινακίδες.

Καταρχάς να πούμε πως, ένα όχημα μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν Ιστορικού ενδιαφέροντος αν έχει ηλικία άνω των τριάντα ετών, είναι άριστα συντηρημένο και δεν έχει υποστεί μετατροπές από την αρχική του μορφή.

Επίσης, ένα όχημα που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας Ιστορικού επιτρέπεται να κυκλοφορεί μόνο για συμμετοχή σε επίσημα αδειοδοτημένους αγώνες και εκδηλώσεις, όπως επίσης και για αναγκαίες μετακινήσεις συντήρησης και επισκευής. Κυκλοφορεί επίσης ορισμένες ημέρες του μήνα όπως προσδιορίζεται από την προαναφερθείσα ΚΥΑ.

Η μεθοδολογία της νομιμοποίησης των Ιστορικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει:
  • Την έκδοση Δελτίου Ιστορικού Οχήματος HRCP της FIA (με δεκαετή ισχύ).
  • Την έκδοση Βεβαίωσης Χαρακτηρισμού Οχήματος ως Ιστορικού ενδιαφέροντος (με διετή ισχύ).
  • Το όχημα να διαθέτει κρατικές πινακίδες ή να αποκτήσει πινακίδες Ιστορικού οχήματος.
  • Την έκδοση Πιστοποιητικού Καταχώρησης Ιστορικού Οχήματος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε αγώνες και εκδηλώσεις αντίστοιχων οχημάτων (με διετή ισχύ).
Οι ενδιαφερόμενοι -είτε διαθέτουν πιστοποίηση και πινακίδες του Ιστορικού τους οχήματος είτε όχι- μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες, τα έντυπα και τις αιτήσεις για τη διαδικασία χαρακτηρισμού και έκδοσης πινακίδων από την ΟΜΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωση της ΟΜΑΕ τονίζεται πως, η ΕΛΠΑ δεν έχει πλέον το δικαίωμα της έκδοσης «Ιστορικών» πινακίδων, ούτε της πιστοποίησης ιστορικότητας. Αυτό βασίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ με αριθμό 94748-4130) της 4ης Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία χαρακτηρισμού ενός οχήματος σαν Ιστορικού ενδιαφέροντος πιστοποιείται από τα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα τη FIA, τη FIM και τη FIVA. Όπως προκύπτει και από την από την απαντητική επιστολή της FIA προς το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στις 18/3/19, στην Ελλάδα εκπρόσωπός της είναι η ΟΜΑΕ (καθώς εκπρόσωπος της FIVA είναι η ΕΟΦΙΛΠΑ και της FIM η ΑΜΟΤΟΕ).