
Σε κάθε έξοδο ή επιστροφή των Αθηναίων η Αθηνών-Κορίνθου γίνεται ένα ατελείωτο πάρκινγκ.
Το φαινόμενο υπάρχει αρκετά χρόνια, όμως την τελευταία 5ετία έχει γιγαντωθεί.
Συχνά για μία απόσταση 50 λεπτών χρειάζονται ακόμα και 4 ώρες.
Η γέφυρα του Ρίου «φέρνει» στον δρόμο της Πελοποννήσου χιλιάδες αυτοκίνητα.
Ο δρόμος δεν είχε σχεδιαστεί για να συνδέει την μισή Ελλάδα με την Αθήνα.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Σε κάθε έξοδο ή επιστροφή των Αθηναίων η Αθηνών-Κορίνθου γίνεται ένα ατελείωτο πάρκινγκ
Όποιος έφυγε από την Αθήνα στις τελευταίες διακοπές του Πάσχα και κατευθύνθηκε προς Κόρινθο σίγουρα έζησε λίγο ή πολύ τις τεράστιες καθυστερήσεις που ξεκινούσαν από την Αττική Οδό, έως ακόμα και τον Ισθμό της Κορίνθου. Το ίδιο (και μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό έγινε και στην επιστροφή των Αθηναίων την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα.
Το φαινόμενο υπάρχει αρκετά χρόνια, όμως την τελευταία 5ετία έχει γιγαντωθεί
Το μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και αρκετά χρόνια σε περιόδους μαζικής μετακίνησης των κατοίκων της πρωτεύουσας, πχ. διακοπές Χριστουγέννων & Πάσχα, 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, ή ακόμα και κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις, βλέπουμε ουρές χιλιομέτρων και κίνηση των αυτοκινήτων με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Τα πιο επιβαρυμένα σημεία της διαδρομής (στην έξοδο) είναι πριν τα διόδια της Ελευσίνας (Αττική Οδός) και στην ευθεία των Μεγάρων, ενώ στην διαδρομή της επιστροφής η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς η κίνηση γίνεται σημειωτόν από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι και τα διόδια της Ελευσίνας.
Συχνά για μία απόσταση 50 λεπτών χρειάζονται ακόμα και 4 ώρες
Όμως τα τελευταία χρόνια (και κυρίως μετά τον κορονοϊό) η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου. Η διαδρομή της επιστροφής από την Κόρινθο στην Αθήνα που κανονικά είναι λιγότερο από μία ώρα, σε ημέρες μαζικής εξόδου ή επιστροφής, μπορεί να ξεπεράσει τις 4 ώρες.Η γέφυρα του Ρίου «φέρνει» στον δρόμο της Πελοποννήσου χιλιάδες αυτοκίνητα.
Τι φταίει όμως και ένα έργο αρκετά σύγχρονο, δεν επαρκεί για τις μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού; Η πρώτη σκέψη έχει να κάνει με τα πολλά αυτοκίνητα και τον πληθυσμό της πρωτεύουσας που αυξάνονται συνεχώς, ενώ άλλοι βασίζονται στην «εύκολη» απάντηση του «Λεφτά υπάρχουν». Όμως κάτι που λίγοι σκέφτονται είναι πως σήμερα, ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος συνδέει την Αθήνα με την μισή Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για εναλλακτική διαδρομή. Εκτός από όσους θέλουν να πάνε στην Πελοπόννησο, πλέον από την Αθηνών-Κορίνθου θα περάσουν και όσοι θέλουν να πάνε (ή να έρθουν από) σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, από την Δυτική Στερεά, έως την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου, ή ακόμα και την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αλβανία κλπ.. Αν τώρα κάποιος βάλει και το λιμάνι του Πειραιά στην εξίσωση που συνδέει την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου με τους παραπάνω προορισμούς, τότε θα καταλάβει πως ο αυτοκινητόδρομος αυτός «βαράει υπερωρίες».
Ο δρόμος δεν είχε σχεδιαστεί για να συνδέει την μισή Ελλάδα με την Αθήνα
Τα έργα που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια και έφεραν τόσα αυτοκίνητα στην Αθηνών-Κορίνθου είναι πολλά. Από την γέφυρα του Ρίου, έως τους υπερσύγχρονους αυτοκινητόδρομους της Κορίνθου Πατρών (Ολυμπία Οδός), της Ιονίας Οδού ή ακόμα και της Εγνατίας Οδού που φτάνουν σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα αντίστοιχα, έφεραν ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής επικράτειας, πολύ πιο «κοντά» στην πρωτεύουσα και οδήγησαν χιλιάδες οδηγούς να επιλέγουν αυτή τη διαδρομή για να γλιτώσουν χρόνο αλλά και ταλαιπωρία στο παλαιωμένο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Όμως η Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου είναι ένας αυτοκινητόδρομος 3 λωρίδων, που παρόλο δεν είναι λίγες, φαίνεται να μην επαρκεί για την μαζική μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών από κάθε μεριά της Ελλάδας σε λίγες μόλις ώρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ατελείωτο «πάρκινγκ» κολλημένων οχημάτων στην κίνηση και να προκαλεί τον εκνευρισμό και την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών.
Ποια είναι όμως η λύση για να βελτιωθεί η κατάσταση στο συγκεκριμένο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου; Χρειάζονται πιο αποφασιστικά κυκλοφοριακά μέτρα από την τροχαία αυτές τις μέρες, ή μήπως η κατασκευή μιας νέας εναλλακτικής διαδρομής θα έδινε τη λύση; Εσείς τι πιστεύεται πως χρειάζεται;