--- Συντήρηση ηλιοροφής
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Αν οι τσιμούχες περιμετρικά της οροφής μάς φαίνονται ότι έχουν σκληρύνει, ή ακούμε κάποιο θόρυβο κατά την κίνησή της, τότε θα πρέπει να τις ψεκάσουμε με σπρέι σιλικόνης ώστε να τις ενυδατώσουμε.

Συντήρηση ηλιοροφής

Διαβάστηκε από 10684 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/8/2018
 

Η ηλιοροφή αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο αξεσουάρ. Αλλοι το υποστηρίζουν γιατί δίνει στιλ στο αυτοκίνητο ενώ άλλοι το αντιπαθούν γιατί χαλάει και είναι επιρρεπές στη σκουριά. Πως μπορούμε, μόνοι μας, να την διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση.

Η ηλιοροφή του αυτοκινήτου είναι αναμφισβήτητα ένα αξεσουάρ, που προσφέρει ξεχωριστή αίσθηση στους επιβάτες του, ενώ παράλληλα προσδίδει στιλ στην εξωτερική εμφάνιση του οχήματος.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, την καθημερινή χρήση της και τη μακροχρόνια έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο, οι φθορές που παρουσιάζει μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού εκτός από την εμφάνιση θορύβων κατά τη λειτουργία της, υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί και η στεγανότητά της, αφήνοντας τα νερά της βροχής να εισβάλουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Έτσι, είναι απαραίτητη η συντήρησή της, προκειμένου να διατηρηθεί η στεγανότητά της καθώς και ο μηχανισμός ανοίγματος και κλεισίματός της σε καλή κατάσταση.

Ποιες είναι όμως οι βασικές εργασίες που μπορεί να κάνει ο καθένας για να την διατηρήσει σε άψογη κατάσταση, και τι πρέπει να προσέχει ο κάτοχος αυτοκινήτου με ηλιοροφή;

Συντήρηση τσιμούχας
Αν οι τσιμούχες περιμετρικά της οροφής μάς φαίνονται ότι έχουν σκληρύνει, ή ακούμε κάποιο θόρυβο κατά την κίνησή της, τότε θα πρέπει να τις περιποιηθούμε.

Η πάροδος του χρόνου και η μακροχρόνια έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο «ξεραίνουν» το λάστιχο, που είναι τοποθετημένο περιφερειακά της ηλιοροφής. Σε αυτή την περίπτωση, είτε βρεθούμε σε βροχή είτε κατά τη διάρκεια πλυσίματος του αυτοκινήτου, τα νερά εισέρχονται στο εσωτερικό.

Φροντίζουμε ν αλείφουμε το λάστιχο με υλικό όπως σπρέι σιλικόνης, σε τακτά χρονικά διαστήματα και ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν διαπιστώσουμε σχισμές στο λάστιχο της ηλιοροφής (και δεν είναι αρκετά μεγάλες), τότε μπορούμε με τη χρήση σιλικόνης να τις επιδιορθώσουμε.

Καθαρισμός υδρορροής
Για να μπορούν να βρίσκουν δίοδο διαφυγής τα νερά που εισέρχονται από την ηλιοροφή, θα πρέπει τα σωληνάκια που λειτουργούν ως υδρορροή να μην είναι βουλωμένα. Συνήθως τα φύλλα από δέντρα (πιθανόν πευκοβελόνες) φράσσουν τα σωληνάκια.

Πρέπει να καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την περιοχή αυτή και μετά, με τη βοήθεια πιεστικού μηχανήματος αέρα, να φυσάμε τα σωληνάκια, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι βουλωμένα.

Λίπανση οδηγών
Η κίνηση της ηλιοροφής γίνεται πάνω σε οδηγούς-ράγες. Η συχνή χρήση και η πολυκαιρία απαιτούν να «περνάμε» τους οδηγούς αυτούς με γράσο, ώστε να μειώνουμε στο ελάχιστο τις τριβές μεταξύ των μετάλλων. Έτσι, ο μηχανισμός ανοίγματος και κλεισίματος της οροφής δε «δυσκολεύεται» από υψηλές τριβές και εξασφαλίζουμε τη μακροζωία του.