Υπάρχει σημαντικότερη δοκιμασία ενεργητικής ασφάλειας από το τεστ αποφυγής κινδύνου, που μόνο το AutoΤρίτη πραγματοποιεί; Ο «Τάρανδος» έρχεται ξανά στο προσκήνιο και αφού «ξεσκονίσουμε» τις μετρήσεις μας, παρουσιάζουμε την ελίτ: αυτά είναι τα 5 καλύτερα μοντέλα στο elk test.
Ford Focus ST και Hyundai i20 N τα κορυφαία με 79 χλμ./ώρα
SUV με συμπεριφορά GTi το Puma ST
Το στοιχειωμένο 81άρι του Type R
Με 80 χλμ./ώρα το Limited Edition Fiesta ST
Παίρνεις Ford ή Hyundai και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όσον αφορά την ενεργητική ασφάλεια, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και τις σπορ επιδόσεις των ST και N μοντέλων. Ποια σχολή, όμως, επιλέγεις από τις δύο; Ford ή Hyundai;
Στο Test Center του AutoΤρίτη θα βρείτε δοκιμασίες και μετρήσεις τις οποίες δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στις επόμενες γραμμές «καταπιανόμαστε» με το τεστ αποφυγής κινδύνου, μία από τις σημαντικότερες και πιο αξιόπιστες δοκιμασίες ενεργητικής ασφάλειας την οποία και πραγματοποιούμε σε όλα τα νέα μοντέλα κάθε κατηγορίας. Ο γνωστός σε όλους «Τάρανδος» προσομοιώνει μια έκτακτη ανάγκη στην οποία ο οδηγός καλείται να αποφύγει ένα εμπόδιο που παρουσιάζεται στη λωρίδα του, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το τιμόνι. Μέσω αυτής της διαδικασίας αναδεικνύεται στο έπακρο η οδική συμπεριφορά του μοντέλου στην περίπτωση που επιχειρήσει απότομο ελιγμό αποφυγής εμποδίου, με αρκετά χιλιόμετρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική επίδοση παίζει το πλαίσιο, το μεταξόνιο και τα μετατρόχια, η αρχιτεκτονική και η ρύθμιση της ανάρτησης, το βάρος και η κατανομή του, το κέντρο βάρους και τα ελαστικά (διάσταση, κατάσταση και χαρακτηριστικά).
Στην λίστα που ακολουθεί θα δούμε την ελίτ του elk test σε όλες τις κατηγορίες. Ποια η μέγιστη ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνει το καθένα επιτυχώς τη δοκιμασία και ποια είναι η συμπεριφορά του εντός και πάνω από το όριο;
Στο «πολεμικό» πρόγραμμα οδήγησης N Mode το κορεατικό hot hatch αξιοποιεί τις επιθετικές του ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.
5. Hyundai i30 N: 76 χλμ./ώρα
Η πρώτη απόπειρα της Hyundai να δημιουργήσει μία εκρηκτική έκδοση μικρομεσαίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με το i30, το οποίο παρουσιάστηκε το 2018. Σημείο αναφοράς, πέρα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις ήταν και η παρουσία του στο elk test στο οποίο με ταχύτητα εισόδου τα 76 χλμ./ώρα κέρδισε μία θέση στο Top 5 των κορυφαίων μοντέλων στον «Τάρανδο». Λαμβάνοντας υπόψη πως μιλάμε για το προ-facelift αυτοκίνητο (το ανανεωμένο έχει έξτρα 5 ίππους και μεγαλύτερη ροπή, αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί στη δοκιμασία αποφυγής κινδύνου), ας θυμηθούμε πώς συμπεριφέρθηκε στο τεστ το κορεατικό μοντέλο.
Χάρη στο κορυφαίο σε αίσθηση και πληροφόρηση τιμόνι το Ford Fiesta ST-Line αξιοποιεί μέχρι και το τελευταίο εκατοστό της στενής οριοθετημένης διαδρομής.
Στο «πολεμικό» πρόγραμμα οδήγησης N Mode (το οποίο αναζητάμε σε ένα τέτοιο μοντέλο) το κορεατικό hot hatch αξιοποιεί τις επιθετικές του ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, από την πιο σφικτή ανάρτηση και τις μηδενικές κλίσεις, μέχρι το πιο «ελεύθερο» ESP και την διαφορετική λειτουργία του μπλοκέ διαφορικού. Στην πράξη, το Hyundai i30 N έχει ξεκάθαρα σπορ συμπεριφορά και παρά το λιγότερο κοφτερό τιμόνι μένει στον διάδρομο και ολοκληρώνει με επιτυχία την διαδικασία. Η υποστροφή δεν επέτρεψε να συμβεί το ίδιο και στα 77 χλμ./ώρα, με το μοντέλο να δείχνει ελαφρώς απώλεια της αυτοκυριαρχίας του όταν κινείται στα όρια. Από την άλλη πλευρά, ευκολοδήγητο και άνετο είναι στο Normal πρόγραμμα οδήγησης με την καλορυθμισμένη ανάρτηση ολοκληρώνοντας τον «Τάρανδο» στα 74 χλμ./ώρα.
4. Ford Fiesta ST-Line: 77 χλμ./ώρα
Το κορυφαίο μικρό στο τεστ αποφυγής κινδύνου δεν μπορούσε να απουσιάζει από την λίστα μας. Εξάλλου, είναι τέτοια η υπεροχή του στην κατηγορία που με τα 77 χλμ./ώρα κερδίζει με άνεση τον ανταγωνισμό για αυτό και δικαίως οδηγός και επιβάτες κατέληξαν στο συμπέρασμα: κορυφαία συμπεριφορά, μικρές κλίσεις και ελάχιστες αναταράξεις στην καμπίνα κατά την διάρκεια του τεστ.
Πιο αναλυτικά τώρα, στα 77 χλμ./ώρα ο «βασιλιάς» των μικρών στην έκδοση ST-Line (125 ίπποι, ελαστικά 195/55 R16) παραμένει πολύ σταθερός σε όλες τις αλλαγές πορείας. Αν και έχει την τάση να σηκώνει τον εσωτερικό του τροχό στην πρώτη στροφή, δεν χάνει το «μπροστινό», ενώ δεν αντιλαμβάνεσαι αν και πότε ενεργοποιείται το ESP. Πριν την λήξη της δοκιμασίας και την τελευταία στροφή η ανάρτηση δείχνει αρκετά πιεσμένη, όμως η επαναφορά του αμαξώματος την ώρα που μπαίνει ξανά στη λωρίδα είναι εξαιρετικά ομαλή. Αλλωστε, χάρη στο κορυφαίο σε αίσθηση και πληροφόρηση τιμόνι αξιοποιεί μέχρι και το τελευταίο εκατοστό της στενής οριοθετημένης διαδρομής, έχοντας συνολικά μία συμπεριφορά που του επιτρέπει να «απειλεί» ευθέως ορισμένα μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών.
Παρά το υψηλό κέντρο βάρους το Ford Puma ST κατάφερε να περάσει το τεστ με 77 χλμ./ώρα, όχι μία, αλλά συνεχόμενες φορές, με ελάχιστη εμπλοκή του ESP.
3. Ford Puma ST: 77 χλμ./ώρα
Ρεκόρ στην κατηγορία του με 77 χλμ./ώρα κάνει στον «Τάρανδο» το Ford Puma ST το οποίο δείχνει ικανό να κοιτάξει στα μάτια και GTi επιλογές όπως τα Focus ST και i20 N. Θυμίζουμε πως στην απλή του έκδοση το B-SUV είχε πετυχημένη είσοδο στα 75,5 χλμ./ώρα, οπότε δεν μας προκαλεί εντύπωση η εξαιρετική του επίδοση στο «πολεμικό» του αμάξωμα με το πακέτο Performance και ελαστικά 225/40 σε τροχούς 19 ιντσών.
Ακόμα και πέρα από το όριό του, η αντίδραση του i20 N ήταν ελεγχόμενη και χωρίς απώλεια της αυτοκυριαρχίας του.
Στην πράξη, λοιπόν, το Ford Puma ST είναι καταπληκτικό. Ξεχωρίζει για το απόλυτα θετικό τιμόνι και τις άμεσες αντιδράσεις, με την ανάρτηση φυσικά να κάνει την διαφορά. Παρά το υψηλό κέντρο βάρους κατάφερε να περάσει το τεστ με 77 χλμ./ώρα, όχι μία, αλλά συνεχόμενες φορές, με ελάχιστη εμπλοκή του ESP, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για μια γνήσια σπορ κατασκευή με ομοιογενή συμπεριφορά. Μάλιστα, ακόμη και στα 78 χλμ./ώρα, αντιδρά με γραμμικό και ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς αναπηδήσεις και απώλεια της αυτοκυριαρχίας, μολονότι η προσπάθειά του αποτυγχάνει λόγω υπερστροφής στην δεύτερη αλλαγή πορείας. Μοναδικό, ίσως, ψεγάδι η απουσία χειρολαβών για τους πίσω επιβάτες, λεπτομέρεια βέβαια η οποία δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την συναρπαστική οδική συμπεριφορά του Ford Puma ST στην διαδικασία απότομου ελιγμού αποφυγής εμποδίου.
2. Hyundai i20 N: 79 χλμ./ώρα
Το ανανεωμένο Hyundai i20 N με τις καταβολές από το WRC δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την λίστα των κορυφαίων μοντέλων στο τεστ αποφυγής κινδύνου. Με πετυχημένη ταχύτητα εισόδου τα 79 χλμ./ώρα ο μικρός «πύραυλος» της Hyundai επιβεβαιώνει πως είναι μία γνήσια σπορ κατασκευή με ομοιογενή συμπεριφορά και συναρπαστικά οδικά χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας την δοκιμασία ελαφρώς χαμηλότερα, στα 77 χλμ./ώρα με την N λειτουργία των πιο σπορ εργοστασιακών ρυθμίσεων, το Hyundai i20 N αντιδρούσε αστραπιαία σε κάθε εντολή του οδηγού, παρουσιάζοντας μηδενική κλίση και μεγάλη σταθερότητα.
Στην μέγιστη ταχύτητα επιτυχίας του τεστ, αν και δεν είχε το απόλυτο σε αίσθηση τιμόνι εντυπωσίασε με την αμεσότητά του και την ακαμψία του πλαισίου, συνδυασμός που αποδίδει σε ένα μικρό GTi εξαιρετικές προοπτικές. Μέσω της σκληρής ανάρτησης βιδώνει στην άσφαλτο και δεν γλιστράει ολοκληρώνοντας τη δοκιμασία με ελάχιστη εμπλοκή του ESP, σχεδόν μηδενική κλίση και χωρίς καν υποψία μεταφορά βάρους. Αξίζει να τονιστεί πως και σε μεγαλύτερες ταχύτητες το Hyundai i20 N παρουσιάζει ελεγχόμενη αντίδραση χωρίς να χάνει την αυτοκυριαρχία του, παρά την τάση να ανασηκώνει τον πίσω εσωτερικό τροχό. Στην πράξη, η έντονη υποστροφή στη δεύτερη αλλαγή πορείας προς το μεσαίο διάδρομο οδήγησε σε επαφή με τις κορίνες, δίχως πάντως επ ουδενί να επηρεάζεται η τελική απίθανη αίσθησή μας.
Σε όλη την διάρκεια του τεστ το Ford Focus ST παρέμεινε πιστό στην τροχιά του, προσφέροντας παράλληλα και την απαιτούμενη αίσθηση ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποφύγει τον κίνδυνο χωρίς «παρατράγουδα».
1. Ford Focus ST: 79 χλμ./ώρα
Παρά την φαινομενικά μεγάλη ταχύτητα εισόδου (79 χλμ./ώρα) το Ford Focus ST κάνει την πολύ απαιτητική διαδικασία να μοιάζει με παιχνιδάκι και δικαίως κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας των Top5 αυτοκινήτων στο elk test του AutoΤρίτη. Ευχάριστο και θετικό στις τιμονιές όσο και στην συμπεριφορά της ανάρτησης, το δημοφιλές μικρομεσαίο σημείωσε την παραπάνω επίδοση στο πρόγραμμα οδήγησης Sport. Μέσω αυτού, αξιοποιεί την πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης για να κινείται με ακρίβεια εντός της διαδρομής. Σε όλη την διάρκεια του τεστ παρέμεινε πιστό στην τροχιά του, προσφέροντας παράλληλα και την απαιτούμενη αίσθηση ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποφύγει τον κίνδυνο χωρίς «παρατράγουδα». Σημαντικό στοιχείο πως ακόμα και στα περισσότερα από τα επιτυχημένα του χλμ./ώρα, δεν προβλημάτισε με τη συμπεριφορά του.
Είναι ο βασιλιάς του Elk Test. Με επίδοση 81 χλμ./ώρα το Honda Civic Type-R είναι μια καθαρόαιμη πολεμική ιαπωνική μηχανή.
Με το κορυφαίο πρόγραμμα Track η προσπάθεια του Focus ST ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα 78 χλμ./ώρα. Το πιο ελεύθερο σύστημα του ελέγχου ευστάθειας επηρεάζει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου προκαλώντας και την ανάλογη υποστροφή. Όσον αφορά το Normal mode με το μαλακό setup το Focus ST «περιορίζεται» στην εξίσου εντυπωσιακή επίδοση των 77 χλμ./ώρα. Αξίζει να τονίσουμε πως ακόμη και στα 78 χλμ./ώρα το αυτοκίνητο παραμένει υποδειγματικό στον έλεγχό του σε όλες τις αλλαγές πορείας, αλλά η τροχιά του ελέω κλίσεων αμαξώματος το έφερναν στα όρια του διαδρόμου.
Το... στοιχειωμένο ρεκόρ του Type R και το περιορισμένης παραγωγής Ford Fiesta ST
Κλείνοντας, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε σε δύο αυτοκίνητα που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο elk test του AutoΤρίτη. Ο λόγος για τα Honda Civic Type R και Ford Fiesta ST Edition, δύο άκρως «σκληροπυρηνικά» αυτοκίνητα που εντυπωσίασαν με την οδική τους συμπεριφορά στο τεστ αποφυγής κινδύνου.
Σε δοκιμή που πραγματοποιήσαμε το 2018 το Honda Civic Type R (σ.σ. δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα αυτή την στιγμή) σημείωσε την κορυφαία επίδοση στο elk test με πετυχημένη ταχύτητα εισόδου τα 81 χλμ./ώρα στην ρύθμιση +R. Το τιμόνι του ήταν κοφτερό και απόλυτο σε πληροφόρηση, η ανάρτηση κούτσουρο και το πλαίσιο βράχος, ενώ τα ηλεκτρονικά βοήθησαν στο να μείνει σταθερό στην τροχιά του.
Το Ford Fiesta ST από την άλλη στην περιορισμένη έκδοση Edition η οποία έχει ρυθμιζόμενη ανάρτηση εξελιγμένη από τους ανθρώπους της Ford Performance κατάφερε να αποφύγει τον τάρανδο με 80 χλμ./ώρα (80,5 στο όριο) επιδεικνύοντας μια εξαιρετική συμπεριφορά. Η ανάρτηση ήταν στην ρύθμιση 4, το τιμόνι εξαιρετικό -Ford άλλωστε- και το πίσω μέρος ήταν ζωντανό, βοηθούσε μάλιστα στις αλλαγές της πορείας. Η επίδοση επιτεύχθηκε στο Sport mode, και όχι στο Track όπου το ESP είναι πιο ελεύθερο.