Όταν ο βραχίονας του τροχονόμου είναι υψωμένος κατακόρυφα σημαίνει πως όλοι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την οδό, από όλες τις κατευθύνσεις θα πρέπει να σταματήσουν την πορεία τους.

Οι υποδείξεις των τροχονόμων υπερισχύουν οποιαδήποτε ένδειξης των φωτεινών σηματοδοτών ρύθμισης της κυκλοφορίας ή των πινακίδων σήμανσης.

Τι δείχνει ο τροχονόμος;

14.289 Επισκέψεις στο άρθρο

Όχι ο τροχονόμος που σου κουνάει το χέρι δε σε χαιρετάει. Ούτε σου κάνει χειρονομίες. Σου λέει πως πρέπει να κινηθείς στο δρόμο. Μην ξεχνάς, αυτός είναι ο άρχοντας του δρόμου. Διαβάστε παρακάτω τι σημαίνουν οι κινήσεις των τροχονόμων, για να ξέρετε πως θα κινηθείτε.

Μπορεί όλο και πιο σπάνια να συναντάμε τροχονόμους στο δρόμο, αφού η υφιστάμενη σήμανση σε πολλές περιπτώσεις πετυχαίνει το σκοπό της, δηλαδή την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και την αποφυγή –στο πλαίσιο του δυνατού- της παρακώλησης της ομαλής κυκλοφορίας, λόγω έντονης συμφόρησης των οχημάτων.

Πότε αναλαμβάνουν δράση οι τροχονόμοι; 
Βεβαίως αυτό δε σημαίνει πως όλα είναι ρόδινα στους δρόμους, αφού σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία σε ώρες αιχμής, το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δεν μπορεί να αντέξει τον όγκο των κινούμενων οχημάτων. Ή αντίστοιχα σε πολλές έκτακτες περιπτώσεις, όπως ένα ατύχημα, μια βλάβη στους σηματοδότες, ή πραγματοποίηση οδικών έργων κ.ο.κ. 

Τότε λοιπόν είναι που αναλαμβάνουν δράση οι τροχονόμοι ορίζοντας το πώς θα πρέπει να κινηθούν τα οχήματα εντός του δρόμου. Και μπορεί παλαιότερα η εμφάνισή τους να ήταν συχνότερη και οι οδηγοί να είχαν εξοικειωθεί με τις εντολές τους, ωστόσο οι νεότεροι οδηγοί που δεν έχουν συνηθίσει την παρουσία τους πολλές φορές μπλέκονται με τις υποδείξεις τους.

Και αν το φανάρι είναι κόκκινο;
Η συνηθέστερη περίπτωση σύγχυσης των οδηγών είναι όταν βλέπουν τον τροχονόμο να τους κάνει σήμα να κινηθούν και το φανάρι είναι ή γίνεται κόκκινο. H ρύθμιση της κυκλοφορίας από τροχονόμο κατά τρόπο αντίθετο από τις ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών γίνεται σε περιπτώσεις λήψης ειδικών και έκτακτων μέτρων, αλλά και για την εκτόνωση της κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι υποδείξεις των τροχονόμων υπερισχύουν οποιαδήποτε ένδειξης των φωτεινών σηματοδοτών ρύθμισης της κυκλοφορίας ή των πινακίδων σήμανσης στις οδούς και των κανόνων κυκλοφορίας γενικά. 

Τι σημαίνουν οι κινήσεις του τροχονόμου
Οι τροχονόμοι, όταν οι ανάγκες της κυκλοφορίας το απαιτούν, μπορούν να επιβάλλουν επιτάχυνση ή επιβράδυνση της κυκλοφορίας ως και διακοπή ή αλλαγή πορείας οχημάτων ή πεζών. Μην ξεχνάτε πως σε κάθε περίπτωση αυτοί που χρησιμοποιούν τις οδούς υποχρεούνται να συμμορφώνονται αμέσως με τις υποδείξεις και τα σήματα που δίνουν οι τροχονόμοι όταν ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Bραχίονας υψωμένος κατακόρυφα σημαίνει:
 «Προσοχή, διακοπή πορείας» για όλους που χρησιμοποιούν την οδό, από όλες τις κατευθύνσεις, πλην των οδηγών οι οποίοι δεν μπορούν να διακόψουν την πορεία του οχήματός τους αμέσως και ασφαλώς. Aν το σήμα αυτό δίνεται σε οδικό κόμβο, δεν απαιτείται τα οχήματα που βρίσκονται στον κόμβο να διακόψουν την πορεία τους.

Bραχίονας ή βραχίονες τεντωμένοι οριζόντια σημαίνει: 
«Διακοπή πορείας» για όλους που χρησιμοποιούν την οδό και πλησιάζουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση, η οποία διέρχεται κάθετα προς την οριζόμενη με τον τεντωμένο βραχίονα ή βραχίονες κατεύθυνση. Ο τροχονόμος που ρυθμίζει τη κυκλοφορία μπορεί, αφού δώσει το σήμα αυτό, να κατεβάσει το βραχίονα ή τους βραχίονές του. H στάση αυτή σημαίνει ομοίως «διακοπή πορείας» γιΆ αυτούς που κινούνται κατά μέτωπο και από πίσω από τον τροχονόμο. 

Kίνηση του χεριού προς κάποια κατεύθυνση σημαίνει: «Κίνηση των οχημάτων προς την υποδεικνυόμενη κατεύθυνση». 

Kινούμενο ερυθρό φως σημαίνει: «Διακοπή πορείας» γι αυτούς που χρησιμοποιούν την οδό προς τους οποίους κατευθύνεται το φως. 

SPRING SEAT
NISSAN