Χωρίς ΦΠΑ τα ηλεκτρικά;

4.210 Επισκέψεις στο άρθρο (14/1/2020)

Η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου της χώρας ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει πλήρως τον ΦΠΑ από τα ηλεκτρικά μοντέλα για να διευκολυνθεί η αγορά τους. Πώς εμπλέκεται το Brexit και η Ε.Ε; Tι λένε οι Βρετανοί;

Tην κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ζητά η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου του Ηνωμένου Βασιλείου από την κυβέρνηση της χώρας κάνοντας λόγο πως με αυτόν τον τρόπο οι πωλήσεις μοντέλων χωρίς κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αυξηθούν σημαντικά λόγω της μειωμένης τιμής που θα έχουν.

Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κυβέρνηση της χώρας δεν θα μπορούσε να επιχειρήσει να μειώσει το ΦΠΑ στα ηλεκτρικά κάτω από 15% χωρίς να λάβει το πράσινο φως από τα υπόλοιπα μέλη αλλά τώρα, με το Βrexit να είναι προ των πυλών, αυτό το εμπόδιο είναι πλέον παρελθόν.

Η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου της χώρας μάλιστα έκανε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 17.500 μέλη της. Το 61% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως εάν καταργηθεί ο ΦΠΑ, θα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα για να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο ενώ το 28% τόνισε πως η ενέργεια αυτή θα ήταν πολύ ευεργετική για τα φτωχά νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί πως το 74% των ερωτηθέντων με ηλικία 18-24 δήλωσαν πως θα προχωρούσαν στην αγορά αυτοκινήτου αν συνέβαινε αυτό.

Ο Edmund King, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε σχετικά: « 8 στους 10 οδηγούς αναφέρουν πως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι σημαντική για αυτούς αλλά έχουν μπερδευτεί με τις τόσες πολιτικές αποφάσεις και έτσι συνεχίζουν να οδηγού να παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητά τους. Οι οδηγοί νιώθουν πίεση να αλλάξουν αυτοκίνητο αλλά δεν μπορούν ανεξάρτητα από το εάν προσπαθούν. Πρέπει να γίνουν πολλά για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει μπει για το 2030 (δηλαδή τα μισά νέα μοντέλα να είναι πλήρως ηλεκτρικά). Η πρότασή μας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.»
 

MERCEDES NEW RANGE
OPEL