
Και όμως δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά νόμος του κράτους.
Απαγορεύεται να το παρκάρεις σε κοινόχρηστους χώρους και ας πληρώνεις κανονικά τέλη κυκλοφορίας/ασφάλεια.
Απαγορεύεται να παρκάρεις και σε ιδιωτικό χώρο πάνω από ένα τροχόσπιτο, πχ. στο σπίτι σου!
Τι απαντά το Υπουργείο Τουρισμού; Στο στόχαστρο η κατάληψη παραλιών/δασών & τα «μαϊμού» κάμπινγκ.
Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων. Οι ξένοι ψάχνουν εναλλακτικούς προορισμούς.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Και όμως δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά νόμος του κράτους
Πριν από λίγες μέρες άρχισα να διαβάζω για μια νέα πρωτοφανή απαγόρευση. Απαγορεύονται, λέει, τα τροχόσπιτα και τα αυτοκινούμενα. Αρχικά ήμουν επιφυλακτικός, καθώς τα fake news σήμερα δίνουν και παίρνουν. Και μετά, διαβάζω στο AutoΤρίτη τι συνέβη. Πράγματι έκοψαν πρόστιμο σε «αυτοκινούμενους» στην Ακράτα, με αφορμή έναν νέο νόμο που άκουγαν για πρώτη φορά, παρότι έχει ψηφιστεί από τον Ιανουάριο (εδώ και 4 μήνες).
Απαγορεύεται να το παρκάρεις σε κοινόχρηστους χώρους και ας πληρώνεις κανονικά τέλη κυκλοφορίας/ασφάλεια
Διαβάζοντας κανείς το νέο νόμο θα δει πως εκτός από τις ήδη γνωστές απαγορεύσεις περί κατασκήνωσης, πλέον δεν επιτρέπεται ούτε να παρκάρεις το τροχόσπιτο (ρυμουλκούμενο ή αυτοκινούμενο) σε κοινόχρηστους χώρους. Αν δηλαδή θες να πας μια κυριακάτικη βόλτα στο δάσος για πικ νικ ή στην παραλία για μπάνιο και «άραγμα» με το αυτοκινούμενό σου, τότε απλά το... ξεχνάς. Και σα να μην έφτανε αυτό, αν ταξιδεύεις και θες να σταματήσεις για λίγα λεπτά να ξεκουραστείς, τότε μπορείς να το κάνεις αυστηρά εντός κάποιου πάρκινγκ και σε καμία περίπτωση δε μπορείς να βγάλεις ούτε... καρέκλα. Και όλα αυτά για ένα όχημα που έχει κανονική άδεια κυκλοφορίας και πληρώνει κανονικά τέλη και ασφάλεια!
Απαγορεύεται να παρκάρεις και σε ιδιωτικό χώρο πάνω από ένα τροχόσπιτο. Δηλαδή στο σπίτι σου
Και πάμε τώρα για το... καλύτερο, «το κερασάκι στην τούρτα» που λέμε. Εκτός από τις παραπάνω απαγορεύσεις έχουμε και μια ακόμα, αυτή της «δωρεάν φιλοξενίας πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες». Δηλαδή, έχεις εσύ χώρο στο σπίτι σου, μεγάλη αυλή ή οικόπεδο, αλλά δεν επιτρέπεται να παρκάρεις σε αυτό πάνω από ένα τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα κ.λπ. Με λίγα λόγια «εμείς θα σου πούμε τι να κάνεις με την περιουσία σου».
Τι απαντά το Υπουργείο Τουρισμού; Στο στόχαστρο η κατάληψη παραλιών/δασών & τα «μαϊμού» κάμπινγκ
Στις ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις, το Υπουργείο Τουρισμού απαντά με... νομιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του τονίζει πως ο παραπάνω νόμος ουσιαστικά βασίζεται σε νόμο του 2014 (που απαγόρευε την «εγκατάσταση» τροχόσπιτων σε παραλίες, δάση και γενικά κοινόχρηστους χώρους και την φιλοξενία από καταστηματάρχες/ιδιώτες σε πάνω από ένα τροχόσπιτο) αλλά και σε υπάρχον άρθρο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από το 1999: «Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες».
Κλείνοντας την ανακοίνωση του, το Υπουργείο τονίζει πως «με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping. Το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει να εργάζεται, με όχημα την τήρηση της νομιμότητας, για την εξασφάλιση της ποιότητας της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προστασία και αναβάθμιση των προορισμών της χώρας».
Η «λογική» της απόφασης λοιπόν, βασίζεται στην αποφυγή εικόνων «καταυλισμού» σε ορισμένες τοποθεσίες, γνωστούς προορισμούς για εναλλακτικό τουρισμό και στην καταπολέμηση του φαινομένου των διάφορων «μαϊμού» κάμπινγκ που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς τις απαραίτητες άδειες αλλά και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο ο τρόπος που πάρθηκε αυτή η απόφαση με καθολικές απαγορεύσεις και χωρίς διαβούλευση δέχεται έντονη κριτική τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.