
Πολύτιμες συμβουλές από τον Καθηγητή Ιατρικής & υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα, Κο Αναστάσιο (Τάσο) Καρανδρέα.
Οδήγηση & κύστη κόκκυγος: Στόχος της οι νεαροί που οδηγούν πολλές ώρες
Πλήττει πιο συχνά τους άνδρες. "Προτιμά" όσους κάνουν καθιστική εργασία ή πολύωρη οδήγηση όπως ένας επαγγελματίας αυτοκινητιστής ή οδηγός επαγγελματικού οχήματος. Η κύστη κόκκυγος είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του υποδόριου ιστού, μα στις μέρες μας λύσεις υπάρχουν. Αναίμακτες, ανώδυνες και με καλά αποτελέσματα. Ας δούμε τι λέει ο Δρ. Αναστάσιος Καρανδρέας Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών.
Τι είναι η κύστη κόκκυγος – Πως δημιουργείται
Η κύστη κόκκυγος είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του υποδόριου ιστού. Αναπτύσσεται όταν εισδύσουν στο δέρμα τρίχες οι οποίες δημιουργούν μαζί με τα δερματικά κύτταρα μια μη-φυσιολογική κοιλότητα. Η κοιλότητα αυτή αναπτύσσεται σχεδόν πάντοτε κοντά στην «ουρά» (όπως λέμε στην καθομιλουμένη την ιεροκοκκυγική περιοχή), ακριβώς πάνω από τη σχισμή των γλουτών του ανθρώπου.
Οι τρίχες συνήθως εισέρχονται στο δέρμα εξαιτίας της τριβής και της πίεσης (π.χ. του δέρματος των γλουτών μεταξύ τους, του δέρματος με πολύ στενά και σκληρά ρούχα κ.λπ.), που τις ωθούν προς το εσωτερικό του. Αντιλαμβάνεστε πως ένα τέτοιο πρόβλημα επιτείνεται αν η καθημερινή εργασία, του ανθρώπου, επιβάλει την καθιστική εργασία π.χ. πολύωρη οδήγηση, με την αντίστοιχη τριβή της πάσχουσας περιοχής (και την υψηλή θερμοκρασία που κυριαρχεί στην εν λόγω περιοχή).
Ο οργανισμός αντιδρά στην είσοδό τους σαν να είναι ξένο σώμα, δημιουργώντας γύρω τους μία κύστη για να τις περιορίσει. Εάν αναπτυχθεί στην κύστη φλεγμονή, δημιουργείται απόστημα το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε συρίγγιο (το λεγόμενο τριχοφωλεακό συρίγγιο).

Στόχος της οι νεαροί κυρίως άνδρες που οδηγούν πολλές ώρες π.χ. επαγγελματίες αυτοκινητιστές ή κάνουν καθιστική ζωή.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου
Η κύστη κόκκυγα εκδηλώνεται συχνότερα στους νεαρούς άνδρες (ο αριθμός τους είναι τριπλάσιος έως τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο των γυναικών ασθενών) και έχει την τάση να υποτροπιάζει.Υπολογίζεται ότι ετησίως την εκδηλώνουν 30 άνθρωποι ανά 100.000 πληθυσμού, με την πλειονότητα των πασχόντων να έχουν ηλικία 18 έως 25 ετών. Η εκδήλωσή της σε ηλικίες άνω των 45 ετών είναι πολύ σπάνια.
Η κύστη εκδηλώνεται συχνότερα σε όσους διάγουν καθιστική ζωή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. επαγγελματίες οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων φορτο-εκφόρτωσης κλπ).
Είναι ακόμη πιθανότερη να εμφανιστεί σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό κύστεως κόκκυγος, καθώς και σε παχύσαρκους ασθενείς. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η αυξημένη και η τραχιά σωματική τριχοφυΐα. Μελέτες έχουν καταδείξει πως ποσοστό 35-50% των υποτροπών της κύστεως παρατηρείται σε άτομα με τέτοιου είδους παράγοντες κινδύνου.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Όταν η κύστη δεν φλεγμαίνει, ο ασθενής μπορεί να παρατηρεί απλώς ένα μικρό εξόγκωμα στο σημείο όπου έχει αναπτυχθεί. Αν, όμως, αναπτυχθεί φλεγμονή, η περιοχή διογκώνεται, συχνά γίνεται ερυθρή και σκληρή, ενώ εκδηλώνεται έντονος πόνος και σε αρκετές περιπτώσεις εκροή ορο-αιματηρού ή πυώδους υγρού, με δυσάρεστη οσμή. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει πυρετό (συχνά υψηλό), ναυτία και καταβολή των δυνάμεων.Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά ενός αποστήματος και χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει διάνοιξη και παροχέτευση, για να απελευθερωθεί το πύον και να ελαττωθεί ο πόνος, η φλεγμονή και ο πυρετός. Ριζική λύση, ωστόσο, και μείωση στο ελάχιστο του κινδύνου υποτροπής δίνει η αφαίρεση της κύστεως, εφοσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για χρήση λέιζερ, από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό.
Πως αντιμετωπίζεται - Ανώδυνη αντιμετώπιση χωρίς νυστέρι
Η χειρουργική αντιμετώπιση της κύστεως κόκκυγα χρονολογείται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά οι σύγχρονες τεχνικές έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση των ασθενών.Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) η ενδοαυλικού λέιζερ με τοπική αναισθησία ή μέθη είναι μία από τις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, που εφαρμόζονται σε εξώ-νοσοκομειακή βάση. Επιτρέπει πλέον την αντιμετώπισή της χωρίς νυστέρι, χωρίς αντιβιοτικά.
Η αντιμετώπισή της με χρήση ενδοαυλικού λέιζερ, επιτυγχάνει ταυτοχρόνως
αναίμακτη εκτομή της κύστης και διαμόρφωση των ιστών, με μη-τραυματικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτομή της κύστης κόκκυγος με λέιζερ, εφόσον βεβαίως πληρούνται οι προϋποθέσεις, παρέχει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Όχι μόνο περιορίζεται σε λίγες ώρες η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, αλλά η ανάρρωσή του επιταχύνεται θεαματικά και ταυτόχρονα οι πιθανότητες υποτροπής είναι ελάχιστες.
Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο έπειτα από λίγες ώρες. Την επομένη ημέρα επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία του.
Φυσικά όπως λέει και ο πολύπειρος χειρούργος Δρ. Αναστάσιος Καρανδρέας (από τον οποίο πήραμε όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους αναγνώστες μας (και τους οικείους τους) καλύτερο πάντα, το προλαμβάνειν παρά το αντιμετωπίζειν! 😊
Who is Who – Ποιος είναι ο Δρ. Αναστάσιος Καρανδρέας
Ο Δρ. Αναστάσιος Καρανδρέας είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών, ενώ έχει υπάρξει στην αντίστοιχη θέση και σε άλλα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας.Είναι αριστούχος απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, στο πτυχιακό έτος, ως συνέπεια της αριστείας του έγινε δεκτός στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard USA.
Είναι αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έλαβε την ειδικότητα και την εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής σε μεγάλα κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας . Παράλληλα, διαθέτει πολυετή εξειδίκευση σε παθήσεις ανωτέρω και κατωτέρω πεπτικού στην Πανεπιστημιακή κλινική Hammersmith του Λονδίνου.
Είναι διαπιστευμένος εκπαιδευτής για σεμινάρια κλινικών δεξιοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών ειδικοτήτων, United European Medical Specialties (UEMS). Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Διδασκαλία σε προπτυχιακό επίπεδο στο Imperial College του Λονδίνου.
Ο Χειρουργός Αναστάσιος Καρανδρέας διαθέτει επίσης μετεκπαίδευση στο Louis Pasteur University του Στρασβούργου και είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Λαπαροσκοπικης Χειρουργικής καθώς και εξειδίκευση στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων χειρουργικών ασθενών.
Είναι Ακαδημαϊκός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (European University of Cyprus) και υποψήφιος καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο στην έδρα της Χειρουργικής Ανατομικής.
Αποτελεί μέλος των: Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, American College of Surgeons (FACS), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας .
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »