Μύθοι & αλήθειες για τον καταλύτη!

33980 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο καταλύτης ενός αυτοκινήτου είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των βλαβερών ουσιών που παράγει ο κινητήρας από την καύση σε μη βλαβερές. Σημαντικός οπότε ο ρόλος του; Τι κάνουμε όμως όταν χαλάσει; Ένας top expert λύνει όλες τις απορίες!

ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΝΙΚ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
PLAKA PARKING
Προσπαθώντας να εξηγήσουμε τι είναι ο καταλύτης του αυτοκινήτου και πόσο σημαντικός είναι, συνομιλήσαμε με τον Νίκο Γκουτσουλα, Υπεύθυνο Συνεργείου του auto-katalytes.gr , Power Exhaust Goutsoulas.

Τι είναι ο Καταλύτης; Είναι απαραίτητος για τη λειτουργιά του οχήματος;

Ο καταλύτης είναι ένα εξάρτημα τοποθετημένο πάνω στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων (εξάτμιση), συνήθως αμέσως μετά την πολλαπλή εξαγωγής η του turbo.Κάποια οχήματα έχουν 2 η 4 καταλύτες, ανάλογα τον κυβισμό, τον τύπο της μηχανής και άλλους διαφόρους παράγοντες <<δουλεία>> του καταλύτη είναι μια και μοναδική και πολύ σημαντική.

Μετατρέπει τις καρκινογόνες ουσίες σε αβλαβή αέρια μέσω της κατάλυσης. Φανταστείτε ένα κεραμικό τούβλο εμπλουτισμένο με ακριβά πολύτιμα μέταλλα (ρόδιο, παλλάδιο, πλατίνα) τα όποια με την θερμοκρασία επιτρέπουν να γίνει η χημική ένωση και κατά συνέπεια η κατάλυση. ¶ρα λοιπόν αυτοκίνητο χωρίς η με χαλασμένο καταλύτη συνεπάγεται απελευθέρωση βλαβερών (καρκινογόνων) αέριων στην ατμόσφαιρα και στην καμπίνα του οχήματος. Να αναφέρουμε ότι απαγορεύεται η κατάργηση του καταλύτη για τους παραπάνω λογούς και σε περίπτωση έλεγχου της τροχαίας τα πρόστιμα είναι τσουχτερά πιο σημαντικό φυσικά είναι η υγεία μας και ειδικά η υγεία του οδηγού και των συνεπιβατών.

Πως ξέρω αν χρειάζεται αλλαγή ο καταλύτης μου;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις! Καταρχήν οι κατασκευαστές προτείνουν την αντικατάστασή του,, για τυχόν ξαφνικές βλάβες, κάθε 100.000 Χλμ περίπου. Όμως επειδή το κόστος είναι μεγάλο και οι καιροί δύσκολοι συνήθως ο κόσμος περιμένει κάποια ένδειξη για να τον αντικαταστήσει.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια ε΄ναι τα εξής:

α) Το ίδιο το αυτοκίνητο προειδοποιεί. Μετά τον καταλύτη υπάρχει ένας αισθητήρας (λ) ο όποιος λειτουργεί σαν διαγνωστικό. Όταν λοιπόν εντοπίσει βλάβη στον καταλύτη ανάβει στο καντράν ένα κίτρινο λαμπάκι το check engine.

β) Όταν το κεραμικό υλικό έχει σπάσει τότε ακούγεται ένας χαρακτηριστικός θόρυβος που σίγουρα θα μας παραπέμψει σε ένα ειδικό συνεργείο.

γ) Όταν πατάμε το Γκάζι και το όχημα δεν αποκρίνεται, ίσως να έχει βουλώσει ο καταλύτης και να έχουμε επιστροφή καυσαερίων με αποτέλεσμα την κακή απόδοση. Να επισημάνουμε ότι χαλασμένος η βουλωμένος καταλύτης σημαίνει και αύξηση της κατανάλωσης.
Αυτές είναι οι πιο σημαντικές ενδείξεις , που μπορεί ένας απλός οδηγός να αντιληφθεί εύκολα.

Τι προκαλεί συνήθως την καταστροφή του καταλύτη;

Η μεγαλύτερη αίτια είναι η υπερθέρμανση του καταλύτη. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε απώλεια ρεύματος ( βλάβη στον πολλαπλασιαστη,στα μπουζι,στα μπουζοκαλωδια), πλούσιο η φτωχό μείγμα καύσιμου.

Τι καταλύτη να επιλέξω για το όχημα μου;Tό υγραέριο επηρεάζει τον καταλύτη;Κεραμικό η Μεταλλικό;

Ο καταλύτης πρέπει να επιλέγεται βάση της χρονολογίας κατασκευής του κινητήρα, των κυβικών και της ιπποδύναμης του οχήματος. Τα νέας γενιάς αυτοκίνητα παραδείγματος χάριν έχουν καταλύτες euro 5 , euro 6. Αυτό έχει να κάνει με το ποσό εμπλουτισμένοι είναι οι καταλύτες, δηλαδή ποσά γραμμάρια ρόδιο παλλάδιο πλατίνα έχουν. Εάν έχουμε τοποθετήσει στο αυτοκίνητο μας σύστημα υγραερίου, τότε ο καταλύτης που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι πιο ενισχυμένος, με προδιαγραφές για αέριο. Να πούμε ότι υπάρχουν και κεραμικοί καταλύτες υγραερίου με εγγύηση και έγκριση τύπου. Είναι πολύ σημαντικό να έχει γίνει σωστή ρύθμιση , έτσι ώστε να ψεκάζεται σωστά το αέριο και να μην έχουμε ενδείξεις << πλούσιο η φτωχό μείγμα>>. Εμείς σαν εταιρεία προσπαθούμε να μην ξεφεύγουμε από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Δηλαδή αν το όχημα έχει από τη μάνα του καταλύτη κεραμικό η αντίστοιχα μεταλλικό πάντα προτείνουμε το ίδιο υλικό.

Που να αλλάξω τον καταλύτη μου;

Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο κατάστημα με τεχνογνωσία και εμπειρία στο αντικείμενο. Υπάρχουν πολλά συνεργεία εξατμίσεων αυτοκινήτων με γνώση και έμπειρο προσωπικό να εμπιστευτείτε το όχημά σας.Το συνεργείο πρέπει να σας προτείνει το σωστό ανταλλακτικό για αποφυγή επιβάρυνσης η ακόμα και ζημιάς του κινητήρα. Θέλουμε καταλύτη συμβατό, να αναπνέει το αμάξι σωστά, να βγάζουμε σωστές κάρτες καυσαερίων και να μην έχουμε μόνιμα το check engine αναμμένο!

Λίγα λόγια για την Power Exhaust

Η εταιρεία Power Exhaust στην Πλ. Αττικής - Αθήνα δραστηριοποιείται στον χώρο των καταλυτών - εξατμίσεων αυτοκινήτων εδώ και 40 χρόνια με απόλυτα επιτυχημένη πορεία. Συνεργάζονται μόνο με τις πιο επώνυμες και επίσημες αντιπροσωπείες καταλυτών - εξατμίσεων στην Ελλάδα. Αφουγκραζόμενη τον ρυθμό της εποχής, η εταιρεία, έρχεται δυναμικά με ασυναγώνιστες προσφορές, για να σας εξυπηρετήσει, παρέχοντας σας σε προνομιακές τιμές και με ειδικές εκπτώσεις, υπηρεσίες που αφορούν, τοποθέτηση καταλυτών και εξατμίσεων αυτοκίνητων. Χρησιμοποιούν τα πιο εξελιγμένα εργαλεία της αγοράς (κουρμπαδορους, ανυψωτικά, tig-mig, κτλ) έτσι ώστε η δουλεία να γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια του οχήματος και του οδηγού.

Το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, με 20ετή πείρα, περιμένει να σας εξυπηρετήσει στο κατάστημα της Power Exhaust στην Τροφωνίου 5, Πλατεία Αττικής Αθήνα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108821546   2108837743

 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ