Γνήσια, after market ή μεταχειρισμένα ανταλλακτικά; Τι να προσέξετε.

Γνήσια, after market ή μεταχειρισμένα ανταλλακτικά; Τι να προσέξετε.

16771 Επισκέψεις στο άρθρο

Κάποιοι καταναλωτές νομίζουν πως τα after market ανταλλακτικά δεν συνοδεύονται από εγγύηση και ότι τοποθετώντας τα χάνεται η εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκίνητου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει αφού σύμφωνα με τον κανονισμό 461/2010 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ορίζεται ξεκάθαρα ότι η επισκευή ενός αυτοκινήτου σε ένα ελεύθερο συνεργείο, δεν ακυρώνει την εγγύηση που παρέχεται από τον κατασκευαστή του οχήματος, εφόσον το συνεργείο έχει επισκευάσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου και έχει χρησιμοποιήσει ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης ή εφάμιλλης ποιότητας. Σε αντίθετη βέβαια περίπτωση χάνεται η εγγύηση του αυτοκινήτου.


Σε ποια είδη, λοιπόν, και πότε συμφέρει η αγορά after market ανταλλακτικών; Απάντηση μία δεν υπάρχει, ωστόσο σε γενικές γραμμές το κέρδος είναι αισθητό στον καταναλωτή στα μεγάλα ποσά, π.χ. μια αντλία τιμονιού, ένα σετ συμπλέκτη, μία ηλεκτρική καλωδίωση. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Τέλος, στην περίπτωση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών η επιλογή είναι ακόμη πιο δύσκολη και ο βαθμό δυσκολίας εξαρτάται από το είδος του
ανταλλακτικού. Για παράδειγμα, στα ανταλλακτικά φανοποιίας η επιλογή είναι σχετικά εύκολη και γίνεται με το… μάτι. Τι γίνεται όμως με τα πιο «σύνθετα» ανταλλακτικά, που αφορούν τα μηχανικά μέρη, όπως π.χ. μία τρόμπα πετρελαίου, ένα καπάκι μηχανής, ένα ψυγείο, ή ακόμη και ένα σασμάν; Εδώ λοιπόν χρειάζεται αρκετό ψάξιμο και μηχανικές γνώσεις. Αν τις έχεις, καλώς; Αν όχι όμως; Τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε δευτερεύοντες -αλλά πολύ σημαντικούς- παράγοντες, όπως για παράδειγμα το από πού προέρχεται το ανταλλακτικό, αν υπάρχει εγγύηση, αν βρίσκεται σωστά προφυλαγμένο κτλ.

Παρακάτω αναφερόμαστε στα πιο σημαντικά:
- Το ανταλλακτικό πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Να έχει το ίδιο νούμερο. Φράσεις του τύπου «θα ταιριάξει», «θα το κουμπώσω εγώ», ίσως κρύβουν μελλοντικά προβλήματα.
- Το ανταλλακτικό πρέπει να είναι σωστά προφυλαγμένο. Οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανόν να το έχουν αλλοιώσει.
- Το μεταχειρισμένο ανταλλακτικό πρέπει να είναι σωστά συντηρημένο.
- Καλό είναι το μεταχειρισμένο ανταλλακτικό να συνοδεύεται από εγγύηση από τον αγοραστή. Αυτό δίνει κάποια extra σιγουριά
- Μάθετε για την προέλευση του μεταχειρισμένου ανταλλακτικού, αν πρόκειται για ανακατασκευσμένο ή π.χ. από κάποιο τρακάρισμα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ