OES (Original Equipment Service)

OEM (Original Equipment Manufacturers)

ΙΑΜ (Independent After Market ή Aftermarket

ΟΕS-OEM ή IAM ανταλλακτικά; Ξεκαθαρίζοντας διαφορές και ομοιότητες

34445 Επισκέψεις στο άρθρο

1. OES (Original Equipment Service) Όταν μια αυτοκινητοβιομηχανία συναρμολογεί το αυτοκίνητο που θα πας κάποια στιγμή να αγοράσεις χρησιμοποιεί τα λεγόμενα εξαρτήματα πρώτης τοποθέτησης. Τα ανταλλακτικά αυτά, όπως για παράδειγμα το μπουζί, θα τα βρεις από το επίσημο δίκτυο διανομέων και των επισκευαστών αυτοκινήτων. Πρόκειται για γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια οπότε είναι υψηλής ποιότητας. Πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

2. OEM (Original Equipment Manufacturers) Πρόκειται για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρώτης τοποθέτησης τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι η συσκευασία με το καινούργιο μπουζί σου δεν θα φέρει το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας (π.χ. Audi) αλλά αυτό του κατασκευαστή (π.χ. PHILIPS, NGK, PHILIPS, SKF) αλλά η ποιότητα δεν αλλάζει ουσιαστικά. Όπως και τα OES, τα ΟΕΜ προσδίδουν μια αξιοπιστία λόγω brand name.
 
3. Τα ΙΑΜ (Independent After Market ή Aftermarket δηλ. ανεξάρτητη ή ελεύθερη αγορά) είναι ίδια με τα OEM και OES με τη διαφορά ότι αυτά τα προμηθεύεσαι από οπουδήποτε αλλού εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας που πήρες το αμάξι σου ή του  κατασκευαστή τους. Έτσι ονομάζουμε aftermarket τα ανταλλακτικά που αγόρασες από το ιντερνέτ ή από ένα ανεξάρτητο εισαγωγέα. Αποτελούν σίγουρα μια πιο οικονομική λύση, μόνο έχουμε αυξημένη λίγο την προσοχή μας ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας. Μια μικρή προσοχή όμως εδώ για να μην μπερδευτείτε. Υπάρχουν OES aftermarket και OEM aftermarket ανταλλακτικά. Δηλαδή αν αγοράσουμε πρώτης τοποθέτησης ανταλλακτικό μπουζί από το ιντερνέτ και όχι από μια αντιπροσωπεία με τη βούλα της μάρκας του αυτοκινήτου μας τότε λέμε ότι ψωνίσαμε aftermarket. Μια τελευταία υποδιαίρεση των aftermarket είναι τα λεγόμενα εφάμιλλης ποιότητας (Matching Quality). Αυτά κατασκευάζονται με ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές με τα ΟΕ και διατίθενται από προμηθευτές πρώτου εξοπλισμού ή από προμηθευτές aftermarket. Εάν είσαι σίγουρος για την προέλευσή τους τότε συμφέρει οικονομικά για να τα εγκαταστήσεις.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Γιώργος

    Για θερμοστάτη σε Chevrolet Aveo το επίσημο service της Chevrolet μου ζήτησε 362€ χωρίς την τοποθέτηση (40€ περίπου η εργατοώρα). Το ίδιο OES ανταλλακτικό το βρήκα μέσω καταστήματος ανταλλακτικών 220€ και πλήρωσα άλλα 20€ για την τοποθέτηση σε εξουσιοδοτημένο από την Chevrolet συνεργείο. Διαφορά ανταλλακτικού; ΚΑΜΙΑ. Διαφορά τοποθέτησης; ΚΑΜΙΑ! Οι πρώτοι που θέλουν να σε πιάσουν κορόιδο είναι οι επίσημες αντιπροσωπίες/service.

      4

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ