O πρόεδρος του ΣΕΕΑΑ αναλύει την αγορά και παρουσιάζει το όφελος για τον καταναλωτή.

Γιάννης Νεράντζης: Το διπλό όφελος των καταναλωτών

21129 Επισκέψεις στο άρθρο

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΑ, κ. Γιάννης Νεράντζης μας εξηγεί σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς ανταλλακτικών.

Α.T.: Πως κινούνται οι τιμές των καινούργιων και πως των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών το τελευταίο διάστημα;
Γ.Ν.: Οι τιμές των καινούργιων ανταλλακτικών αυτοκινήτων παραμένουν σταθερές ή και μειωμένες τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχουν προσφορές και σημαντικές εκπτώσεις στα καταστήματα των μελών μας.

Α.T.: Ποιες κατηγορίες ανταλλακτικών έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, καινούργια, μεταχειρισμένα, γνήσια κλπ.;
Γ.Ν.: Φυσικά τα γνήσια (δηλ. τα ανταλλακτικά πρώτης εφαρμογής, τα ανταλλακτικά ιδίων προδιαγραφών με της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και τα ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας) που διατίθενται από τα καταστήματά μας, έχουν την πρώτη θέση παραδοσιακά στη ζήτηση των πελατών μας. Τελευταία πάντως, λόγω και της έντονης οικονομικής δυσπραγίας, πολλοί καταναλωτές και επισκευαστές αναζητούν φθηνότερες λύσεις για τα αυτοκίνητα τους. Αύξηση επίσης παρατηρείται, από όσο γνωρίζω, και στην αναζήτηση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, κυρίως όμως για παλαιοτέρα αυτοκίνητα.

Α.T.: Πως επηρέασε την αγορά ανταλλακτικών η αύξηση του ΦΠΑ; Αναγκάστηκαν οι επιχειρήσεις να περιορίσουν τα ποσοστά κέρδους τους;
Γ.Ν.: Τη δική μας αγορά δεν την επηρέασε καθόλου όσον αφορά στις λιανικές τιμές πώλησης. Φυσικά η αύξηση του ΦΠΑ ζημίωσε τα καταστήματα, αφού αφομοιώθηκε κατά κανόνα από αυτά.

Α.T.: Πως έχουν επηρεαστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου από τη γενικότερη κατάσταση (υπάρχουν προσφορές πλέον, όπως περισσότερες δόσεις, extra υπηρεσίες κλπ);
Γ.Ν.: Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων του After Market είναι πλέον πολύ μεγάλη. Από τη μία, ο περιορισμός των εξόδων των καταναλωτών, από την άλλη η αδυναμία πλέον πολλών αυτοκινητιστών να επισκευάσουν τα αυτοκίνητά τους λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, μας έχουν επηρεάσει αρνητικά. Όπως σας προανέφερα, όλοι οι συνάδελφοι προσφέρουν τα εμπορεύματά τους σε πολύ χαμηλές τιμές για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Α.T.: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου σας;
Γ.Ν.: Tα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι τα εξής:

Α. Η ελάχιστη βοήθεια που έχουμε από τον κλαδικό τύπο, αναφορικά με το ποιοι είμαστε, τι προσφέρουμε και τι είδους ανταλλακτικά διαθέτουμε.
Β. Η άφρων και λανθασμένη πολιτική του κράτους
Γ. Η φορολογική λαίλαπα των τελευταίων ετών, που έχει στραγγίσει τις επιχειρήσεις μας.
Δ. Η αντιμετώπισή μας από τις Τράπεζες, που σκορπούν λεφτά μόνο στους υμετέρους και αφήνουν τις μικρές επιχειρήσεις να μαραζώσουν.

Α.T.: Πείτε μας ορισμένα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων ανταλλακτικών ( δηλ. συνεργάζεστε με κεντρικές αντιπροσωπείες, με ανεξάρτητους επισκευαστές …);
Γ.Ν.: Τα ανταλλακτικά που εισάγουμε και διανέμουμε προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τους ίδιους κατασκευαστές που προμηθεύουν και την αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι κατά κανόνα, γνήσια ανταλλακτικά ή της ιδίας ποιότητας και των ίδιων προδιαγραφών που προτείνουν οι αντιπροσωπείες και προσφέρονται από τα μέλη μας σε σημαντικά φθηνότερες τιμές από το επίσημο δίκτυο.
Εξάλλου, οι ανεξάρτητοι επισκευαστές είναι κατΆ εξοχήν πελάτες μας, αλλά και αρκετές εξουσιοδοτημένες μονάδες προμηθεύονται και από εμάς νόμιμα, τα γνήσια ανταλλακτικά που χρειάζονται, σε καλύτερες φυσικά τιμές!

Α.T.: Τι εγγυήσεις δίνονται για τα ανταλλακτικά που διατίθενται από τον κλάδο σας και πως αντιμετωπίζετε το φαινόμενο της κατώτερης ποιότητας προϊόντων;
Γ.Ν.: Όλα τα επώνυμα ανταλλακτικά που πωλούνται στα καταστήματά μας έχουν την προβλεπόμενη από το Νόμο εγγύηση ποιότητας και καλής λειτουργίας. Όσο για τα προϊόντα κατώτερης ποιότητας στα οποία αναφέρεστε, αυτά υπάρχουν σε όλους τους κλάδους του εμπορίου και προσφέρονται επειδή τα ζητούν οι καταναλωτές, λόγω της φθηνής τιμής τους. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μεμπτό, αρκεί φυσικά το εμπόρευμα να διατίθεται σαν φθηνό εμπόρευμα, να μην είναι επικίνδυνο και να προσφέρεται ειλικρινά και φθηνά στον καταναλωτή.

Α.T.: Ποιο είναι το όφελος ενός ιδιώτη που θα απευθυνθεί σε μια επιχείρηση του κλάδου αποφεύγοντας το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μάρκας του; Τι συμβουλές θα δίνατε στους καταναλωτές για τον τομέα των ανταλλακτικών;
Γ.Ν.: Επιλέγοντας ο καταναλωτής έναν από τους ανεξάρτητους επισκευαστές, κατόπιν έρευνας αγοράς, και αγοράζοντας τα ανταλλακτικά που αυτός επιθυμεί από όπου τον συμφέρει, αποφασίζει εκείνος ελεύθερα για τη συντήρηση και επισκευή του αυτοκινήτου του πληρώνοντας για τις υπηρεσίες που του προσφέρουν τα ελεύθερα συνεργεία και τα ανταλλακτικά που διαθέτει το After Market, σημαντικά λιγότερα χρήματα. Πρέπει να μάθουν οι καταναλωτές ότι, στο ελεύθερο εμπόριο υπάρχουν πολλές λύσεις για τα προβλήματα που έχει το αυτοκίνητό τους. Πρέπει όμως να αφιερώνουν και λίγο χρόνο πριν επισκεφτούν το συνεργείο και να ρωτούν για τις τιμές, το είδος, την προέλευση και τις λύσεις που υπάρχουν ώστε να είναι διπλά ωφελημένοι. Να μην τους παίρνουν το πορτοφόλι και να οδηγούν ένα σωστά συντηρημένο όχημα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ