Καταναλώνεις πολύ; Μήπως φταίνε τα ελαστικά σου;

Με ξεφούσκωτα λάστιχα καις τσάμπα

74968 Επισκέψεις στο άρθρο

Το ήξερες ότι έχοντας λάθος πίεση στα ελαστικά έχεις κατά πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση; Μάθε τα όλα για να μην χάνεις ούτε ένα ευρώ!

 
Οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν ότι το ελαστικό, κατά τη διάρκεια του χρόνου, χάνει φυσιολογικά μέρος της πίεσής του, όπως π.χ. ένα μπαλόνι. Τα μόρια του αέρα καταφέρνουν να ξεφεύγουν ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι ακίνητο. Όλα τα ελαστικά χάνουν αέρα συνήθως σε ρυθμό περίπου 0,1 bar ή 1,45 psi (λίβρα ανά τετραγωνική ίντσα) το μήνα και οι περισσότεροι οδηγοί δεν δίνουν σημασία. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να επιταχυνθεί από συχνή οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις, ανώμαλα οδοστρώματα και βαριά φορτία, ενώ η απώλεια αέρα αυξάνεται επίσης σε υψηλότερες θερμοκρασίες. 
 
Το 63%  των οδηγούν κινούν αυτοκίνητα τα ελαστικά των οποίων έχουν χαμηλότερη του κανονικού πίεση αέρα. Επιπλέον το 17,5% των οδηγών έχουν ελαστικά με τουλάχιστον 0,5 bar κάτω από τη προτεινόμενη πίεση, προσθέτωντας ένα επιπλεόν αχρίαστο έξοδο στην καθημερινότητά τους.
Η οδήγηση με ελαστικά που έχουν λάθος πίεση δεν είναι μόνο επικίνδυνη, αλλά και ασύμφορη για την τσέπη και το περιβάλλον, μιας και το αυτοκίνητο καταναλώνει επιπλέον καύσιμο και κατά συνέπεια επιβαρύνει σημαντικά με εκπομπές CO2 την ατμόσφαιρα. Εάν το ελαστικό έχει 20% χαμηλότερη πίεση, η χιλιομετρική του απόδοση μειώνεται κατά περίπου 30%, το οποπίο σημαίνει πως θα χρειαστεί να επωμιστείτε αρκετά πιο σύντομα το κόστος αλλαγής ελαστικών.
 
ΓιΆ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αν βάλαμε σωστή πίεση στα ελαστικά μια φορά. Απαιτείται συνεχής έλεγχος της πίεσης των ελαστικών με ρυθμό τουλάχιστον μία φορά κάθε 15 μέρες και οπωσδήποτε πριν από κάθε ταξίδι. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Japan Flag

    Μεγαλη υποθεση οι πιεσεις στα ελαστικα και το αρθρο τα αναφερει ολα σωστα! Παντα βαζω οσο λεει ο κατασκευαστης στο ταμπελακι της πορτας του οδηγου και λιγο παραπανω. Ευτυχως στα νεα αυτοκινητα υπαρχει και σχετικη ενδειξη στον πινακα οργανων.

      8

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ