Σε γλιστερό οδόστρωμα, το ABS επιτρέπει στο αυτοκίνητο να φρενάρει σε όσο πιο κοντινή απόσταση γίνεται, προσφέροντας τον καλύτερο δυνατό, έλεγχο του τιμονιού.

Όφελος από την αποτελεσματική λειτουργία του ABS

21351 Επισκέψεις στο άρθρο

Tο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών - ABS (Anti Block System), είναι ένα από τα βασικά συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου και πλέον προσφέρεται στο βασικό εξοπλισμό κάθε νέου οχήματος. Πρόκειται για ένα σύστημα εξελίσσεται διαρκώς και προσφέρει μειωμένη απόσταση φρεναρίσματος, αυξάνοντας έτσι, τα επίπεδα ασφάλειας του αυτοκινήτου. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι ρυθμίζει ηλεκτρονικά την πίεση του υγρού φρένων και έχει σαν στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελέγχου ενός οχήματος, αποτρέποντας το μπλοκάρισμα των τροχών και επιτρέποντας συγχρόνως την εκτέλεση ελιγμών κατά το φρενάρισμα.
Το σημαντικότερο όφελος από τη λειτουργία του, αφορά το γλιστερό οδόστρωμα, αφού επιτρέπει στο αυτοκίνητο να φρενάρει σε όσο πιο κοντινή απόσταση γίνεται, προσφέροντας στον οδηγό τον καλύτερο δυνατό, έλεγχο του τιμονιού.
Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του όμως, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από εμάς τους ίδιους τους οδηγούς, αφού θα πρέπει να κρατάμε το πεντάλ του φρένου συνεχώς πατημένο, με δύναμη και σε καμία περίπτωση δεν πατάμε και αφήνουμε. Παράλληλα όμως, απαιτούνται και τα εξής:
- Η καλή κατάσταση των υλικών τριβής του συστήματος πέδησης
- Μια λογική φθορά και σωστή πίεση αέρα στα ελαστικά
- Καλή κατάσταση της ανάρτησης και των αναλώσιμων μερών της
- Ικανοποιητική ποιότητα ασφάλτου και μόνιμη επαφή του τροχού με το δρόμο

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ