Φυσικό αέριο στους επαγγελματικούς στόλους μεγάλων εταιρειών

9182 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα πλεονεκτήματα των οχημάτων φυσικού αερίου είναι πολλά. Θεωρούνται, βάσει μετρήσεων οικονομικότερα, είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και επιτρέπεται να εισέλθουν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε επιβατηγά πλοία και πάνω από όλα (χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές καυσαερίων) να κυκλοφορούν σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας (π.χ. ζώνες δακτυλίου). Ακόμη, το φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με το υγραέριο. Το CNG που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την κίνηση οχημάτων είναι το γνωστό σε όλους φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στα σπίτια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης, κλιματισμού καθώς και για το μαγείρεμα και την παροχή ζεστού νερού. Αντίθετα, το υγραέριο είναι το «γκάζι» που περιέχεται σε φιάλες και ουσιαστικά είναι υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ή υγροποιημένο μίγμα προπανίου και βουτανίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου είναι κατά 40% χαμηλότερη σε σχέση με το υγραέριο.
Μεγάλες πολυεθνικές πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο όγκο των μεταφορών τους με οχήματα φυσικού αερίου καθώς σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αερίου, IGU, το φυσικό αέριο μπορεί να μειώσει έως και 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το diesel ενώ τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο σημειώνουν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% σε σύγκριση με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και κατά 20% σε σύγκριση με τα οχήματα που κινούνται με diesel. Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 20.000.000 οχήματα φυσικού αερίου ενώ οι υποδομές έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση (διεθνές πρόγραμμα «μπλε διάδρομοι» κλπ).
Ως προς τα οικονομικά οφέλη, το φυσικό αέριο κίνησης προσφέρει εξοικονόμηση 30% σε σχέση με το diesel και 50% σε σχέση με την βενζίνη. Τα οχήματα φυσικού αερίου απαιτούν επίσης λιγότερα λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης. Τα συγκεκριμένα αυτά χαρακτηριστικά εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί όπως είναι ο γνωστός όμιλος DHL ο οποίος προχώρησε σε μία «πράσινη» επένδυση και αποφάσισε αγοράσει οχήματα φυσικού αερίου για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της εταιρείας. Όπως σημειώνει ο ο κ. Ελευθέριος Σαμαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε σχετικά: «Η επένδυσή μας σε νέα φιλικότερα προς το περιβάλλον οχήματα αποτελεί για εμάς μια επιλογή με στόχο τη βιωσιμότητα, παράλληλα με την εταιρική μας ανάπτυξη. Η χρήση των νέων οχημάτων μας είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζει περαιτέρω το στόλο μας, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία EURO 3 ή σε ανώτερη ως προς τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Ευχαριστούμε πολύ τη ΔΕΠΑ και τη FIAT με τη συνεργασία των οποίων μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτή την επένδυση και να κινηθούμε προς το στόχο μας, να έχουμε δηλαδή έναν από τους πιο φιλικούς περιβαλλοντικά στόλους».

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)