Το φυσικό αέριο δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την απασχόληση.

Έργα της ΔΕΠΑ για σύνδεση Κολυμβητηρίου Σερρών με φυσικό αέριο

Η αγορά του φυσικού αερίου αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ειδικότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Το φυσικό αέριο και τα «πράσινα» επαγγέλματα

7205 Επισκέψεις στο άρθρο

Υπόσχεση για απορρόφηση από την εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας δίνουν τα «πράσινα» επαγγέλματα, ειδικά αυτά που άπτονται του ενεργειακού τομέα και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο. α με αυτό να θεωρούνται περιζήτητες.

 
Δημόσιες και ιδιωτικές σχολές όλων των βαθμίδων, άτυπες και τυπικές μορφές εκπαίδευσης προσφέρουν ειδικότητες σχετικές με τον κλάδο της ενέργειας προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το 2012 στην Ελλάδα απασχολούνταν συνολικά 93.630 εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης σε διάφορους κλάδους του ενεργειακού τομέα, από 82.059 εργαζόμενοι που εκτιμάται ότι απασχολούνταν το 2008. Αυτό αποδεικνύει την δυναμική ανάπτυξη των ενεργειακών επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες καταπολέμησης της ανεργίας που προκύπτουν από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε κλάδους όπως είναι το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ. 

Όπως αναφέρεται σε Έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας (ILO), στο άμεσο μέλλον αναμένεται «να δημιουργηθεί ένας αυξανόμενος αριθμός πράσινων θέσεων εργασίας καθώς σημειώνεται η μετάβαση προς μία περισσότερο βιώσιμη οικονομία χαμηλού άνθρακα. Παρόλο που οι νικητές είναι πιθανό να ξεπεράσουν κατά πολύ τους χαμένους, κάποιοι εργαζόμενοι θα πληγούν κατά την οικονομική αναδιάρθρωση προς την αειφορία». Τα επόμενα χρόνια, οι προγραμματισμένες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, στα δίκτυα του φυσικού αερίου, στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας. 

Με την εισδοχή τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ΑΠΕ σε διακριτά ποσοστά στο ενεργειακό ισοζύγιο, έχουν δημιουργηθεί και αναμένεται ότι θα επεκταθούν περαιτέρω, ευκαιρίες απασχόλησης με έμφαση στην εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης, μέχρι το 2020 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 40 δις ευρώ στον τομέα της ενέργειας και οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα φυσικού αερίου κλπ αναμένεται να τονώσουν την απασχόληση. Η ίδια άποψη υποστηρίζεται και από σχετική  έκθεση της Κομισιόν η οποία υποστηρίζει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά θα χαθούν και άλλες που ανήκουν σε κλάδους όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος και ο δημόσιος τομέας. Αντίθετα η μεταποίηση, ο τουρισμός και η πράσινη οικονομία αναμένεται  να γνωρίσουν άνθιση με το ποσοστό των απασχολούμενων  υψηλής ειδίκευσης να αυξάνεται από 41,9% το 2010 σε 44,1% το 2025. Στην Ελλάδα αναμένεται σημαντική μείωση των ανειδίκευτων από 35% το 2010 σε 25% το 2020, αύξηση των εργαζομένων μέσης εξειδίκευσης από 37% σε 43%, αλλά και αυτών υψηλής ειδίκευσης από 28% σε 32%.

Νέες θέσεις εργασίας και νέες ειδικότητες θα δημιουργηθούν επίσης χάρη στις φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές, αν και οι πρωτοβουλίες αυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από την κρίση.
Για παράδειγμα, η βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας, κυρίως των κτιρίων, αναμένεται να δημιουργήσει 280.000-450.000 θέσεις εργασίας, κυρίως για ενεργειακούς επιθεωρητές, ειδικούς πιστοποίησης, ελεγκτές των συστημάτων θέρμανσης, ειδικούς σε εγκατάσταση νέων συστημάτων ενέργειας και σε βιομηχανίες παραγωγής ενεργειακά φιλικών υλικών . 
Και φυσικά η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μεταφοράς ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) μπορεί να δημιουργήσει 775.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)