Τι σημαίνει LPG Service

32008 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξέρεις τι πρέπει να τσεκάρεις το kit υγραερίου μετά την εγκατάσταση; Τι αναλώσιμα πρέπει να αλλάξεις κατά τον περιοδικό έλεγχο; Ποια είναι η σωστή διαδικασία συντήρησης;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (EUROPE GAS)
LPG HELLAS - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΓΚΟΥΣΙΝ

                
Μετά τη πρώτη χιλιάδα χιλιομέτρων που θα «γράψει» το κοντέρ σου καλό είναι να πραγματοποιήσεις έναν προληπτικό οπτικό έλεγχο. Αυτός περιλαμβάνει: 

• Επιθεώρηση των μηχανικών και ηλεκτρικών μερών του συστήματος. 
• Έλεγχο διαρροών υγραερίου ή αντιψυκτικού υγρού του κυκλώματος ψύξης του κινητήρα. 
• Έλεγχος παραμέτρων (βενζίνης – αερίου) με τη χρήση Η/Υ καθώς και τον έλεγχο των παρελκόμενων μερών του συστήματος.


Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η τακτική συντήρηση του συστήματος πραγματοποιείται περίπου κάθε 25.000 με 30.000 χιλιόμετρα και, εκτός από ένα γενικό έλεγχο, περιλαμβάνει αλλαγή του φίλτρου υγραερίου που κοστίζει περίπου 5 με 10 ευρώ.

Το ρεζερβουάρ υγραερίου καλό είναι να αντικαθίσταται σε διάστημα περίπου 10 ετών, με μέσο κόστος 90 ευρώ. Στα 50.000 χιλιόμετρα, πρέπει να καθαριστούν τα μπεκ, εργασία που κοστίζει περίπου 20 με 50 ευρώ. 

Το «μεγάλο» service είναι πολύ σημαντικό

Μετά από κάθε 90.000 χλμ. περίπου, καλό είναι να γίνεται το μεγάλο service, ώστε να είσαι σίγουρος πως το κιτ δουλεύει στην εντέλεια. Το service αυτό περιλαμβάνει εκτός από τους ελέγχους του μικρού service, επισκευή του υποβιβαστή πίεσης (πνεύμονα), επισκευή των μπεκ υγραερίου καθώς και επαναπρογραμματισμό της ηλεκτρονική μονάδας ελέγχου του συστήματος.

Στο πνεύμονα αλλάζονται τα εσωτερικά του μέρη (μεμβράνη – ελατήριο – μειωτήρας) και ρυθμίζεται ξανά η πίεσή του. Στα μπεκ υγραερίου θα πρέπει να αντικατασταθούν τα εσωτερικά μέρη του, να καθαριστεί εσωτερικά και να ρυθμιστεί ξανά έτσι ώστε να έχουν όλα τον ίδιο ψεκασμό.

Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει επαναπρογραμματισμός του συστήματος. Το service αυτό είναι λίγο πιο πολύπλοκο, όχι όμως ακριβό, αν και η τιμή εξαρτάται βέβαια και από τον εγκαταστάτη. 

  • Nikos

    Κάποτε είχα αυτοκίνητο με LPG. Έχω απαλλαγεί εδώ και 5 χρόνια από αυτόν τον βραχνά. Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας συνέχεια προβλήματα! Μέχρι που έκαψε εγκέφαλο. Δυστυχώς δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Όσους γνωρίζω που έκαναν την μετατροπή το όχημα έβγαλε σοβαρά (και δαπανηρά) προβλήματα. Όταν η εγκατάσταση έχει γίνει στην ίδια την αντιπροσωπεία και βγάζει πάλι προβλήματα, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Αν το όχημα δεν προορίζεται από το εργοστάσιο να καίει υγραέριο, μακριά!!

  • Πράσινος Γιάννης

    Ως εγκαταστάτης υγραεριοκίνησης απορώ με τις τιμές που λέτε στους αναγνώστες σας. Πείτε μου που τις βρήκατε να στέλνω κ εγώ τους δικούς μου πελάτες! Ειδικά η αλλαγή της δεξαμενής με το ΦΠΑ! Ούτε εγώ δεν αγοράζω τόσο την δεξαμενή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ