Γνωρίζεις πως να επιλέγεις το κατάλληλο είδος λιπαντικού για τον κινητήρα του οχήματος σου;

Γνωρίζεις πως να επιλέγεις το κατάλληλο είδος λιπαντικού για τον κινητήρα του οχήματος σου;

Επιλέγοντας το Καλύτερο Λιπαντικό αυτοκινήτου

6729 Επισκέψεις στο άρθρο

Πρόκειται για το πιο σημαντικό service του αυτοκινήτου σου. Aλλαγή λαδιών. Πως επιλέγω τι είδους λιπαντικό θα χρησιμοποιήσω; Βάζω ο,τι θέλω και γλιτώνω λεφτά; Διατηρώ τις επιδόσεις του αυτοκίνητου μου; Συνθετικό, ημισυνθετικό ή ορυκτέλαιο; Για να δούμε.

ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΗΛ. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΥΛΩΝΑ Ε. - ΝΤΡΙΜΕΡΗΣ Ε. Ο.Ε.

Πως επιλέγω το καλύτερο λιπαντικό για το αυτοκίνητο μου;

-Ελέγχω τον βαθμό ιξώδους
-Συνθετικά για πολλά χιλιόμετρα
-Οικονομικές λύσεις τα ημισυνθετικά & τα ορυκτέλαια
-4 λιπαντικά τελευταίας τεχνολογίας: Motul, Total, Castrol, Gazprom

Η αντικατάσταση του λαδιού του κινητήρα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εργασίες συντήρησης στο αυτοκίνητο. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως το λιπαντικό του αυτοκινήτου αποτελεί ουσιαστικά ένα «υγρό εξάρτημα», ένα μείζονος σημασίας μέρος του κινητήριου συνόλου ενός αυτοκινήτου.
 
Και αυτό γιατί το λιπαντικό είναι υπεύθυνο για την προστασία του κινητήρα άλλα και όλων των επιμέρους εξαρτημάτων του. Όχι μόνο εξασφαλίζει πως ο κινητήρας σας δεν θα φθείρεται από τις υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες λειτουργεί άλλα ένα καλό λιπαντικό μπορεί να εγγυηθεί την διατήρηση των επιδόσεων του αυτοκίνητου σας στο επίπεδο  που ήταν όταν το πρώτο αποκτήσατε.
 
Ένα καλής ποιότητας λιπαντικό ,επομένως, είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του κινητήριου συνόλου ενώ και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορεί να σας γλιτώσει αρκετά χρήματα σε μελλοντικές εργασίες συντήρησης.
 
Πως όμως διαλέγω το κατάλληλο λιπαντικό για το αυτοκίνητο μου και γιατί πρέπει να είμαι αρκετά ενδελεχής στην έρευνα μου για το ποιό λιπαντικό πρέπει να αγοράσω;

 
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πως μπορώ να ξέρω ποιό λιπαντικό πρέπει να τοποθετήσω στο αυτοκίνητο;

Αρχικά, η τοποθέτηση ενός μη συμβατού λιπαντικού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τριβή μεταξύ των κινούμενων μερών και εν τέλει εκτεταμένη φθορά. Επίσης, η χρήση λανθασμένου ιξώδους λαδιού κινητήρα μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά τις επιδόσεις του κινητήρα.
 
Τέλος, υπάρχει και η πιθανότητα για ενδεχόμενη διαρροή λαδιού που θα σας κάνει να ξοδεύετε πολλά χρήματα στις εργασίες συντήρησης και αντικατάστασης των διάφορων εξαρτημάτων.
 
Το κατάλληλο λιπαντικό για το όχημα μας ,λοιπόν, εξαρτάται από πολλούς παραμέτρους και επηρεάζει άμεσα την λειτουργία και τις επιδόσεις του οχήματος μας. Γενικά, κάθε αλλαγή λιπαντικού( άλλα και κάθε εργασία συντήρησης γενικότερα) πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα τα οποία έχει δώσει ο κατασκευαστής του αυτοκίνητου.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές πληροφορούν τους κατόχους σχετικά με το τι είδους λάδι κινητήρα ταιριάζει περισσότερο στο αυτοκίνητο τους. Η ταξινόμηση API αποτελεί έναν τρόπο κατηγοριοποίησης των λιπαντικών ανάλογα τις επιδόσεις του(SL, SM, SN, ή SJ) και για την καλύτερη λειτουργία του πρέπει να τοποθετούμε στο όχημα μας το λιπαντικό το οποίο οι κατασκευαστές-που γνωρίζουν το όχημα καλύτερα από τον καθένα- προτείνουν.
 
Πολύ σημαντική παράμετρος για την επιλογή λιπαντικού για το αυτοκίνητο σας αποτελεί ο βαθμός ιξώδους. Ο βαθμός ιξώδους, ουσιαστικά, καθορίζει το πόσο παχύ ή λεπτό είναι το λάδι καθώς και την ικανότητα διατήρησης της τάσης κατά την λειτουργία του κινητήρα.
 
Τα λιπαντικά με μεγαλύτερο πάχος λειτουργούν καλύτερα στις υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, με το αντίστροφο να συμβαίνει για τα λιπαντικά με πιο χαμηλό βαθμό ιξώδους.
 
Ο βαθμός ιξώδους ενός αυτοκίνητου συνήθως προσδιορίζεται μέσω ενός συνόλου δύο αριθμών όπως το 10W-30, 0W-40 ή 15W-40.Ουσιαστικά, όσο χαμηλότερο είναι το χαμηλό χειμερινό (συμβολίζεται με το W) ιξώδες, τόσο πιο εύκολο είναι για τα λιπαντικά του κινητήρα να λιπαίνουν αποτελεσματικά το κινητήριο σύστημα.
 
Μια ακόμα σημαντική προϋπόθεση κατά την επιλογή του λιπαντικού του αυτοκινήτου είναι η αξιολόγηση ACEA.  Η αξιολόγηση ACEA  αφορά ουσιαστικά το τα επίπεδα λίπανσης του κινητήρα από το κάθε λιπαντικό και είναι επομένως σημαντικό να επιλέγουμε ένα μοντέλο με υψηλή αξιολόγηση.
 

 

 

3 τύποι λιπαντικών: Συνθετικά, ημισυνθετικά & ορυκτέλαια


Ένα συνθετικό λιπαντικό προσφέρει την καλύτερη προστασία από φθορά που προκαλείται από από τη χρήση του συμπλέκτη και του γκαζιού, άλλα και του φρεναρίσματος.
 
Πρόκειται για την ιδανική λύση για όσους κινούνται συχνά σε συνθήκες κίνησης, καθώς και για τα οχήματα υψηλών επιδόσεων που λειτουργούν σε αυξημένες στροφές και σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Συνήθως αντέχουν για 10.000 χλμ. ή ένα χρόνο, όποιο έρθει πρώτο.
 
Το ημισυνθετικό λάδι αποτελεί μια πολύ οικονομική εναλλακτική για τους οδήγους που κάνουν λιγότερο από 10.000 χλμ ανά έτος. Ένα ημισυνθετικό λιπαντικό συνήθως διαρκεί για 6.000 με 7.500 χλμ( ή 12 μήνες) ενώ κοστίζει σημαντικά λιγότερο από ένα πλήρως συνθετικό μοντέλο.
 
Το ορυκτέλαιο αποτελεί την μικράν πιο οικονομική λύση και συνήθως επιλέγεται για οχήματα με μικρότερους κινητήρες και για όσα αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Η χιλιομετρική τους απόδοση κυμαίνεται στα 5.000 χλμ ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντικαθίστανται κάθε έξι μήνες.
 

8100 X-Clean EFE 5W-30: 100% συνθετικό, λιπαντικό οικονομίας από Motul

Ειδικώς σχεδιασμένο για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου το 8100 X-Clean της Motul.

Ειδικώς σχεδιασμένο για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου το 8100 X-Clean της Motul.

    Το 8100 X-Clean EFE 5W-30( με αξιολόγηση ACEA C2/C3 και API SN) αποτελεί ένα 100% συνθετικό λιπαντικό, το οποίο είναι ειδικώς σχεδιασμένο για ενισχυμένη οικονομία καυσίμου του αυτοκίνητου σας καθώς και την υψηλότερη δυνατή προστασία του κινητήρα.
     
    Το λιπαντικό της Motul είναι κατασκευασμένο με τις τελευταίες τεχνολογίες και προσαρμόζεται στην νέα εποχή καθώς είναι συμβατό με τους τελευταίας γενιάς βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες Euro 5 και Euro 6.
     
    Είναι επίσης απολύτως συμβατό με καταλυτικούς μετατροπείς (CAT), φίλτρα σωματιδίων αιθάλης (DPF) και φίλτρα επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής (SCR).
     

    Total Quartz Ineo Ecs 5W-30: Τεχνολογία Low SAPS για μεγαλύτερο κύκλο ζωής

    Yπερισχυμένο συνθετικό λιπαντικό νέας γενιάς με εφαρμογή τεχνολογίας οικονομίας καυσίμου:Total Quartz Ineo Ecs 5W-30

    Yπερισχυμένο συνθετικό λιπαντικό νέας γενιάς με εφαρμογή τεχνολογίας οικονομίας καυσίμου:Total Quartz Ineo Ecs 5W-30

      Ακόμα ένα λιπαντικό που προσφέρει βελτίωση οικονομίας και προστατεύει σημαντικά τον κινητήρα του οχήματος σας είναι το Quartz Ineo Ecs 5W-30 (ACEA A5 / B5) από την Total. Πρόκειται για ένα υπερισχυμένο συνθετικό λιπαντικό νέας γενιάς με εφαρμογή της τεχνολογίας οικονομίας καυσίμου ενώ διαθέτει και την τεχνολογία LOW SAPS που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των συστημάτων αντιρρύπανσης και την καλή λειτουργία τους.
       
      Το λιπαντικό της Total έχει αναπτυχθεί για να καλύπτει τις ανάγκες λίπανσης των βενζινοκινητήρων και τους κινητήρων diesel νέας γενιάς ενώ είναι πλήρως συμβάτο και με με κινητήρες Euro 5 άλλα και κινητήρες προηγουμένων γενεών.
       
      Τέλος, είναι σχεδιασμένο στο να προστατεύει τα συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων καθώς και στο να παρέχει καθαριστική και προστατευτική δράση με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές, αντιτριβικές και αντιαφριστικές ιδιότητες.
       

       
       

      Castrol Edge Titanium FST 5W-30 LL: Συνθετικό λιπαντικό, προηγμένης τεχνολογίας

      Ιδανικό για υβριδικά οχήματα και με προηγμένη τεχνολογία το λιπαντικό Edge της Castrol.

      Ιδανικό για υβριδικά οχήματα και με προηγμένη τεχνολογία το λιπαντικό Edge της Castrol.

        Το λιπαντικό της Castrol(ACEA C3) αποτελεί ένα μοντέλο με την τελευταία τεχνολογία των παραγώγων της βρετανικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, διαθέτει τη δυνατότητα να μεταβάλλεται ώστε να είναι ισχυρότερο όταν η πίεση αυξάνεται, προστατεύοντας τον κινητήρα σας και εξασφαλίζοντας την καλή του λειτουργία.
         
        Το Edge Titanium FST είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να περιορίζει την τριβή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φθορά σε ένα εύρος ταχυτήτων και συνθηκών λειτουργίας του κινητήρα. Είναι κατάλληλο για χρήση στα αυτοκίνητα που διαθέτουν υβριδικό σύστημα κίνησης ενώ προστατεύει το κινητήριο σύνολο ακόμα και υπό εξαιρετική πίεση.
         
        Το λιπαντικό της Castrol συνιστάται από κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων ενώ οι σχετικές δοκιμές το έχουν αναδείξει ως ένα λιπαντικό που προσφέρει υψηλή απόδοση και βελτίωση του αυτοκίνητου σας.
         

        Gazprom G-Energy Synthetic 5W-30: Πλήρως συνθετικό. Για μεγαλύτερο κύκλο ζωής

        Μεγαλύτερος κύκλος ζωής και καλή λειτουργία σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών για το Gazprom G-Energy Synthetic.

        Μεγαλύτερος κύκλος ζωής και καλή λειτουργία σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών για το Gazprom G-Energy Synthetic.

          Το λιπαντικό της Gazprom είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει μεγαλύτερο κύκλο ζωής καθώς λιπαίνει πολύ πιο αποτελεσματικά τον κινητήρα και παρέχει ψηλή οξείδωση στα επιμέρους μέρη του.
           
           Σχεδιασμένο για κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου και με βελτιωμένες επιδόσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες, το G-energy προσφέρει ευκολότερή εκκίνηση του κινητήρα και καλή λειτουργία σε ένα μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών.
           
          Ταυτόχρονα, περιορίζει τα στρώματα βρώμιας που δημιουργούνται  και μεταφέρονται κατά την χρήση του κινητήρα ενώ μειώνει σημαντικά τη φθορά κατά την εκκίνηση( ή τη λειτουργία start-stop στα νεότερα μοντέλα).
           

          Κοινοποίησέ το »
          Σχολίασέ το »

          προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

          • DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

            DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

            DAMSEL και MASTER OIL είναι 2 επώνυμα Brands λιπαντικών οχημάτων με ευρεία γκάμα για επιβατικά και ελαφρά φορτηγά, βαρέα οχήματα, μηχανήματα έργου και καΐκια. Αποτελούν δημιούργημα της ελληνικής επιχείρησης ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ και διανέμονται παγκοσμίως. Διαθέτουν τις αδειοδοτήσεις API και ACEA.
             2321065210 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

            ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

            TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

             2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • FLOR OIL

            FLOR OIL

            FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
             2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • DYNAMIC KOTE

            DYNAMIC KOTE

            Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
             2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

            ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

            Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
             2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

            ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

            Στα καταστήματα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Η γκάμα της αποτελείται από καινούρια ανταλλακτικά, γνήσια και ιμιτασιόν Α ποιότητας και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και κάθε είδους όλων των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
             2105440055 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • TRADE WIND

            TRADE WIND

            Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
             2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

            ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

            Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
             2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

            ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

            Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
             2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
          • ΛΑΔΑΔΙΚΟ

            ΛΑΔΑΔΙΚΟ

            Στο κατάστημά τους μπορείτε να βρείτε όλα τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μπαταρίες αυτοκινήτων, λιπαντικά αυτοκινήτων και αξεσουάρ αυτοκινήτων στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Με ένα κλικ στο e-shop τους, ή με μια επίσκεψη στο κατάστημα τους στα Ανω Πατήσια.
             2111136100 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ