Το υγραέριο (LPG) είναι καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον, γι' αυτό συχνά ονομάζεται «πράσινο» καύσιμο.

Η μετατροπή ενός αυτοκινήτου για να λειτουργεί με υγραέριο πρέπει να γίνει από συνεργείο αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Μεταφορών.

Με τη χρήση υγραερίου το κόστος κίνησης του αυτοκινήτου σας σε καύσιμο μειώνεται στο μισό.

Το υγραέριο κίνησης βγάζει περίπου 115 οκτάνια, πολύ περισσότερα οκτάνια από τη βενζίνη.

LPG: Το «πράσινο» καύσιμο που συμφέρει στην τσέπη!

5591 Επισκέψεις στο άρθρο

Το LPG είναι από τα πιο οικονομικά καύσιμα αλλά και από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον, παρέχοντας ταυτόχρονα ασφάλεια στις μετακινήσεις και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας.

 
Σε άρθρο του ο κ. Δημήτρης Κακαράντζας, Τεχνίτης συσκευών αερίων καυσίμων – Ηλεκτρολόγος αναλύει διεξοδικά για το τι είναι το LPG και πώς μπορεί να ωφελήσει τον οικονομικό σας προϋπολογισμό, αναφορικά με τις μετακινήσεις σας.

Πιο συγκεκριμένα, το υγραέριο είναι ένα μείγμα προπανίου και βουτανίου. Για την εγκατάσταση της συσκευής υγραερίου χρειάζεται περίπου 1 με 2 ημέρες ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου.

Η μετατροπή ενός αυτοκινήτου για να λειτουργεί με υγραέριο πρέπει να γίνει από συνεργείο αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Μεταφορών, γιΆ αυτού του είδους τις μετατροπές. Μάλιστα, τα συστήματα υγραεριοκίνησης που διατίθενται στην αγορά είναι τελευταίας γενιάς. Περιλαμβάνουν μια δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου που συνήθως τοποθετείται στο χώρο αποσκευών. Η τελευταία τεχνική είναι η χρήση μιας δεξαμενής σε σχήμα ρεζέρβας, που τοποθετείται στον αντίστοιχο χώρο. Οι δεξαμενές έχουν μια βαλβίδα φλοτέρ που διακόπτει το γέμισμα τους όταν φτάσει στο ανώτατο όριο που είναι το 80% της χωρητικότητάς τους.

Επιπλέον, ως γνωστό το LPG είναι σε υγρή μορφή, διοχετεύεται από τη δεξαμενή μέσω ενός χάλκινου σωλήνα, στην μονάδα μετατροπής (πνεύμονας) όπου εκεί μετατρέπεται σε αέριο και διοχετεύεται ελεγχόμενα από το σύστημα ψεκασμού (μπεκ υγραερίου) στην εισαγωγή καυσίμου. Όταν άλλωστε χρησιμοποιείται το υγραέριο, οι μονάδες ψεκασμού της βενζίνης δεν λειτουργούν.

Κατανάλωση στο μισό
Το υγραέριο κίνησης βγάζει περίπου 115 οκτάνια, πολύ περισσότερα οκτάνια από τη βενζίνη, ενώ η κατανάλωση του αυτοκινήτου σε λίτρα υγραερίου κίνησης είναι ίδια με την κατανάλωση που έχει σε βενζίνη. Με τη χρήση υγραερίου το κόστος κίνησης του αυτοκινήτου σας σε καύσιμο μειώνεται στο μισό. Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το LPG σε αντίθεση με τη βενζίνη δεν διαλύεται στα λάδια του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται η ζωή των λαδιών και των φίλτρων λαδιού. Επομένως μεγαλύτερη διάρκεια στα τακτικά σέρβις του οχήματος (λιπαντικά, φίλτρα κλπ.). Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κινητήρα και καταλύτη λόγω καλύτερης καύσης. Επίσης, τα κατάλοιπα άνθρακα είναι υπεύθυνα για την πρόωρη φθορά του κινητήρα. Επομένως ο κινητήρας και ο καταλύτης έχουν λιγότερες φθορές και έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους. Επίσης, το υγραέριο είναι ένα καύσιμο που δεν νοθεύεται, επομένως έχουμε λιγότερες φθορές λόγω μη νοθευμένου καυσίμου.

Φιλικότητα προς το περιβάλλον, αξιοπιστία-ασφάλεια
Το υγραέριο (LPG) είναι καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον, γι' αυτό συχνά ονομάζεται «πράσινο» καύσιμο. Οι εκπομπές ρύπων του κινητήρα με υγραέριο είναι μειωμένες σε σχέση με τη βενζίνη. Ταυτόχρονα, η καύση του υγραερίου δεν αφήνει κατάλοιπα άνθρακα στους κυλίνδρους και τα μπουζί. Εξάλλου, το υγραέριο παρέχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, διότι:

Διαχέεται άμεσα στον αέρα και χρειάζεται διπλάσια θερμοκρασία για να αναφλεγεί. Η ροή υγραερίου διακόπτεται αν παρουσιαστεί βλάβη σε οποιοδήποτε τμήμα του συστήματος ή όταν δε δουλεύει η μηχανή. Εάν το όχημα πιάσει φωτιά η πίεση της δεξαμενής ελέγχεται μέσω βαλβίδων εκτόνωσης, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή - έκρηξη της. Σε πιθανή διαρροή το αέριο διαχέεται στο περιβάλλον και δεν συγκεντρώνεται στο γύρω χώρο όπως τα υγρά καύσιμα. Η διαρροή ανιχνεύεται πολύ εύκολα χάρη της πολύ χαρακτηριστικής μυρωδιάς του υγραερίου που προκύπτει από ένα ειδικό πρόσθετο ως μέτρο ασφάλειας. 

Πηγή: http://psilopoulos.mysch.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΥΓΡΑΕΡΙΟ (LPG)