Υπάρχει πρόταση για δημιουργία ενός «Συντονιστικού Μηχανισμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης».

Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται ώστε να αντιμετωπίζει στην πράξη τις κρίσεις ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, είτε αυτές είναι εκτεταμένες, είτε αφορούν σε μικρότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες (π.χ. Βαλκάνια).

Με ενδιαφέρον αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις ελληνικές πρωτοβουλίες για το φυσικό αέριο

5939 Επισκέψεις στο άρθρο

Με ενδιαφέρον αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάληψη ηγετικού ρόλου της χώρας μας για την ανάπτυξη υποδομών σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι εκείνος του φυσικού αερίου.

 
Ήδη, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ έχει προταθεί η δημιουργία ενός μηχανισμού, υπό την εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων μερών, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι Υπουργείων, εκπρόσωποι Ρυθμιστικών Αρχών, Διαχειριστές υποδομών, έμποροι, προμηθευτές με διαχειριστικό ρόλο και εξουσίες ως προς την διαχείριση της κρίσης), που θα επιτρέψει τον ενιαίο συντονισμό της αγοράς LNG από πλευράς Ευρώπης με στόχο να καταμερισθούν και δρομολογηθούν τα φορτία LNG προς τα Κράτη-Μέλη που τα έχουν περισσότερο ανάγκη στο ενεργειακό τους ισοζύγιο.
Η συγκεκριμένη πρόταση θα εξεταστεί στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στην Ιταλία και θα συζητηθούν διεξοδικά όλα τα σημεία που περιλαμβάνονται στο σχετικό κείμενο που έχει υποβάλει ο υπουργός ΠΕΚΑ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης, με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Günther Oettinger, και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, Αν. Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Claudio De Vincenti, πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης υπό την εποπτεία της ΕΕ με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση ΥΦΑ στις ευρωπαϊκές αγορές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός «Συντονιστικού Μηχανισμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης», υπό την εποπτεία της Ομάδας Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο (Gas Coordination Group), με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση πλεοναζουσών ποσοτήτων ΥΦΑ στις πλέον πληττόμενες αγορές της Ευρώπης, αντί για άλλους προορισμούς. Η δημιουργία του θα επιτρέψει στα Κράτη-Μέλη, στην Επιτροπή και στις επιχειρήσεις του τομέα του φυσικού αερίου να αναλάβουν, σε συνθήκες στενής συνεργασίας, τις κοινές τους ευθύνες για την εξασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου όπως περιγράφονται από την Οδηγία 994/2010 και στο πνεύμα της αλληλεγγύης που θεμελιώνει.
Ο μηχανισμός θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης και συναλλαγής, όπου θα καταγράφονται τα φορτία LNG από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών και προμηθευτών, οι τιμές τους και οι αντίστοιχες συναλλαγές και δρομολογήσεις φορτίων LNG προς άλλα κράτη – μέλη που τα έχουν ανάγκη. Έτσι, μπορούν να προβλεφθούν και χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία πιστώσεων προς κράτη-μέλη, των οποίων οι εταιρείες τους έχουν υποστεί αποδεδειγμένα οικονομικές απώλειες από την πώληση φορτίων LNG σε εταιρίες άλλων κρατών-μελών. Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται ώστε να αντιμετωπίζει στην πράξη τις κρίσεις ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, είτε αυτές είναι εκτεταμένες, είτε αφορούν σε μικρότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες (π.χ. Βαλκάνια).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)