Τα πάντα για το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριo ανοίγει το δρόμο

3781 Επισκέψεις στο άρθρο

Ας μάθουμε πιο συγκεκριμένα για το καύσιμο που ήδη αλλάζει τα δεδομένα στη μετακίνηση μέσω ορισμένων βασικών ερωτήσεων που απασχολούν όλους τους υποψήφιους οδηγούς φυσικού αερίου.

 
Τι είναι το φυσικό αέριο;
Το φυσικό αέριο είναι φυσικό προϊόν, ένα αέριο μείγμα υδρογονανθράκων. Εξάγεται από υπόγεια κοιτάσματα και σήμερα έχει αλλάξει το ενεργειακό τοπίο της χώρας, αφού προσφέρει οικονομία, αποδοτικότητα και ευκολίες σε πολυάριθμα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και στην ηλεκτροπαραγωγή.
 
Πώς χρησιμοποιείται στην κίνηση οχημάτων;
Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου βρίσκουν λαμπρό πεδίο εφαρμογών στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, αφού αποτελεί  ιδανική επιλογή καυσίμου για όλα τα μεγέθη οχημάτων. Είναι οικονομικό, τόσο για τον οδηγό, όσο και συνολικότερα για το ενεργειακό ισοζύγιο μιας χώρας που με τη χρήση του δε χρειάζεται πλέον να βασίζεται μόνο στο ακριβό πετρέλαιο. Είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, επιτρέποντας την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις μετακινήσεις -χωρίς ωστόσο να υποβάλει κανέναν περιορισμό.
 
Πόσο διαδεδομένο είναι στην αυτοκίνηση;
Σήμερα τα οχήματα που κινούνται με καύσιμο το φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 12 εκατομμύρια. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο από αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η κίνηση οχημάτων με φυσικό αέριο έχει σταθερά ανοδική τάση, έχοντας ήδη μπει σε καλό και… «ταχείας κυκλοφορίας» δρόμο.
 
Ποιες είναι οι υποδομές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα;
Η ΔΕΠΑ, η εταιρεία που εισήγαγε πρώτη την πηγή ενέργειας του μέλλοντος στη χώρα μας, δημιουργεί τη βασική υποδομή ώστε να ανοίξει την αγορά αεριοκίνησης και υλοποιεί συνεργασίες με όραμα όλο και περισσότεροι επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγοί να έχουν πρόσβαση στο πράσινο, οικονομικό καύσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ προχωρά σταθερά στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής -σε συνεργασία με ταΕΛΠΕ- για την τροφοδοσία οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο. Σήμερα διαθέτει 8 σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης FISIKON:
– 4 στην Αττική
– 2 στη Θεσσαλονίκη
– 1 στο Βόλο
– 1 στη Λάρισα
 
Ποια οχήματα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο;
Το φυσικό αέριο καίγεται σε κινητήρα τύπου Otto με σπινθήρα. Έτσι, καθίσταται δυνατή η εναλλαγή βενζίνης – φυσικού αερίου για επιπλέον αυτονομία, τόσο σε μικρά οχήματα, όσο και σε βαρέα οχήματα που κινούνται σε συγκεκριμένες διαδρομές (λεωφορεία, απορριμματοφόρα, κλπ.). Ο οδηγός έχει την ευχέρεια με το πάτημα ενός κουμπιού να επιλέγει εκείνος με ποιο καύσιμο θα κινηθεί. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς οχήματος φυσικού αερίου ή μετατροπής ενός συμβατικού οχήματος σε όχημα φυσικού αερίου (δηλαδή διπλής καύσης). Η διαφορά στην τιμή πώλησης μεταξύ ενός συμβατικού οχήματος κι ενός οχήματος φυσικού αερίου, καθώς και το κόστος μετατροπής ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου σε όχημα φυσικού αερίου είναι μία επένδυση με άμεση απόσβεση, χάρη στα σημαντικά οικονομικά οφέλη του FISIKON.
 
Τι γίνεται με τα μοντέλα φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα;
Αυτοκίνητα φυσικού αερίου διαθέτουν στην αγορά οι μεγαλύτερες εταιρείες, μεταξύ αυτών και οι FIAT, VOLVO, SAAB, FORD, MERCEDES, OPEL, SEAT, AUDI και SKODA, με κυβισμό από 1.400 έως και 2.000 κυβικά εκατοστά. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία ελαφρών φορτηγών διανομής για χρήση εντός πόλεων, αλλά και μοντέλα βαρέων οχημάτων/φορτηγών.
 
Ποια είναι η απόδοση του φυσικού αερίου σε σχέση με τα άλλα καύσιμα;
Οι κινητήρες φυσικού αερίου είναι εξίσου ισχυροί με εκείνους της βενζίνης και δε διαφέρουν σε τίποτα για τον οδηγό που έχει συνηθίσει τα συμβατικά καύσιμα. Αντίθετα, το φυσικό αέριο προσφέρει στον οδηγό επιπλέον πλεονεκτήματα όπως μικρότερες φθορές στον κινητήρα, απόλυτη ασφάλεια και προηγμένη τεχνολογία και βέβαια την ικανοποίηση πως οδηγεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον όχημα.
 
Πόσο οικονομικό είναι το φυσικό αέριο;
Η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με μελέτες, ένα όχημα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει ποσοστό εξοικονόμησης μέχρι 66% σε σχέση με τη χρήση βενζίνης. Ακόμα, με το ίδιο κόστος καυσίμου κερδίζουμε πολύ περισσότερα χιλιόμετρα.
 
Και το περιβάλλον;
Συγκρινόμενη με τη βενζίνη, η χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα παρουσιάζει τις εξής μειώσεις:
–  Διοξείδιο του άνθρακα, υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου: -23%
–  Σχηματισμό όζοντος και φωτοχημικού αέρα, που προκαλούν το νέφος στις πόλεις: -90%
–  Τοξικά αέρια: Αλδεΰδες: -75%, Βουταδιένιο: -95%, Αρωματικούς καρκινογόνους υδρογονάνθρακες: -95%
 
Είναι επομένως προφανές ότι το φυσικό αέριο ικανοποιεί και με το παραπάνω τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα κρατικών και μη-κυβερνητικών οργανισμών. Το FISIKON επιτρέπει σε όλους αυτούς τους οδηγούς -ιδιώτες και επαγγελματίες- να έχουν πρόσβαση σε οικονομική, περιβαλλοντικά υπεύθυνη, τεχνολογικά προηγμένη μετακίνηση. Παράλληλα, θα τονώσει την αγορά του αυτοκινήτου που τόσο δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών δομών της χώρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)