«Γυρισμένα» χιλιόμετρα & εκπρόθεσμα οχήματα

9018 Επισκέψεις στο άρθρο

Μεγάλοι μπελάδες περιμένουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με «πειραγμένους» χιλιομετρητές και όσους δεν έχουν περάσει το όχημα τους από ΚΤΕΟ. Σε ισχύ τα πρόστιμα!

 
Μέχρι τώρα, στα ΚΤΕΟ ο ελεγκτής κατέγραφε την ένδειξη του χιλιομετρητή στο δελτίο τεχνικού ελέγχου, ενώ αν η ένδειξη δεν ήταν συνακόλουθη της προηγούμενης σημείωνε σχετική παρατήρηση.

Με το νέο νόμο πλέον, κατά τον τεχνικό έλεγχο εξετάζεται το ιστορικό των δελτίων τεχνικού ελέγχου, δηλαδή όλα τα δελτία των τελευταίων ετών και όχι μόνο το προηγούμενο.

Εκεί αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανακολουθία στις ενδείξεις χιλιομετρητή, τότε:

1. δεν εκδίδεται βεβαίωση ΚΤΕΟ,
2. σημειώνεται η παρατήρηση Σοβαρή Έλλειψη σε ειδικό κωδικό στο δελτίο ελέγχου
3. υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να διορθώσει τα «γυρισμένα» χιλιόμετρα και να υποβληθεί σε επανέλεγχο εντός 30 ημερών.

Για τη διόρθωση των «γυρισμένων» χιλιομέτρων υπολογίζεται ότι έχουν διανυθεί 1.000 χιλιόμετρα για κάθε μήνα του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της τελευταίας σωστής ένδειξης και της «πειραγμένης», ήτοι για μία διετία (24x1.000) 24.000 χιλιόμετρα.

Πέραν, όμως, της αποκατάστασης της χιλιομετρικής ένδειξης, θα επιβάλλονται και πρόστιμα στους παραβάτες (εκούσιους και ακούσιους). Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα διοικητικά πρόστιμα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Auto Τρίτη, η Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.

 Εφαρμογή του νόμου για τα εκπρόθεσμα οχήματα

Από την άλλη πλευρά, Ο νόμος 4530 του 2018 θα επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα σέ όσους δεν έχουν περάσει το όχημα τους από ΚΤΕΟ. Ποιο συγκεκριμένα από 1/10/2018:

Πρόστιμο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται ταμειακά από την φορολογική διοίκηση και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στους ιδιοκτήτες οχημάτων για τα οποία συμπληρώνεται χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας περιοδικού ή αρχικού τεχνικού ελέγχου.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε φορά που προκύπτει από τη διαδικασία εντοπισμού, όπως αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, σε όσους παραβάτες δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση προσκόμισης των οχημάτων τους σε  ΚΤΕΟ. για τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου. Σε όσους επιβάλλεται το ανωτέρω πρόστιμο δεν επιβάλλεται το πρόστιμο της παραγράφου 4 του άρθρου 86 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Tags: ΚΤΕΟ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • ΝΑΝΟΥΣΗΣ Μιχαηλ

    Αργει τραγικα το "κρατος μας", (αντιθετα με τα ευνομουμενα κρατη),στον εντοπισμο και επιβολη ποινων στους κατοχους οχηματων χωρις ΚΤΕΟ,Ασφαλιστηριο,τελη κυκλοφοριας κλπ.Ειναι επισης αδικο σε οχημα που δεν περασε μια φορα ΚΤΕΟ και σε οχημα που δεν περασε πολλες φορες,να επιβαλλεται το ιδιο χρηματικο προστιμο.

      1
  • loukia

    ...έχουμε ανθρώπους που είτε έχουν περισσότερα οχήματα του ενός, είτε δεν κάνουν για προσωπικούς λόγους χιλιόμετρα, κ.τ.λ. Επίσης ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ.- ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΡΑΤΑΩ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ.-

     

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΤΕΟ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός