
Μιλάμε με την μεγάλη κυρία της Οδικής Ασφάλειας, Κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά με αφορμή τη μεγάλη επέτειο 20 χρόνων δράσης για έναν κόσμο χωρίς απώλειες ζωών από τροχαία συμβάντα!
autotriti: Κυρία Μυλωνά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια συνεχούς προσφοράς. Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της διαδρομής;
Β.Μ.: Το σημαντικότερο επίτευγμα της διαδρομής μας τα τελευταία 20 χρόνια δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε έναν μόνο αριθμό ή ενέργεια. Είναι, πάνω απ΄ όλα, οι ζωές που σώθηκαν. Είναι η επίδρασή μας στη διαμόρφωση συνείδησης οδικής ασφάλειας στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Είναι τα χαμόγελα και η αγάπη που εισπράττουμε από τα παιδιά που συμμετείχαν στα προγράμματά μας, οι αγκαλιές των γονιών και των εκπαιδευτικών τους, που μας υπενθυμίζουν καθημερινά τον σκοπό μας.
Έχουμε καταφέρει να φέρουμε την Οδική Ασφάλεια ψηλά στην ατζέντα της κοινωνίας και της Πολιτείας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης αλλά και στην ανάληψη δράσεων με ουσιαστικό αντίκτυπο. Μέσα από βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που συνδυάζουν τη γνώση με την εμπειρία, έχουμε προσεγγίσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών. Συγκεκριμένα, έχουμε εκπαιδεύσει:
- 340.855 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
- 7.500 εκπαιδευτικούς,
- 48.500 Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων,
- 24.493 Στελέχη Εταιριών,
- 1.102 νεαρούς παραβάτες του Κ.Ο.Κ. μαζί με τις οικογένειές τους.
Εμείς ως autotriti αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως οι άνθρωποι του Ινστιτούτου (που έχουν μεγάλο μερίδιο στο κοινωφελές έργο του Ινστιτούτου) είναι υπερήφανοι για την πρόεδρό τους και στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας μας, μας το επισήμαναν, αναφέροντας πως:
«Ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα μας είναι η τεχνογνωσία που φέρνουμε από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς την στις ελληνικές συνθήκες και ανάγκες. Με πρωτοβουλία της Προέδρου μας, κας Β. Μυλωνά, προτάθηκε η δημιουργία ενός διεθνούς προτύπου για τη διαχείριση της Οδικής Ασφάλειας στους οργανισμούς – και έτσι προέκυψε το πρότυπο ISO 39001, το οποίο εφαρμόζεται πλέον παγκοσμίως»!
autotriti: Με αφετηρία αυτή την επετειακή χρονιά, ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του Ινστιτούτου για την επόμενη δεκαετία;
Β.Μ.: Πιστοί στο όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα, στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερο στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας που θα αλλάξει τις συμπεριφορές και τα δεδομένα, ώστε να επιτευχθεί η μείωση κατά 50% των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών έως το 2030, σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς στόχους, πρεσβεύοντας πάντα ότι κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, την εκπαίδευση νέων και ευάλωτων χρηστών, καθώς και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Η διεύρυνση των συνεργασιών και η ενίσχυση της επιστημονικής μας βάσης θα είναι καταλυτικές.
autotriti: Πώς αξιολογείτε τη συνολική πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της οδικής ασφάλειας και ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημεία που εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση;
Β.Μ.: Η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή πρόοδο την τελευταία δεκαετία (με ποσοστό μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων κατά 54%). Μετά την περίοδο του COVID-19 όμως βλέπουμε την κατάσταση να χειροτερεύει με τα δεδομένα να αναστρέφονται κατατάσσοντας μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δείκτες θνησιμότητας (είμαστε στην τρίτη χειρότερη θέση το 2024 σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε.). Οι συμπεριφορές σε σχέση με την ταχύτητα, την απόσπαση προσοχής (ιδίως από το κινητό), τη μη χρήση ζώνης ή κράνους και την οδήγηση υπό την επήρεια παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Χρειάζεται ενημέρωση και εκπαίδευση, συστηματική διαρκής επιτήρηση και πολιτική βούληση.
autotriti: Τα τελευταία στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας προκαλούν ανησυχία. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του Ι.Ο.ΑΣ. για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;
Β.Μ.: Εστιάζουμε στην πρόληψη μέσω εκπαίδευσης, ενίσχυσης της υπεύθυνης οδήγησης και προγραμμάτων για νέους, επαγγελματίες οδηγούς και ευάλωτους χρήστες. Παράλληλα, εντείνουμε τις συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επενδύουμε σε έρευνα για στοχευμένες παρεμβάσεις. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας είναι καθοριστική για ουσιαστική αλλαγή όπως και η παρακίνηση της πολιτείας να θέσει το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας ψηλότερα σε προτεραιότητα, αναλαμβάνοντας δράσεις και υλοποιώντας πρακτικές που γνωρίζουμε και προτείνουμε, μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες και είχαν αποτελέσματα.
autotriti: Ποιος είναι ο ρόλος των συνεργειών με τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών στην υλοποίηση των δράσεων σας;
Β.Μ.: Οι συνέργειες είναι θεμέλιο της στρατηγικής μας. Χάρη στη συνεργασία με υπουργεία, ΟΤΑ, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς μπορούμε να υλοποιούμε ευρείας κλίμακας προγράμματα και δραστηριότητες πανελλαδικά. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην εξάπλωση της οδικής κουλτούρας. Η Οδική Ασφάλεια αφορά όλους και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας μας, της ζωής μας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
autotriti: Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης θα παρουσιαστούν νέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες. Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες από αυτές και τη σημασία τους;
Β.Μ.: Παρουσιάζουμε νέα διαδραστικά εργαλεία εκπαίδευσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ψηφιακές πλατφόρμες και εικονική πραγματικότητα. Επίσης, συνεργασίες με τεχνολογικούς φορείς για την αξιοποίηση δεδομένων στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν τη βιωματική μάθηση και ενσωματώνουν σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης του κοινού. Στην επετειακή μας εκδήλωση θα έχουμε και εκπλήξεις μέσα από την ανακοίνωση στοιχείων και προγραμμάτων που ευελπιστώ θα έχουν απήχηση και επίδραση για την πολιτεία και την κοινωνία.
autotriti: Ποια είναι η σημασία της επιβράβευσης του «καλύτερου τροχονόμου» και του «καλύτερου εθελοντή της χρονιάς» για το Ινστιτούτο;
Β.Μ.: Αναδεικνύουμε ανθρώπους που ξεχωρίζουν για το ήθος, τη συνέπεια και την προσφορά τους στην Οδική Ασφάλεια. Είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε τη δέσμευσή τους, αλλά και να εμπνεύσουμε άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η αναγνώριση της προσφοράς ενδυναμώνει το πνεύμα συνεργασίας και εθελοντισμού. Και ακόμη, το «βραβείο του τροχονόμου» αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της αστυνομίας που πρέπει να είναι πάντα κοντά στον πολίτη για την προστασία της ζωής στο δρόμο. Όσο για τους χιλιάδες εθελοντές μας αποτελούν τη μεγάλη μας δύναμη αλλά και τη μεγάλη μας ευθύνη μας να συνεχίζουμε στο σωστό δρόμο.
autotriti: Σε ποιο βαθμό συμβάλλουν οι διεθνείς συνεργασίες στην εξέλιξη του έργου και την ενίσχυση του αντικτύπου σας;
Β.Μ.: Οι διεθνείς συνεργασίες μας δίνουν πρόσβαση σε τεκμηριωμένες πρακτικές, καινοτομία και εργαλεία που ενισχύουν τη στρατηγική μας. Μέσα από συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ένα με ένα ευρύ διεθνές δίκτυο συνεργατών, ενισχύουμε την επιρροή μας και εφαρμόζουμε πρότυπα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Η διεθνής δικτύωση είναι πολύτιμο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της δράσης μας. Μεγάλη ικανοποίηση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ιδέες και προτάσεις μας έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες, γεγονός που μας ικανοποιεί και μας ενδυναμώνει να συνεχίζουμε αυτό το δύσκολο που κάνουμε στη χώρα μας. Η συνεισφορά μας επίσης στην κατάρτιση του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια (UN Global Road Safety Plan for the decade of Action) της δεκαετίας 2020-2030 αποτελώντας ενεργό Μέλος του UNRSC , είναι για μας μια ικανοποίηση. Ο ρόλος μας ακόμη ως Συμβουλευτικού Οργάνου του ΟΗΕ στο ECOSOC και το γεγονός ότι προγράμματα και προτάσεις συμπεριλήφθηκαν σε ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι κάτι που μας ικανοποιεί και μας ενδυναμώνει.
autotriti: Τέλος, ποιες επιστημονικές ή τεχνολογικές προσεγγίσεις θεωρείτε κρίσιμες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των τροχαίων συμβάντων και σοβαρών τραυματισμών κατά 50% έως το 2030;
Β.Μ.: Η επιστημονική τεκμηρίωση είναι αναγκαία για τη χάραξη πολιτικής. Η καταγραφή και ανάλυση δεδομένων, η αξιολόγηση κινδύνου, η τηλεματική, η τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS) παίζουν κρίσιμο ρόλο. Πρέπει να προωθήσουμε την υιοθέτηση τεχνολογιών, αλλά και να εκπαιδεύσουμε σωστά τους πολίτες για τη χρήση τους.
autotriti: Κα Μυλωνά, εμείς ως AutoΤρίτη, αισθανόμαστε τιμή που βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ινστιτούτου, τόσο ως ιδρυτικό μέλος όσο και μέσα από τη συνεχή μας υποστήριξη ως μέσο του ειδικού τύπου. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η σημασία αυτής της συνεργασίας και γενικότερα του ρόλου των ΜΜΕ στην προσπάθεια για μια ασφαλέστερη οδική κουλτούρα στην Ελλάδα;
Β.Μ.: Η συμβολή του AutoΤρίτη είναι διαχρονικά ανεκτίμητη. Η διάδοση αξιόπιστης πληροφορίας, η ανάδειξη των θεμάτων οδικής ασφάλειας και η υποστήριξη των δράσεών μας συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση κουλτούρας πρόληψης. Τα ΜΜΕ, και ιδίως ο ειδικός τύπος (που άλλωστε και ο Πάνος υπηρετούσε με αγάπη και συνέπεια αρθρογραφώντας για τα θέματα της αυτοκίνησης από μικρή ηλικία), αποτελούν βασικό σύμμαχο στη μάχη για ένα ασφαλέστερο οδικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον βιώσιμης κινητικότητας που ενισχύει την ποιότητα ζωής μας και κάνει τον κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο που τον έχουμε τόσο ανάγκη και που τον αξίζουμε.
Όλοι εμείς στο autotriti (έπειτα από τα πιο πάνω) δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο παρά μόνον μια λέξη. Respect!
Σελίδα 1 | 20 χρόνια Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Από τον πόνο στη δράση για ασφαλέστερους δρόμους |
Σελίδα 2 | Συνέντευξη με την Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» |