Η πρόσφατη αναβάθμιση του Kia Sportage δεν άλλαξε την σχεδίαση του οικογενειακού SUV των Κορεατών, το οποίο συγκριτικά με το Tiguan έχει λίγο πιο τολμηρό design. Ξεχωρίζει το «ψαρωτικό» εμπρός μέρος του, με τα λεπτά LED μπούμερανγκ φώτα ημέρας που διαχωρίζουν τους (επίσης LED) προβολείς από την κυψελοειδή γρίλια, με το όλο αισθητικό αποτέλεσμα να φέρει την ονομασία «Digital Tiger Face».
Περισσότερο mainstream φιλοσοφία ακολουθεί η νέα γενιά του Tiguan, όπως ισχύει κατά κανόνα σε κάθε μοντέλο της Volkswagen. Χωρίς ιδιαίτερες σχεδιαστικές εξάρσεις, έχει κομψό αποτύπωμα, ωστόσο υπάρχει και η σπορτίφ έκδοση R-Line, με το αντίστοιχο έξτρα κόστος, φυσικά, που αλλάζει αισθητά την εμφάνισή του προς το πιο δυναμικό.
Περνώντας στο εσωτερικό, και τα δύο μοντέλα είναι προσαρμοσμένα στον απόλυτο βαθμό στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Είτε αναφερόμαστε στo υψηλό επίπεδο ποιότητας κατασκευής, είτε στην ψηφιακή τους αρτιότητα με μεγάλες οθόνες για πίνακα οργάνων και infotainment.
Στην περίπτωση του Kia Sportage βλέπουμε ένα ψηφιακό καντράν 12,3 ιντσών και αντίστοιχης επιφάνειας οθόνη αφής, δίνοντας την εικόνα ενός ενιαίου πάνελ και θυμίζοντας πολύ το MBUX της Mercedes. Διαφορετική διάταξη έχουν οι οθόνες του Volkswagen Tiguan, που δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους (10 ίντσες ο πίνακας οργάνων, 12,9 η οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης), που πάντως μας αρέσουν πολύ με την ευκρίνεια και τα γραφικά τους.
Και τα δύο με τεράστιο πορτ-μπαγκάζ (+1 βαλίτσα το Tiguan) & με άνετους χώρους
Όσον αφορά την εσωτερική ευρυχωρία των δύο αυτοκινήτων, πιστοποιούν και με το παραπάνω τον οικογενειακό χαρακτήρα τους. Ο μπόλικος «αέρας» για το κεφάλι (8+ εκ.) και το φαρδύ πίσω κάθισμα (140+ εκ.) θα φιλοξενήσουν με περίσσεια άνεση 3 ενήλικους επιβάτες άνω του μέσου αναστήματος, με το Tiguan να έχει περισσότερο χώρο για τα πόδια (24 εκ.). Ως προς το πορτ-μπαγκάζ τους, αμφότερα χωρούν -πάρα- πολλές αποσκευές, με το Volkswagen να προσφέρει χώρο για μία παραπάνω βαλίτσα (90-100 λτ.).