
Ο κινητήρας του Kia Sportage είναι υπερτροφοδοτούμενος άμεσου ψεκασμού και ανήκει στην οικογένεια Smartstream κινητήρων, ενώ ενσωματώνει σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού των βαλβίδων (CVVD).
150 άλογα το Tiguan, 160 άλογα το Sportage

Χάρη στην προσθήκη ήπια υβριδικής τεχνολογίας το μοτέρ του Tiguan είναι πιο πολιτισμένο με λιγότερο «γρέζι» ψηλά -έκανε δουλειά η ειδική αντιτριβική επίστρωση APS στους κυλίνδρους - και πιο «γεμάτο» τράβηγμα στις χαμηλομεσαίες στροφές, με αρωγό πάντα το turbo μεταβλητής γεωμετρίας και φυσικά εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.
Μικρότερου κυβισμού μοτέρ θα δούμε στο Volkswagen Tiguan, με τον εξηλεκτρισμένο 1,5 eTSI να συνεργάζεται με μία ενσωματωμένη γεννήτρια-μίζα 19 ίππων. Εδώ έχουμε συνολική ισχύ 150 ίππων και ροπή στα 250 νιουτόμετρα. Και στις δύο περιπτώσεις, το ηλεκτρομοτέρ στόχο έχει να ενισχύει το θερμικό μοτέρ παρέχοντας έξτρα ισχύ όταν χρειάζεται και να έχει υπό την ευθύνη του σύστημα start/stop. Μάλιστα χάρη σε αυτή τη λειτουργία του η ενεργοποίηση είναι άμεση και ομαλή.
Βασιζόμενοι στις εργοστασιακές μετρήσεις των εταιρειών βλέπουμε ελάχιστες διαφορές. Η Volkswagen αναφέρει μέση κατανάλωση 6,2 λτ./100 χλμ., με το αντίστοιχο νούμερο για το Kia Sportage να ανακοινώνεται στα 6,8λτ./100 χλμ.. Στο κομμάτι των επιδόσεων, το Tiguan ολοκληρώνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 9,7 δλ. (9,8 δλ. ο αντίστοιχος χρόνος για το Sportage).
Στο δρόμο: 4κίνηση & καλύτερες εκτός δρόμου γωνίες για το Sportage
Για το τέλος έχουμε την, ίσως, σημαντικότερη διαφορά των δύο μοντέλων, που δεν είναι άλλη από το σύστημα κίνησης. Το Kia Sportage είναι 4κίνητο και ικανό να κινηθεί σε μια πιο δύσκολη εκτός δρόμου διαδρομή, αξιοποιώντας και τις καλύτερες εκτός δρόμου γωνίες (εισόδου, αναρρίχησης, ράμπας). Δηλαδή, σε μία off-road διαδρομή δεν θα προβληματιστείς μήπως «κολλήσεις» σε κάποιο βαθύ κακοτράχαλο, ενώ σε πιο χαμηλές ταχύτητες υπάρχει δυνατότητα κλειδώματος για μοίρασμα ροπής 50-50 σε εμπρός και πίσω τροχούς. Aπό εκεί και πέρα, η σουίτα συστημάτων υποβοήθησης και του Kia Sportage περιλαμβάνει και την τεχνολογία DBC (Downhill Brake Control). Είναι το σύστημα που έχουμε δει και ως Hill Descent Control (HDC) σε άλλα αυτοκίνητα, γνωστό και ως Σύστημα Ελέγχου Κατάβασης/ Σύστημα Υποβοήθησης Καθόδου. Σε απλά λόγια, συγκεκριμένο σύστημα βοηθά το αυτοκίνητο να διατηρεί χαμηλή ταχύτητα κίνησης κατά την κατάβαση μιας απότομηςΠιο περιορισμένο πεδίο δράσης έχει το Volkswagen Tiguan όταν βρίσκεται μακριά από την άσφαλτο. Μέσα στην πόλη, ενδεχομένως να δυσκολευτείς με το μεγάλο κύκλο στροφής (11,7 μ.), όμως σε επίπεδο οδηγικής αίσθησης το γερμανικό μοντέλο θα αποζημιώσει το χρήστη του με την εξαιρετική ποιότητα κύλισης, ακόμη κι αν δεν έχει στάνταρ στην έκδοση Life τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις DCC Pro.
Σελίδα 1 | 4κίνητο Kia Sportage με 160 PS ή 2κινητο VW Tiguan στα 150 PS; |
Σελίδα 2 | Σχεδίαση - Εσωτερικό - Χώροι |
Σελίδα 3 | Κινητήρες & Οδική συμπεριφορά |
Σελίδα 4 | H γνώμη μας, τιμές, εξοπλισμοί, μετρήσεις & τεχνικά χαρακτηριστικά |