Φωτιά στο δρόμο: Από πού ξεκινά συνήθως & τι «αρπάζει» ευκολότερα;
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Φωτιά στο δρόμο: Από πού ξεκινά συνήθως & τι «αρπάζει» ευκολότερα;

151.939 Επισκέψεις στο άρθρο

Φωτιά! Τι να κάνω; Δείτε τώρα τι θα πρέπει να κάνετε αν πιάσει φωτιά το αυτοκίνητό σας ενώ βρίσκεστε στο δρόμο.

Ψυχραιμία, πυροσβεστήρας & τηλέφωνο για βοήθεια!

Οι πιθανότητες να ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο όσο βρίσκεται εν κινήσει μπορεί να είναι πολύ μικρές, ωστόσο δεν είναι τελείως ασήμαντες για να τις αγνοήσουμε, καθώς σε περίπτωση εκδήλωσης του φαινομένου, μπαίνει σε ρίσκο ακόμα και ή ίδια μας η ζωή.
Συνεπώς καλό θα είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας συμβεί, αλλά και πώς θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες κρίσιμες και άμεσες ενέργειες ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς, τι μπορεί να προκαλέσει τη φωτιά, αλλά και πως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι;

Πυροσβεστήρας, το μόνο σου όπλο

Η νομοθεσία έχει θέσει συγκεκριμένα στάνταρ για τους πυροσβεστήρες αυτοκινήτου και σύμφωνα με αυτά θα πρέπει να είναι τύπου Ι, ξηράς κόνεως (σκόνης) κατάλληλος για κατηγορία πυρκαγιάς A (προέρχεται από στερεά καύσιμα υλικά, όπως πλαστικά, υφάσματα κ.τ.λ.), B (προέρχεται από υγρά καύσιμα, όπως βενζίνη, λάδι, πετρέλαιο κ.τ.λ.), και  C (προέρχεται από αέρια καύσιμα, όπως γκάζι, φυσικό αέριο κ.τ.λ.). 

Ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι σε σημείο που έχετε άμεση πρόσβαση, όπως π.χ. κάτω από το κάθισμα και επουδενί κρυμμένος στο πορτ-μπαγκάζ.

Ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι σε σημείο που έχετε άμεση πρόσβαση, όπως π.χ. κάτω από το κάθισμα και επουδενί κρυμμένος στο πορτ-μπαγκάζ.


Πέρα από τη νομοθεσία οι πυροσβεστήρες για τα αυτοκίνητα είναι συγκεκριμένου τύπου λόγω των ιδιοτήτων τους και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους οικιακής χρήσεως, οι οποίοι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί.

Εξίσου σημαντικό είναι ο πυροσβεστήρας να είναι και λειτουργικός. Για να είστε σίγουροι λοιπόν, πως αν τον χρειαστείτε θα είναι αποτελεσματικός, είναι απαραίτητη η συντήρησή του ετησίως από κάποιον ειδικό, ενώ θα πρέπει και ανά πέντε χρόνια να αντικαθίσταται η σκόνη που βρίσκεται μέσα του.

Τέλος ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι σε σημείο που έχετε άμεση πρόσβαση, δηλαδή μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου και σε σημείο που μπορείτε να τον πιάσετε άμεσα, π.χ. κάτω από το κάθισμα και σε καμία περίπτωση κάπου κρυμμένο στο χώρο αποσκευών.

Συνιστώ ψυχραιμία

«Συνιστώ ψυχραιμία, η ζωή είναι μία», έλεγε ο στίχος του τραγουδιού και στην συγκεκριμένη περίσταση ταιριάζει γάντι, αφού η ψυχραιμία που θα δείξετε μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη, ακόμα και για την ίδια σας τη ζωή.

Συνεπώς αν δείτε φλόγες στο αυτοκίνητό σας το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να λειτουργήσετε ψύχραιμα και να εκτιμήσετε την κατάσταση. Εξάλλου ακόμα και αν υποθέσουμε πως η φωτιά είναι έντονη και δυνατή, σε κάθε περίπτωση έχετε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αντιδράσετε και να θέσετε εαυτόν εκτός κινδύνου. 
NEO TRANSPORTER
test center