Ο κινητήρας έχει χωρητικότητα 700 κ.εκ. και αποδίδει 130 ίππους

Ο κινητήρας έχει χωρητικότητα 700 κ.εκ. και αποδίδει 130 ίππους

Κινητήρας με «5 χρόνους» από την Ilmor

(12/8/2009)

Πρόκειται για την θρυλική κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων αγώνων, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε αμερικάνικα πρωταθλήματα. Η εταιρεία που στο παρελθόν έχει εξελίξει κινητήρες για τις αγωνιστικές Mercedes, παρουσιάζει μια πρωτοποριακή ιδέα, ενός δυνατού τρικύλινδρου συνόλου που κάνει χρήση 5 χρόνων.

Ο πρωτοποριακός αυτός βενζινοκινητήρας υπόσχεται μείωση της κατανάλωσης από 5% έως 20%, που σύμφωνα με την εταιρεία θα φτάνει τις καταναλώσεις των πετρελαιοκινητήρων. Πρόκειται για ένα τρικύλινδρο σύνολο χωρητικότητας 700 κ.εκ. με την ιπποδύναμη να αγγίζει την εντυπωσιακή τιμή των 130 ίππων, όμως η χρήση του προορίζεται αποκλειστικά για αυτοκίνητα δρόμου και όχι για αγώνες.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Η αρχή λειτουργίας του έχει ως εξής: οι δύο κύλινδροι που βρίσκονται στα άκρα λειτουργούν κανονικά (δηλαδή σε 4 χρόνους), και τα καυσαέρια που παράγουν πηγαίνουν στον μεσαίο (τρίτο) κύλινδρο που είναι μεγαλύτερος. Εκεί τα καυσαέρια (που διαφορετικά θα πήγαιναν κατευθείαν στην εξάτμιση) χρησιμοποιούνται για να κινήσουν τον μεγαλύτερο κύλινδρο (αυτό λογίζεται ως ο πέμπτος κύκλος), ενώ σύμφωνα με την Ilmor, εκεί γίνεται καλύτερα ο διαχωρισμός των καυσαερίων και η προώθηση τους προς το σύστημα εξάτμισης. Εκτός από την αυξημένη ιπποδύναμη που αναφέρθηκε πριν, το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη αναλογία που πλησιάζει αυτή ενός πετρελαιοκινητήρα (βρίσκεται περίπου στο 14,5:1). Η Ilmor αναφέρει ότι η κατασκευή του κινητήρα αυτού δεν θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» στις εταιρείες αφού δεν αλλάζει κατά πολύ από αυτούς που ήδη κατασκευάζονται, όμως βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εξέλιξης.
FORD E-TRANSIT
OPEL