Τα Toyota θα σε ειδοποιούν ανάλογα με το πόσο καλά οδηγάς

Τα Toyota θα σε ειδοποιούν ανάλογα με το πόσο καλά οδηγάς

2.346 Επισκέψεις στο άρθρο (16/1/2024)

- Πρόκειται για εξατομικευμένο σύστημα ειδοποιήσεων κινδύνου
- Θα μαθαίνει από την οδική σου συμπεριφορά και θα σε ειδοποιεί αναλόγως
- Μπορεί να ανταλλάζει πληροφορίες με γειτονικά αμάξια για καλύτερη προστασία
- Προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο πατέντας

Πρόκειται για εξατομικευμένο σύστημα ειδοποιήσεων κινδύνου

Οι ειδοποιήσεις για ειδών και ειδών κινδύνους, είτε είναι για λακκούβες, για ολισθηρό οδόστρωμα, για σαμαράκια κλπ., υπάρχουν εδώ και χρόνια στα αυτοκίνητα. Η Toyota, όμως πιστεύει ότι οι οδηγοί χρειάζονται ειδοποιήσεις και για κινδύνους που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την κίνηση και το οδικό σύστημα. Η νέα αίτηση πατέντας που κατέθεσε η ιαπωνική εταιρία, αφορά ένα σύστημα εξατομικευμένων ειδοποιήσεων και εξηγούμε...

Θα μαθαίνει από την οδική σου συμπεριφορά και θα σε ειδοποιεί αναλόγως

Η Toyota, με την νέα της πατέντα, αναδεικνύει ένα σύστημα ειδοποιήσεων κινδύνου που θα βασίζεται στην συμπεριφορά του οδηγού. Στην αρχή, το σύστημα θα μαθαίνει το πως οδηγεί ο οδηγός, σε ποιούς κινδύνους αντιδράει καλά, σε ποιούς είναι λίγο πιο αργός και άρα είναι πιο επίφοβο να κινδυνέψει. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα συλλέγονται από τους αισθητήρες του αυτοκινήτου και θα ταξινομούνται. Αν για παράδειγμα, σε στενές στροφές με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, το σύστημα παρατηρήσει ότι ο οδηγός έχει μεγάλες πιθανότητες να «βρει», τότε το σύστημα θα προβλέπει ούτως ώστε σε κάθε τέτοια στροφή ο οδηγός να λαμβάνει μια ειδοποίηση. Η τεχνολογία θα υπολογίζει και άλλες παραμέτρους, φερειπείν την οπτική γωνία του οδηγού, την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ούτως ώστε να εξασφαλίζει ότι η ειδοποίηση θα σημάνει μόνο σε απαραίτητες περιπτώσεις.    

Μπορεί να ανταλλάζει πληροφορίες με γειτονικά αμάξια για καλύτερη προστασία

Ενδεχομένως η Toyota να αναβαθμίσει το σύστημα και με προηγμένες δυνατότητες ανταλλαγής δεδομένων V2V. Να επιτρέπει, δηλαδή, σε δύο αυτοκίνητα που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο να μοιράζονται τις πληροφορίες οδικής συμπεριφοράς και κινδύνου. Φανταζόμαστε έτσι ότι θα μπορεί να ενημερώσει έναν οδηγό για την εμπειρία του άλλου οδηγού και για τις τυχόν επικίνδυνες μανούβρες που ετοιμάζεται να κάνει.

Προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο πατέντας

Η τεχνολογία φυσικά βρίσκεται ακόμα μόνο σε στάδιο πατέντας, οπότε περιμένουμε να δούμε αν ένα τέτοιο σύστημα θα μπει σε μοντέλο μαζικής παραγωγής της Toyota. Οι εταιρίες αυτοκινήτων συχνά καταθέτουν αιτήματα ευρεσιτεχνίας για νέες τεχνολογίες απλώς για να προστατέψουν τις ιδέες τους, χωρίς όμως εν τέλη αυτές να εντάσσονται σε ετοιμοπαράδοτα μοντέλα.  

Hyundai
SEAT