Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes, BMW, Volvo και Nissan ασχολούνται ενεργά με την ανάπτυξη συστημάτων που «απαλλάσσουν» τον άνθρωπο από την ευθύνη της οδήγησης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes, BMW, Volvo και Nissan ασχολούνται ενεργά με την ανάπτυξη συστημάτων που «απαλλάσσουν» τον άνθρωπο από την ευθύνη της οδήγησης.

Αυτόνομα οχήματα στο άμεσο μέλλον;

6.215 Επισκέψεις στο άρθρο (2/9/2013)

Όλο και περισσότερες εταιρείες επεξεργάζονται σενάρια και μηχανικά συστήματα, με τα οποία θα ελαχιστοποιείται η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα κατά την οδήγηση των αυτοκινήτων.

Όπως είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα, η Nissan εργάζεται πάνω σε ένα project πλήρους αυτόνομου οχήματος. Φαίνεται όμως πως δεν είναι μόνη. Τόσο η Mercedes, η Volvo, όπως κι η BMW ασχολούνται ενεργά με την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων που «απαλλάσσουν» τον άνθρωπο όλο και περισσότερο από την ευθύνη της οδήγησης.Ειδικότερα η Nissan ετοιμάζεται να δημιουργήσει μοντέλα με ένα σύστημα τεχνολογίας, το οποίο θα μπορεί να προσδώσει στα οχήματα μια πλήρη αυτονομία κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού το αυτοκίνητο θα κινείται μόνο του, χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή του οδηγού.Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η Mercedes στη νέα S-Class με 5 κάμερες και 6 αισθητήρες ραντάρ «ελέγχει» την οδήγηση και επισημαίνει το σωστό και το λάθος στο δρόμο. Βέβαια, όπως τονίζει ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου προγράμματος της φίρμας Jochen Hermann, «η επανάσταση στην αυτόνομη οδήγηση δεν μπορεί να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά, ενώ ακόμα τελικός αποδέκτης των εντολών παραμένει ο άνθρωπος».Ταυτόχρονα, η Volvo προωθεί ένα σύστημα αυτόνομου παρκαρίσματος, που θα ενσωματώσει στα μελλοντικά μοντέλα της κι είχε αναρτήσει σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο.Από την άλλη, τον Νοέμβριο η BMW φιλοδοξεί να εξοπλίσει τα μοντέλα της με ένα προηγμένο σύστημα παρκαρίσματος, όπου ο οδηγός, απλά θα παρακολουθεί το αυτοκίνητο να εκτελεί τις εντολές του.Ίσως τελικά η αυτόνομη οδήγηση να μην είναι πολύ μακρινό όνειρο, ούτε βέβαια μια άμεση εφαρμογή. Το σίγουρο είναι ότι η τεχνογνωσία όλο και εμπλουτίζεται, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες λαμβάνουν στοιχεία από τον τρόπο λειτουργίας αεροπλάνων και τρένων. Όμως προς το παρόν το επόμενο βήμα για την πλήρη αυτονόμηση του οχήματος φαίνεται να εμποδίζει κι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, αν το όχημα ξεπερνά την ταχύτητα των 10χλμ./ώρα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

citroen
4green