CES 2024: Οι 5 σημαντικότερες τεχνολογίες στον κόσμο της αυτοκίνησης

CES 2024: Οι 5 σημαντικότερες τεχνολογίες στον κόσμο της αυτοκίνησης

2.457 Επισκέψεις στο άρθρο

- Οι νέες Mercedes θα συνθέτουν... τραγούδια για να καταλαβαίνεις τι οδηγείς
- Ιπτάμενο ταξί και... οικολογικό υδρογόνο παρουσίασε η Hyundai
- Η Volkswagen η πρώτη μάρκα που φέρνει το ChatGPT, θα φτιάχνει ρομπότ που θα φορτίζει το αυτοκίνητό σου
- Θα ξεκλειδώνεις και θα βάζεις μπροστά, δείχνοντας απλώς το πρόσωπό σου
- Τιμόνι που... εξαφανίζεται και γίνεται οθόνη, έφτιαξε η κινέζικη Yanfeng

Οι νέες Mercedes θα συνθέτουν... τραγούδια για να καταλαβαίνεις τι οδηγείς - Τέλος το «Hey Mercedes»

Η Διεθνής Έκθεση CES (Consumer Electronics Show) είναι κορυφαίο τεχνολογικό γεγονός, στο οποίο η αυτοκίνηση έχει το δικό της «κομμάτι». Φέτος (2024), έλαβε χώρα στο Λας Βέγκας, όπου και γνωρίσαμε ορισμένες καινοτομίες που περιμένουμε να έρθουν στα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Μία από αυτές έχει την υπογραφή της Mercedes και θα εφαρμοστεί σε μοντέλα που φέρουν τη δεύτερη γενιά του infotainment MBUX. Η Mercedes ονομάζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία MBUX Sound Drive και για την δημιουργήσει συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης DJ will.i.am. Μέσω software και αισθητήρων, το MBUX Sound Drive θα δημιούργει μελωδίες για κάθε λειτουργία του αυτοκινήτου, παράγοντας, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο ήχο κάθε φορά που το όχημα κάνει ανάκτηση ενέργειας ή επιτάχυνση.
 
Από εκεί και πέρα, η Mercedes θα εξοπλίζει έκδοση παραγωγής της Mercedes Concept CLA με το νέο MB.OS infotainment. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, το οποίο θα είναι ταχύτερο, πιο ευφυές και με καλύτερη απόκριση στις εντολές. Ενδεικτικά να πούμε ότι θα χρειάζεται να του λες «Hey Mercedes» για να το ενεργοποιείς, παρά σαν... φίλος θα πιάνει κουβέντα μαζί σου.

Ιπτάμενο ταξί και... οικολογικό υδρογόνο παρουσίασε η Hyundai

Το S-A2 είναι το δεύτερο ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) που παρουσίασε η Hyundai, με στόχο να δώσει στην αγορά ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξίδι το 2028. Διαθέτει 8 ανακλινόμενους έλικες, έχει τελική ταχύτητα 193 χλμ./ώρα και μπορεί να πετάξει μέχρι τα 457 μέτρα. Όσον αφορά την αυτονομία τους, η Hyundai αναφέρει ηλεκτρική εμβέλεια 40-64 χλμ., σε πρώτο στάδιο, με τον εσωτερικό χώρο να φιλοξενεί 4 επιβάτες, συν τον πιλότο του S-2.
 
Η δεύτερη καινοτομία της Hyundai έχει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπορεί το υδρογόνο να είναι σε πολύ πρώιμο επίπεδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σε Ιαπωνία (Toyota) και Κορέα (Hyundai) τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για αυτό και δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια της Hyundai να παράξει υδρογόνο από το πουθενά. Όπου πουθενά, βάλτε πλαστικά και απόβλητα (π.χ. κοπριά ζώων), υλικά που μέσω συγκεκριμένης επεξεργασίας θα μετατρέπονται σε υδρογόνο.

Η Volkswagen η πρώτη μάρκα που φέρνει το ChatGPT, θα φτιάχνει ρομπότ που θα φορτίζει το αυτοκίνητό σου

Σε διπλό ταμπλό κινούνται οι τεχνολογίες της Volkswagen. Αρχικά, έχουμε το ChatGPT που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνεται σε βασικό εξοπλισμό αυτοκινήτων. H Volkswagen ονομάζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία Cerence Chat Pro και την ενσωματώνει  σε ηλεκτρικά ID μοντέλα, τα νέα Tiguan και Passat, καθώς και στο ανανεωμένο Golf. Ουσιαστικά μιλάμε για μία τεχνολογία με πολλές περισσότερες δυνατότητες από έναν απλό φωνητικό έλεγχο. Για παράδειγμα, θα απαντά στις απορίες των παιδιών σας, χωρίς να χρειαστεί ο οδηγός να ψάξει την απάντηση στο κινητό του τηλέφωνο.
 
Η έτερη τεχνολογία αφορά την κατασκευή ενός ρομπότ που θα παρκάρει και θα φορτίζει το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς ανθρώπινη εμπλοκή. Η θυγατρική της VW, Cariad, και η γνωστή  σε όλους μας Bosch, έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο εγχείρημα που δεν είναι ακόμη έτοιμο για μαζική παραγωγή. Όταν, πάντως, ολοκληρωθεί το project ένα ρομπότ θα παίρνει το αυτοκίνητό σας από το parking και θα σας το επιστρέφει φορτισμένο με την επιστροφή σας.

Θα ξεκλειδώνεις και θα βάζεις μπροστά, δείχνοντας απλώς το πρόσωπό σου

Γνωρίζουμε την τεχνολογία keyless entry που χωρίς να πατήσεις κάποιο κουμπί ξεκλειδώνει το αμάξι σου. Τι συμβαίνει, όμως, αν δεν το έχεις μαζί σου; Η Continental θέλει να λύσει το πρόσωπο μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Το συγκεκριμένο gadget μπορεί να εφαρμοστεί τόσο εκτός όσο και εντός οχήματος, ώστε πέραν του ξεκλειδώματος να βάζεις μπροστά τον κινητήρα, απλώς με το πρόσωπό σου. Εφόσον, φυσικά, κοιτάξεις την κάμερα που έχει μπει πίσω από την οθόνη του infotainment.

Τιμόνι που... εξαφανίζεται και γίνεται οθόνη, έφτιαξε η κινέζικη Yanfeng

Ο κινεζικός κολοσσός Yanfeng εδώ και μία δεκαετία παρουσιάζει ιδέες για το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί το αυτόνομο αυτοκίνητο του μέλλοντος. Η τελευταία της απόπειρα λέγεται Electric Vehicle Interior (EVI), διαθέτει μεταξύ άλλων ένα τιμόνι που λειτουργεί ως οθόνη αφής καθώς και ως εικονικό πληκτρολόγιο. Με ένα άγγιγμα στην οθόνη αφής, το αυτοκίνητο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, οπότε η κεντρική οθόνη του τιμονιού γίνεται πληκτρολόγιο που επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί, λόγου χάρη, τα e-mail του. Με ένα άλλο άγγιγμα, ο οδηγός μπορεί να δει μία ταινία, οπότε το τιμόνι μπορεί να μετακινηθεί προς τα δεξιά.

Mercedes
KIA