
Κατασκευάζεται νέος δρόμος προς το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων).
«Ίσως είναι το πιο δύσκολο έργο στην Ελλάδα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Ο νέος δρόμος θα οδηγεί από την Ιόνια Οδό στα Τζουμέρκα.
autotriti team
Κατασκευάζεται νέος δρόμος προς το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων)
Η κατασκευή οδικών αξόνων στο ορεινό ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για δυνατούς λύτες, κάτι το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα και στην περίπτωση του νέου δρόμου στα Ιωάννινα, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που πρόκειται να ενώσει την Ιόνια Οδό με το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων.
Το ένα κομμάτι του δρόμου που φτάνει από την έξοδο του Τερόβου της Ιόνιας Οδού έως και το χωριό Πηγάδια Κατσανοχωρίων έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το 2023 και, πλέον, κατασκευάζεται το τμήμα από τα Πηγάδια έως την Πλάκα. Τον Νοέμβριο του 2024, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ανακοίνωσε το κλείσιμο του δρόμου, μήκους 8,5 χλμ., από τα Πηγάδια έως την Πλάκα, και συγκεκριμένα έως τη διασταύρωση με το Μονολίθι για 7 μήνες τουλάχιστον. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικά Μέσα ενημέρωσης, το κλείσιμο κρίθηκε απαραίτητο από την εταιρεία που κατασκευάζει το δρόμο Πηγάδια-Γέφυρας Πλάκας, ο οποίος περνά στο πιο δύσκολο τμήμα του έργου και το θεωρεί επιβεβλημένο για λόγους ασφαλείας, καθώς η χάραξη του νέου δρόμου «πατά» σχεδόν πάνω στην υπάρχουσα.
Αν τα χασατε – Διαβαστε και αυτά:
«Ίσως είναι το πιο δύσκολο έργο στην Ελλάδα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Τη δυσκολία του έργου τόνισε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στον εν λόγω οδικό άξονα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, χαρακτηρίζοντας το έργο ως ένα από τα πιο απαιτητικά τεχνικά εγχειρήματα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι ακόμα πιο δύσκολο κι από την «Κακιά Σκάλα».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μέσα στην εβδομάδα τα συνεργεία αναμένεται να προχωρήσουν στην πιο κρίσιμη φάση του έργου, καθώς θα ξεκινήσει η παρέμβαση σε βραχώδες τμήμα μήκους 80 μέτρων. Η μελέτη προβλέπει «πατάρια» και διαπλάτυνση του δρόμου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί και Cut-and-Cover (σ.σ. τεχνικό έργο με κάλυψη του δρόμου) για την ασφάλεια του σημείου. Για τις παρεμβάσεις έχει εκπονηθεί σειρά γεωτεχνικών μελετών ενώ, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ελάχιστες πέτρες έχουν καταλήξει στον Άραχθο κατά τις εργασίες, οι οποίες θα απομακρυνθούν όταν χρειαστεί.
Κλειστός ο «παλιός» δρόμος για 9 μήνες - Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων
Σημειώστε πως, ένα από τα αξιοθέατα για τα οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω του δρόμου που είναι κλειστός αυτό το διάστημα είναι το Γεφύρι της Πλάκας, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που χτίστηκε το 1866 και ανακατασκευάστηκε το 2019 (σ.σ. το 2015 είχε καταρρεύσει μετά από έντονη βροχόπτωση), που θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα.
Μέσα των Ιωαννίνων αναφέρουν πως το καθολικό κλείσιμο του δρόμου έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή, στην καθημερινότητα των κατοίκων και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο μόνος τρόπος πρόσβασης προς τα χωριά τους, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους είναι από τον Αμμότοπο της Αρτας. Παράλληλα, επισημαίνουν πως εδώ και πολλούς μήνες, δεν χρησιμοποιείται ούτε ο νέος οδικός άξονας Τέροβο-Πηγάδια, παρά μόνο από όσους έχουν προορισμό το Καλέντζι, αλλά ούτε και η νέα οδική γέφυρα που κατασκευάστηκε στον Άραχθο, στην περιοχή της Πλάκας. Στην ουσία, με το καθολικό κλείσιμο του δρόμου, η προσέγγιση της περιοχής της Πλάκας από τα Γιάννενα είναι σχεδόν ανέφικτη.