autotriti team
Πέραν της πλάκας, η έλλειψη μικροτσίπ είναι πραγματική και θα κρατήσει -λένε τα ρεπορτάζ- τουλάχιστον δύο χρόνια. Αν πριν είκοσι χρόνια αυτή η είδηση δεν είχε σχέση με την αυτοκίνηση, σήμερα το πράγμα είναι πολύ σοβαρό. Τι θα κάνουμε;
Η αυτοκινητοβιομηχανία πλέον κάνει χρήση μικροτσίπ σε πολλά μέρη του αυτοκινήτου. Δε μιλάμε για τον κεντρικό επεξεργαστή, τον «εγκέφαλο», που είχαν όλα τα αυτοκίνητα ήδη από το 2000 και μετά, και ήταν ένα μόνο τσιπάκι. Μιλάμε για ένα τσιπάκι σχεδόν σε κάθε ανταλλακτικό που παίρνει ρεύμα. Και η εξάρτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μικροτσίπ γιγαντώθηκε.
Ακόμη και έτσι, οι αριθμοί είναι μικροί. Γιατί μπορεί να παράγονται σχεδόν 50 εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε χρόνο, και καθένα τους να έχει καμιά δεκαριά τσιπάκια, όμως ένα κινητό τηλέφωνο μόνο έχει επίσης καμιά δεκαριά, όμως κάθε χρόνο η παραγωγή του φτάνει 10 φορές αυτή των αυτοκινήτων. Βάλε τώρα τηλεοράσεις, υπολογιστές και όλα τα άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα, και είναι εμφανές πως ακόμη και τώρα, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι στον πάτο της ζήτησης μιρκοτσίπ. Και έτσι οι κατασκευαστές τους, πρώτα εξυπηρετούν τους μεγάλους τους πελάτες, και μετά την αυτοκινητοβιομηχανία. Και οι ελλείψεις μαζεύονται.
Ήδη μάρκες όπως η Mini και η Jaguar Land Rover έχουν μειώσει γραμμές παραγωγής, ενώ και άλλοι κατασκευαστές έχουν δηλώσει πως θα κατασκευάσουν λιγότερα αυτοκίνητα φέτος, και για όσο η έλλειψη μικροτσίπ διαρκέσει. Εν τω μεταξύ, οι μάρκες ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τις ζημιές.
Οι περισσότεροι «κόβουν» εξοπλισμό που απαιτεί τσιπάκια. Για παράδειγμα, η Peugeot στο απερχόμενο 308 έχει σταματήσει τους πίνακες οργάνων με οθόνες τελείως, αφού, φυσικά αυτοί χρησιμοποιούν μικροτσίπ. Η Mini, πάλι, έχει περιορίσει την παραγωγή τους, και έχει κάνει αλλαγές στον προαιρετικό εξοπλισμό, βάζοντας τους πίνακες αυτούς σε ακριβότερα πακέτα ώστε να μειωθούν οι παραγγελίες τους. Όλοι οι κατασκευαστές ανεξαρτήτου μάρκας αντιμετωπίζουν την έλλειψη των μικροτσίπ και κάνουν τροποποιήσεις.
Η Citroen από την άλλη, έχει βάλει πλώρη να αλλάξει κάποια μέρη που μέχρι τώρα, χωρίς δεύτερη σκέψη έκαναν χρήση μικροτσίπ, ώστε να τα αφήσει διαθέσιμα για άλλα μέρη, που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Έτσι, για παράδειγμα, ένα ενεργό φωτιστικό σώμα που είχε τον δικό του ελεγκτή/επεξεργαστή, τώρα ελέγχεται από ένα κεντρικό τσιπ για όλα τα φώτα και άλλα υποσυστήματα. Μπορεί αυτό να θέλει σχεδίαση από το μηδέν, αλλά παρά το υψηλότερο κόστος, δεν μειώνει την παραγωγή. Και για μάρκες που κάνουν κέρδη από τα νούμερα, αυτό είναι σημαντικό.
Αν όμως για κάποιους η έλλειψη μικροτσίπ μπορεί να σημαίνει πως δεν θα πάρουν το μοντέλο που θέλουν, ή δεν θα το πάρουν στην έκδοση εξοπλισμού που το θέλουν, για κάποιους μπορεί να σημαίνει πως μπορούν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο με λιγότερα ηλεκτρονικά.
Εσείς τι λέτε; Πως και πόσο θα σας επηρεάσει η έλλειψη μικροτσίπ; θα δώσετε παραπάνω για να πάρετε τον εξοπλισμό που θέλετε; Θα πάρετε άλλο μοντέλο για χάρη της ψηφιακής οθόνης που σας είναι απαραίτητη; Ή δεν σας νοιάζει καθόλου;
Όσο η λειτουργικότητα δεν επηρεάζεται (πχ ηλεκτρικά αναλογικά όργανα), τα τσιπ δεν είναι απαραίτητα.
..."NA ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ, ΕΩΣ ΚΑΙ CHIPS ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ, ΚΛΑΣΣΙΚΑ, Κ.Τ.Λ."... ας δούμε πίσω από την είδηση και πίσω από εκεί που πέφτει το φως...