ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Γιατί αφήνεις το φρένο όταν «κοπανάει»; Μάθε να φρενάρεις, θα σου χρειαστεί...

27.590 Επισκέψεις στο άρθρο (12/7/2021)

To ΑΒS είναι ένα σύστημα που σώζει ζωές. Γιατί να μην το εκμεταλλευθείς και να μάθεις επιτέλους πως ακριβώς δουλεύει;

autotriti team

Το (ΑΒS) Anti Blocking System είναι ένα από τα συστήματα που θα μπορούσαμε να πούμε πως άλλαξαν την αυτοκίνηση γενικότερα.

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Τι κάνει και τι μπορείς εσύ να κάνεις μ΄ αυτό
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, σκοπός του είναι να αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών στο φρενάρισμα, μειώνοντας την απόσταση ακινητοποίησης και ιδιαίτερα σε ολισθηρό οδόστρωμα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του, αφού στην όλη διαδικασία του φρεναρίσματος και ειδικά σε ένα φρενάρισμα πανικού, επιτρέπει στον οδηγό του να χρησιμοποιεί παράλληλα και το τιμόνι. Να αλλάξει κατεύθυνση δηλαδή έτσι ώστε να αποφύγει το όποιο εμπόδιο. Και κάνει κι άλλα αν μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά, όσο και να προσπαθείς να πιστέψεις πως τα ξέρεις.

Για να μαθαίνουν οι «παλιοί»
Οι παλιοί οδηγοί που «ανδρώθηκαν» οδηγικά σε αυτοκίνητα χωρίς το ABS, θα σου πουν πως σε περίπτωση μπλοκαρίσματος των τροχών, πρέπει να αυξομειώσεις την πίεση που ασκείς στο μεσαίο πεντάλ, και εν μέρει είχαν τα δίκια τους. Όσο «μάγκας» όμως και να είσαι ή να ήσουν, αυτό το κάνουν μόνα τους τα αυτοκίνητα με ABS ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της αντλίας φρένων και του κατανεμητή αλλά υπάρχει και «αλλά».  Στην πράξη, όταν φρενάρεις με ABS έντονα, το πεντάλ του φρένου μεταφέρει κραδασμό και «κοπάνημα». Ο «παλιός» λοιπόν λανθασμένα πιστεύει πως εκείνη τη στιγμή έχουν μπλοκάρει οι τροχοί του, με συνέπεια να μειώνει την πίεση στο πεντάλ, κάτι που είναι καταστροφικό για ένα αυτοκίνητο με ABS. Aντίθετα, σε αυτή την περίπτωση, ΠΡΕΠΕΙ να αυξήσετε και να μεγιστοποιήσετε την πίεση που ασκείτε στο πεντάλ. Μη φοβηθείτε, δε θα σπάσει. Θα σας σώσει!.

Απο αεροπλάνα και βαγόνια, στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2004
Προπομπός του συστήματος ABS αποτέλεσε ένα σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών στα τρένα, το 1908 (!), ενώ το 1929 πέρασε στα αεροπλάνα της εποχής. Το πρώτο αυτοκίνητο που διέθετε ένα αντίστοιχο σύστημα ήταν το 1966 το Αγγλικού Jensen, αν και πιο γνωστό ως ABS πια και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, έγινε το 1978 μέσα από -πιο άλλο (;) – τη Mercedes S-Class. Από τότε έγιναν άμεσα αντιληπτά τα πολλαπλά του οφέλη για τον οδηγό και την ασφάλεια, ενώ αργότερα έμπαινε ως «έξτρα» σε κάποια μοντέλα με κόστος περί τα 1.000 ευρώ επιπλέον. Από το 2004 όμως, το ABS περιλαμβάνεται με οδηγία της Ε.Ε., στάνταρ σε όλα τα μοντέλα που πωλούνται στα κράτη μέλη της, ενώ είναι ένα σύστημα που αναβαθμίζεται συνεχώς για να λειτουργεί συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα νέα συστήματα.

Γιατί είναι από τα σημαντικότερα συστήματα στα αυτοκίνητα;
Δοκιμάστε το ABS σε ασφαλές περιβάλλον και επιχειρήστε μετά από κάποια μέτρα φρεναρίσματος να αλλάξετε κατεύθυνση. Κάν΄τε το και σε ολισθηρό οδόστρωμα. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματά του. Για την ιστορία και επειδή την εποχή που τα αυτοκίνητα δεν είχαν ABS δεν μετρούσαμε την επίδοσή τους, σας παραθέτουμε ένα δείγμα της βελτίωσής τους από το Focus 1ης γενιάς με ABS και το τωρινό της 4ης γενιάς. Η διαφορά τους από τα 80 χλμ./ώρα ανέρχεται στα 4 μέτρα περίπου σε στεγνό οδόστρωμα. Μαζί με το ESP άλλωστε και με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., είναι τα δυο συστήματα με τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Εσείς έχετε επωφεληθεί από το ABS στην πράξη; Ξέρετε να το χρησιμοποιείτε τελικά ή είστε και εσείς από εκείνους που «νόμιζαν» πως ξέρουν; 

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Toyota
4green