ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Γιατί το κράνος σε σώζει και πριν πέσεις;

 Σχολιάστε 
(23/5/2025)
Γιατί το κράνος σε σώζει και πριν πέσεις;

Το κράνος το φοράς για σε σώσει αν πέσεις και να είσαι νόμιμος.
Μειώνει έως 74% τις πιθανότητες να τραυματιστείς σοβαρά!
Όμως φαίνεται πως είναι και ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητες να το χρειαστείς.
Πάνω από τους μισούς οδηγούς, προσέχουν και σέβονται περισσότερο τους μηχανόβιους με κράνος.

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Και όμως, οι οδηγοί σέβονται λιγότερο τους «ξεκράνωτους» μηχανόβιους

Έχεις αμφιβολία πως το κράνος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού αν έχεις ατύχημα; Τι θα έλεγες όμως αν μάθαινες πως το κράνος μειώνει σημαντικά και τον κίνδυνο να έχεις ατύχημα; Ισχύει;
 
Η μοτοσυκλέτα δεν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μετακίνησης, υπάρχουν όμως τρόποι να μειωθεί σημαντικά το ρίσκο. Και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η χρήση του κράνους, με όλες τις πολιτικές που πρέπει να το συνοδεύουν, είναι η πρώτη γραμμή προστασίας.

Είναι όμως η μοτοσυκλέτα τόσο επικίνδυνη;

Σε μελέτη του ΠΟΥ, οι μοτοσυκλέτες έχουν το 28% των θανάτων στην άσφαλτο. Σε συνδυασμό με το ότι μόλις 30% των μετακινήσεων στον κόσμο γίνεται με μοτοσυκλέτα, και παρά το πόσο τραγικός είναι ο κάθε θάνατος στην άσφαλτο, το ποσοστό αυτό δεν είναι τρομακτικό. Είναι όμως σημαντικό, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι σε όλον τον κόσμο, όμως διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, χώρα σε χώρα. Που σημαίνει πως αλλού, όπως στην Ελλάδα, είναι υψηλότερο.
 
Όπως και να έχει, ένα σωστά φορεμένο full-face κράνος μειώνει από 28 ως και 64% τις πιθανότητες θανάτου, και 47-74% τις πιθανότητες εγκεφαλικής βλάβης σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτά τα νούμερα είναι από μετρήσεις, όχι υπολογισμούς, όλων των συμβάντων που περιλαμβάνουν μοτοσυκλέτα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 17 χρόνια.
 
Υπάρχει όμως και ένα πιο απρόσμενο εύρημα. Το κράνος μειώνει στο μισό την πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το κράνος, αλλά με την συμπεριφορά των οδηγών απέναντι σε αναβάτες μοτοσυκλετών με και χωρίς κράνος. Όσο περίεργο, άδικο ή λάθος κι αν ακούγεται, ένας αναβάτης που φοράει κράνος και δείχνει ότι προσέχει τον εαυτό του, δημιουργεί στους γύρω οδηγούς την εντύπωση ότι αξίζει περισσότερης προσοχής και φροντίδας, ή και ανεκτικότητας στο δρόμο.
 
Σε αντίθεση, ένας αναβάτης χωρίς κράνος δημιουργεί αρνητική εντύπωση, αφού οι γύρω οδηγοί τον εκλαμβάνουν ως απρόσεκτο, ανώριμο ή ανίκανο να αξιολογήσει σωστά τις προτεραιότητές του, με πρώτη αυτή της ίδιας του της ζωής. Ο ΠΟΥ δεν έχει στατιστικά πέραν της δειγματοληπτικής έρευνας που έκανε σε 500 οδηγούς αυτοκινήτων 4 χωρών στην Ευρώπη, που έδειξε πως οι μισοί τουλάχιστον θα προσέξουν περισσότερο έναν αναβάτη που «προσέχει τον εαυτό του» από έναν που δεν φοράει «καν» κράνος.
 
Ισχύει όμως; Εσείς έχετε διαφορετική αντίληψη ανάμεσα στους αναβάτες με και χωρίς κράνος; Και ως αναβάτης, είναι κάτι που έχετε εντοπίσει πως οι γύρω οδηγοί κάνουν; Τι λέτε;

Autotriti.gr
KGM