
10η συνεχόμενη εβδομάδα ελέγχων από την Τροχαία για κράνος!
23.507 έλεγχοι στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους».
2.037 οδηγοί δικύκλων δεν φορούσαν κράνος, εκ των οποίων 76 ήταν διανομείς.
10η συνεχόμενη εβδομάδα ελέγχων από την Τροχαία για κράνος!
Οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» συνεχίστηκαν για 10η εβδομάδα. Στόχος είναι, η καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων,) όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια.
23.507 έλεγχοι στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»
Ειδικότερα, κατά τη 10η εβδομάδα εφαρμογής της δράσης (1/9/2025-7/9/2025) πραγματοποιήθηκαν 23.507 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 2.471 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 76 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και 330 παραβάσεις σε επιβάτες.
Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 2.037 αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους 76 διανομείς), 315 επιβάτες δίκυκλων, 394 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και 35 οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).
Αναλυτικά οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στην Επικράτεια
Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:
- 842 στην Αττική,
- 338 στα Ιόνια Νησιά,
- 248 στη Δυτική Ελλάδα,
- 221 στην Κρήτη,
- 229 στη Θεσσαλονίκη,
- 215 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 180 στην Πελοπόννησο
- 122 στο Νότιο Αιγαίο,
- 112 στη Θεσσαλία,
- 83 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- 71 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 66 στην Ήπειρο,
- 51 στη Στερεά Ελλάδα και
- 23 στη Δυτική Μακεδονία.
Πάνω από 835.000 ευρώ τα πρόστιμα για κράνος
Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:
- 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
- 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
- 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.