Αντικλεπτικά συστήματα: Τα γνωστά και αυτά που δεν ξέρεις!
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Αντικλεπτικά συστήματα: Τα γνωστά και αυτά που δεν ξέρεις!

9.231 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν έχεις χάσει τον ύπνο σου με τις κλοπές αυτοκινήτων, τότε εκτός από την ασφάλεια κλοπής, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να γλιτώσεις το αμαξάκι σου από τους κλέφτες. Ποιους από αυτούς ξέρεις και ποιον θεωρείς καλύτερο;

Συναγερμοί, μπαστούνια & δαγκάνες, έως... ηλεκτρονικά μέσα!

Δυστυχώς οι κλοπές αυτοκινήτων βλέπουν ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πλέον πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν δεδομένη την ασφάλεια κλοπής, ενώ ακόμα περισσότεροι χρησιμοποιούν πλέον κάποιο αντικλεπτικό μέσο.
 

Ο γνωστός και αγαπημένος συναγερμός

Το πιο δημοφιλές είναι ο συναγερμός. Κάποιες δεκαετίες πριν, ο συναγερμός θεωρούταν απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε νέο όχημα. Για πολλούς οδηγούς μάλιστα αποτελούσε βασικό κριτήριο για την επιλογή του αυτοκινήτου που θα αγόραζαν.

Με τα χρόνια όμως ο συναγερμός θεωρήθηκε από δεδομένος έως… αδιάφορος. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η δική μας αδιαφορία κάθε φορά που ακούμε έναν συναγερμό να χτυπά και ουσιαστικά κανείς δεν δίνει την παραμικρή σημασία. Έτσι, σήμερα πολλά αυτοκίνητα έρχονται από το εργοστάσιο χωρίς συναγερμό και παρότι πολλοί έμποροι τον προσφέρουν ως «δώρο» με την αγορά, υπάρχουν αγοραστές που τον αποφεύγουν, στη σκέψη ότι θα χτυπάει χωρίς λόγο και θα τους αδειάσει την μπαταρία.

Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη συναγερμού, που εκτός από τις κλειδαριές έχουν αισθητήρες κλίσης, κίνησης κλπ. με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται ακόμα και όταν κάποιος αγγίξει το αυτοκίνητο. Σε ακριβότερα και πιο εξελιγμένα συστήματα συναγερμού υπάρχει και η επιλογή απενεργοποίησης του κινητήρα (δεν παίρνει μπρος το μοτέρ) και εντοπισμού του αυτοκινήτου.


Εκτός από τα γνωστά αντικλεπτικά συστήματα με τις κλειδαριές και τα λουκέτα, υπάρχουν και ηλεκτρονικά μέσα που δείχνουν την τοποθεσία του αυτοκινήτου και δεν αφήνουν τον κινητήρα να εκκινήσει.
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Εκτός από τα γνωστά αντικλεπτικά συστήματα με τις κλειδαριές και τα λουκέτα, υπάρχουν και ηλεκτρονικά μέσα που δείχνουν την τοποθεσία του αυτοκινήτου και δεν αφήνουν τον κινητήρα να εκκινήσει.

Από το σύστημα immobilizer έως τα GPS trackers

Όπως αναφέραμε παραπάνω κάποια συστήματα συναγερμού έχουν τη δυνατότητα να μην επιτρέπουν την εκκίνηση του κινητήρα ή να δείχνουν συνεχώς την τοποθεσία του αυτοκινήτου.

Η πρώτη περίπτωση ταιριάζει με την λειτουργία των συστημάτων immobilizer. Πρόκειται για μια συσκευή που κόβει την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει μπροστά ο κινητήρας ακόμα και αν έχεις το κλειδί. Συνήθως απενεργοποιείται με κάποιον κωδικό, κρυφό διακόπτη ή τηλεχειριστήριο και η τοποθέτησή του γίνεται από κάποιον επαγγελματία. Παρότι θεωρείται αρκετά αποδοτικό στο να αποτρέψει την κλοπή, για πολλούς θεωρείται ακριβό και ανάλογα το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει δύσχρηστο.

Τα συστήματα GPS από την άλλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Όπως αναφέραμε μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένη σαν λειτουργία σε πολλά συστήματα συναγερμού (κυρίως ακριβότερα), ωστόσο μπορεί και ο ιδιοκτήτης να τοποθετήσει μια τέτοια συσκευή και να βλέπει ανα πάσα στιγμή που βρίσκεται το όχημά του και να του έρχονται ειδοποιήσεις αν το όχημα αλλάξει θέση, μέσω εφαρμογής στο κινητό. Στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ότι συνήθως χρειάζεται κάρτα SIM με συνδρομή σε κάποια εταιρεία κινητής (για δεδομένα internet), ενώ οι κλέφτες είναι πλέον εξοπλισμένοι με συστήματα που «κόβουν» το σήμα του GPS, ή κρύβουν το κλεμμένο όχημα σε μέρη που κόβεται το σήμα.

Μπαστούνια και δαγκάνες για τους πιο… αυθεντικούς

Για το τέλος αφήσαμε τα πιο γνώριμα μέσα. Πρόκειται για τα γνωστά μεταλλικά και ιδιαίτερα ανθεκτικά αντικλεπτικά μέσα όπως μπαστούνια τιμονιού, κλειδαριές του λεβιέ ταχυτήτων ή των πεντάλ, ακόμα και κλειδαριές τροχού, που ακινητοποιούν το όχημα.

Όπως καταλάβατε υπάρχουν πολλά τέτοια συστήματα, ενώ υπάρχουν και ακόμα περισσότερες ποιότητες σε αυτά, κάτι που συνήθως επηρεάζει και την τιμή τους. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να βρει μπαστούνι τιμονιού ή κλειδαριά λεβιέ ταχυτήτων με λιγότερα από 25 ευρώ, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα προϊόντα που η τιμή τους μπορεί να ξεπερνά και τα 100 ευρώ. Θεωρητικά η τιμή επηρεάζει αισθητά και την ποιότητα και απόδοση αυτών των μέσων, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Κλείνοντας, τα μέσα αυτά λειτουργούν κυρίως αποθαρρυντικά για τους κλέφτες. Είναι εμφανή σε αυτούς και θα τους κάνουν να ξανασκεφτούν να επιχειρήσουν να κλέψουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, καθώς θα τους καθυστερήσουν ανάλογα το αντικλεπτικό μέσω από λίγα έως αρκετά λεπτά, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις δεν θα καταφέρουν να κλέψουν το αυτοκίνητο και θα φύγουν με άδεια χέρια. Εμείς θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό αυτών των μέσων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Toyota
test center