Μέχρι πόσα κιλά μπορώ να φορτώσω το αμάξι;

15.462 Επισκέψεις στο άρθρο (3/5/2024)
Είμαστε σε περίοδο γιορτών και τέτοια περιστατικά τα βλέπουμε αυτές τις μέρες αρκετά συχνά.

Είμαστε σε περίοδο γιορτών και τέτοια περιστατικά τα βλέπουμε αυτές τις μέρες αρκετά συχνά.

- Και όμως δε μπορείς να του φορτώνεις «όσα χωράνε» αλλά όσα επιτρέπονται!
- Στην άδεια του αυτοκινήτου αναγράφεται το «μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος»
- Ο ΚΟΚ προβλέπει τον σωστό και ασφαλή τρόπο. Πρέπει να τον ακολουθείς κατα γράμμα
- Πρόστιμο 80 ευρώ και αν είσαι πολύ επικίνδυνος γίνεται ακινητοποίηση του αυτοκινήτου

Και όμως δε μπορείς να του φορτώνεις «όσα χωράνε» αλλά όσα επιτρέπονται!

Είμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και μπορεί οι περισσότεροι να έχουν επιστρέψει στις μεγάλες πόλεις από την επαρχία όπου ταξίδεψαν για διακοπές, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν «μαζευτεί». Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών με αυτοκίνητα να «σέρνονται» από το βάρος ή να έχουν μπαγκάζια μέχρι πάνω, που είτε κρύβουν τελείως το πίσω τζάμι, είτε ακόμα χειρότερα, δεν επιτρέπουν στην πόρτα του χώρου αποσκευών να κλείσει τελείως. Η τελευταία μάλιστα πολλές φορές συγκρατείται με διάφορα σχοινιά και ιμάντες. Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι πολύ επικίνδυνα και για το λόγο αυτό απαγορεύονται από τον Κ.Ο.Κ.

Μέχρι πόσα κιλά μπαγκάζια επιτρέπει ο Κ.Ο.Κ.;

Ο Κ.Ο.Κ. προφανώς ορίζει το μέγιστο βάρος αποσκευών που μπορούμε να φορτώσουμε στο αυτοκίνητο. Πιο συγκεκριμένα, το Aρθρο 32 ξεκινά με την εξής παράγραφο «1. Το μικτό βάρος οχήματος δεν επιτρέπεται αν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του». Στην άδεια του οχήματος αναγράφεται το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (F.1), οπότε γνωρίζοντας το βάρος του οχήματος και αφαιρώντας το από το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος, μπορούμε να βρούμε πόσο είναι το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο.

Και πώς φορτώνω;

Στο Aρθρο 32 ορίζεται και πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση του οχήματος.
«2. Το φορτίο του οχήματος πρέπει να τακτοποιείται και να στοιβάζεται κατά τρόπον ώστε: α) να μην εκτίθεται σε κίνδυνο πρόσωπα και να μην προκαλούνται ζημιές από διαρροή ή πτώση αυτού στην οδό
β) να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτού
γ) να μην προκαλούνται θόρυβοι ή σκόνη ή άλλες ενοχλήσεις, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν
δ) να μην καλύπτονται οι φανοί, συμπεριλαμβανομένων και των φανών στάθμευσης και πορείας, τα αντανακλαστικά στοιχεία, οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας και το διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής του οχήματος, ως και τα σήματα που δίνονται με το χέρι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα.

Υπάρχει πρόστιμο;

Προφανώς εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω κανόνες του Κ.Ο.Κ., υπάρχει πρόστιμο ενώ η αστυνομία μπορεί ακόμα και να σου ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, «Ο κάτοχος ή ο οδηγός, που κυκλοφορεί όχημα με υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους του ή επικίνδυνα φορτωμένο, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ. Σε περίπτωση επικίνδυνης φόρτωσης, κατά παράβαση του παρόντος άρθρου, επιβάλλεται και ακινητοποίηση του οχήματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 46 του παρόντος Κώδικα».

ford
test center