Ίσως δύο από τα πιο «παρεξηγημένα» αυτοκίνητα στη χώρα μας, ίσως δύο αυτοκίνητα που «ταλαιπωρήθηκαν» όσο ελάχιστα στους ελληνικούς δρόμους. Αφιέρωμα σε δύο τίμιους εκφραστές της «γαλλικής σχολής» που αξίζει να θυμόμαστε!
Τόσο ίδια & ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά!
Το Peugeot 106 Rally 1.6 16v εξοπλίζεται με κινητήρα που προερχόταν από την μέχρι τότε ισχυρότερη έκδοση, το 106 GTI.
Πιο πολιτισμένο και με καλύτερο εξοπλισμό το Saxo VTS
Πιο σκληροπυρηνικό και «σπαρτιάτικο» το 106 Rallye.
«Παρεξηγημένα» στη χώρα μας λόγω πολλών ακραίων ιδιοκτητών
Δύσκολα βρίσκεις σήμερα σε «μαμά» κατάσταση
Αλήθεια εσύ λιμπίστηκες ποτέ ένα από τα δύο ή δεν θες να τα βλέπεις; Τι προτιμάς, τη λευκή σιδερένια του 106 ή την αλουμινίου του Saxo; Ποιο άλλο «έστριβε» πριν 25 χρόνια όπως αυτά;
Αν υπάρχουν δύο αυτοκίνητα που «κακοποιήθηκαν» όσο κανένα άλλο επί ελληνικού εδάφους, αυτά είναι αναμφισβήτητα τα απανταχού Peugeot 106 Rallye και Citroen Saxo VTS. Πολλά από αυτά «ταλαιπωρούνται» ακόμα και σήμερα, είτε λόγω αισθητικής, είτε λόγω της οδηγικής συμπεριφοράς του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Βέβαια, αρνούνται να παραδώσουν πνεύμα, εκτός από τις περιπτώσεις που κάποιος επίδοξος Ari Vatanen με ελληνικό διαβατήριο θα χάσει τον έλεγχο και θα στείλει το γαλλικό «καρτ» για ολική επισκευή, άλλωστε πρόκειται για δύο αυτοκίνητα που δε συγχωρούν εύκολα λάθη. Στην ενότητα των «Memories», όμως, βρίσκονται αυτοκίνητα που αξίζει να θυμόμαστε και αυτές οι δύο κορυφαίες εκδόσεις έχουν μία θέση εδώ. Πόσες φορές, άλλωστε, έχετε «συλλάβει» τον εαυτό σας να θαυμάζει ένα καλοδιατηρημένο Peugeot 106 Rallye που δεν απέχει πολύ από την εργοστασιακή του μορφή; Ώρα να θυμηθούμε το Peugeot 106 Rallye, το Citroen Saxo VTS και τους λόγους για τους οποίους αγαπήθηκαν τόσο πολύ. Αφιέρωμα σε δύο τίμιους εκφραστές της «γαλλικής σχολής»!
Ξέρετε ότι:
Το πρώτο Peugeot 106 Rallye είναι «Homologation car». Η ύπαρξή του οφείλεται στις προδιαγραφές μίας σειράς ευρωπαϊκών αγώνων.
Το 106 Rallye προσφέρθηκε σε δύο εκδόσεις, την S1 και την S2. Η δεύτερη διατέθηκε αρχικά με ένα 8βάλβιδο κινητήρα 1.600 κ.εκ, ενώ αργότερα με 16βάλβιδο ίδιας χωρητικότητας.
Στην πραγματικότητα, 106 Rallye με κινητήρα 16v δεν υπήρξε ποτέ. Απλώς έτσι συνηθίζεται να ονομάζονται στην Ελλάδα το 106 GTi με βασικό εξοπλισμό.
Τα δύο αυτοκίνητα ήταν τόσο ίδια και, ταυτόχρονα, τόσο διαφορετικά. Πιο πολιτισμένο και με καλύτερο εξοπλισμό το Saxo VTS, πιο σκληροπυρηνικό και «σπαρτιάτικο» το 106 Rallye.
Μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στην άνεση, με το Saxo VTS να διαθέτει πιο «μαλακά» ελατήρια και σύστημα διεύθυνσης.
Το Peugeot 106 GTi διαφέρει από τις προηγούμενες εκδόσεις λόγω της τοποθέτησης προβολέων ομίχλης στον εμπρός προφυλακτήρα, της αφαίρεσης των λευκών σιδερένιων ζαντών που συναντάμε στις πρώτες εκδόσεις και της προσθήκης αεροτομής.
Εν έτει 1994, η Peugeot παρουσίασε την ιδανική επιλογή για το νεανικό κοινό που αναζητά ένα μικρό, οικονομικό αυτοκίνητο, ικανό να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις . Εξοπλιζόταν με έναν ατμοσφαιρικό 8βάλβιδο κινητήρα μόλις 1.300 κ.εκ που απέδιδε 100 ίππους στις 7.200 σ.α.λ. και απογείωνε το αμάξωμα των μόλις 825 κιλών στα 100 χλμ/ώρα σε 9,6 δευτερόλεπτα. Ακολούθησε η δεύτερη γενιά με 8βάλβιδο κινητήρα 1.600 κ.εκ και ελαφρώς αυξημένη ιπποδύναμη, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα έρχεται η κορυφαία έκδοση του μοντέλου, το Peugeot 106 Rally 1.6 16v με κινητήρα που προερχόταν από την μέχρι τότε ισχυρότερη έκδοση, το 106 GTI. Οι διαφοροποιήσεις του από τις προηγούμενες εκδόσεις εντοπίζονται στην τοποθέτηση προβολέων ομίχλης στον εμπρός προφυλακτήρα, την αφαίρεση των λευκών σιδερένιων ζαντών που συναντάμε στις πρώτες εκδόσεις και στην προσθήκη ίδιας αεροτομής με αυτή του GTI. Παράλληλα, η ανάρτηση έγινε πιο φιλική, ενώ τοποθετήθηκαν δισκόφρενα και στους πίσω τροχούς. Κάτω από το καπό βρισκόταν ένας κινητήρας της σειρά TU με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και ιπποδύναμη της τάξη των 120 ίππων.
Σήμα κατατεθέν οι όμορφες «ρετρό» λευκές σιδερένιες ζάντες μεγέθους 14 ιντσών τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη γενιά Peugeot 106 Rallye.
Τα δύο γαλλικά μοντέλα, εκτός των άλλων, μοιράζονταν τον ίδιο κινητήρα 1.600 κ.εκ απόδοσης 120 ίππων, το ίδιο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων.
Το Citroen Saxo VTS στάθηκε επάξια δίπλα στο «αδερφάκι» 106 Rallye 1.6 16v με την επίσημη παρουσίασή του να γίνεται στις αρχές του 1996.Τα κοινά χαρακτηριστικά τους ήταν πολλά, μιας και μοιράζονταν τον ίδιο κινητήρα 1.600 κ.εκ απόδοσης 120 ίππων, το ίδιο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων και την ίδια αρχιτεκτονική της ανάρτησης. Παρόλα αυτά, σε οδηγικό επίπεδο υπήρξαν εμφανείς διαφοροποιήσεις με φανατικούς οπαδούς και στα δύο στρατόπεδα. Σε αντίθεση με το Rallye, στο Saxo VTS είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης. Ενδεικτικά, μπορεί στα δύο αυτοκίνητα να χρησιμοποιείται το ίδιο υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, αλλά στην περίπτωση του Peugeot υπάρχει βαλβίδα που σκληραίνει το τιμόνι δίνοντας μία πιο «sportive» αίσθηση, σε αντίθεση με το VTS στο οποίο δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ένα απλό Saxo.
Τόσο το Peugeot 106 Rallye 16v και κατΆ επέκταση το 106 GTI, όσο και το Citroen Saxo VTS έβγαιναν από το εργοστάσιο με τον ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα 1.600 κ.εκ με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους.
Τόσο το Peugeot 106 Rallye 16v και κατ επέκταση το 106 GTI, όσο και το Citroen Saxo VTS έβγαιναν από το εργοστάσιο με τον ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα 1.600 κ.εκ με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους που παίρνουν κίνηση από ιμάντα. Πρόκειται για το ατμοσφαιρικό μοτέρ με κωδική ονομασία «TU5J4», που αποδίδει 120 ίππους στις 6.600 σ.α.λ. και 145 Nm ροπής στις 5.200 σ.α.λ. Η σχέση συμπίεσης του κινητήρα αγγίζει το 10,8:1 και την τροφοδοσία καυσίμου αναλαμβάνει ένα σύστημα ψεκασμού πολλαπλών σημείων της Bosch. Ουκ ολίγα είναι τα παραδείγματα βελτιωμένων κινητήρων, μιας και σήμερα σπάνια συναντά κανείς τέτοιον κινητήρα με την εργοστασιακή ιπποδύναμη, ενώ οι επιλογές βελτίωσης είναι αμέτρητες. Η τοποθέτηση εκκεντροφόρων με πιο «άγριο» προφίλ, ο επαναπρογραμματισμός της ECU και η αλλαγή του συστήματος εξάτμισης ήταν οι πρώτες αναβαθμίσεις για αύξηση της ιπποδύναμης στον συγκεκριμένο κινητήρα.
Πρόκειται για το ατμοσφαιρικό μοτέρ με κωδική ονομασία «TU5J4», που αποδίδει 120 ίππους στις 6.600 σ.α.λ. και 145 Nm ροπής στις 5.200 σ.α.λ..