Πώς βάζεις μπροστά ένα αμάξι που «κάθεται» για χρόνια;

Πώς βάζεις μπροστά ένα αμάξι που «κάθεται» για χρόνια;

2.228 Επισκέψεις στο άρθρο (6/2/2023)

Αν το `χεις παρατήσει και δεν έχει πάρει μπρος για χρόνια, τότε υπάρχουν κάποιες κινήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις, ώστε να γλιτώσεις από μια ακριβή ζημιά και να τα καταφέρεις με επιτυχία. Εσύ τι άλλα τρικ έχεις χρησιμοποιήσει;

Το χεις για χρόνια στο γκαράζ; Θέλει τον τρόπο του για να «πάρει»

Λίγοι πολύ όλοι έχουμε έναν φίλο ή γνωστό που έχει ένα αρκετά παλιό ή και πιο σύγχρονο αμάξι παρκαρισμένο για χρόνια στο γκαράζ, την πυλωτή, ή ακόμα και την αυλή του. Μπορεί ακόμα και κάποιοι από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο να έχετε ένα τέτοιο όχημα στο χώρο σας. Μπορεί να είναι το αμάξι του παππού, ή του πατέρα σας, αυτό με το οποίο έχετε τόσες αναμνήσεις, από καλοκαιρινές διακοπές, ταξίδια κλπ., το οποίο τώρα «έπεσε» στα χέρια σας, ή το πρώτο σας αυτοκίνητο, που πήρατε άλλο και το κρατήσατε γιατί ήσασταν δεμένος μαζί του.

Και ενώ δεν θέλετε να το αποχωριστείτε, το έχετε αφήσει για χρόνια εκεί παρκαρισμένο, χωρίς έστω να του φορτίζετε τη μπαταρία και να το βάζετε μια στο τόσο μπροστά να δουλέψει, ώστε να μένει ετοιμοπόλεμο και να μην το φάει η μαρμάγκα. Και να τώρα που το πήρατε απόφαση να γυρίσετε για πρώτη φορά μετά από χρόνια το διακόπτη της μίζας. Πως πρέπει να γίνει αυτό όμως ώστε και να πάρει μπροστά και να μην γίνει ζημιά;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Πως ξεκινάω το μοτέρ;

Αρχικά ανοίγοντας το καπό της μηχανής, καθαρίζετε τυχόν φύλλα και άλλα υλικά που έχουν μαζευτεί με τον καιρό. Μετά ελέγχετε τη μπαταρία, η οποία αν δεν την είχατε αποσυνδέσει και έμεινε συνδεδεμένη για χρόνια, προφανώς χρειάζεται αντικατάσταση. Έπειτα ελέγχετε τα μπουζοκαλώδια αν είναι οκ και δεν έχει φαγωθεί κάτι από τρωκτικά. Μια αντικατάσταση των παλιών μπουζί με καινούργια είναι καλοδεχούμενη. Εφόσον έχετε αφαιρέσει τα παλιά μπουζί, είναι μια καλή ευκαιρία, με ένα κλειδί στην τροχαλία του στροφάλου ή του δυναμό, να προσπαθήσετε να γυρίσετε τον κινητήρα με το χέρι. Με αυτόν τον τρόπο θα σιγουρευτείτε ότι ο κινητήρας «γυρίζει» και δεν είναι «κολλημένος», αποφεύγοντας πιθανή μεγαλύτερη ζημιά.

Τέλος, ελέγχετε και τη στάθμη του λαδιού, αν τυχόν χρειάζεται συμπλήρωμα, ενώ ακόμα καλύτερο θα ήταν να κάνατε μια πλήρη αλλαγή λαδιών, καθώς το λάδι μετά από τόσα χρόνια θα έχει χάσει πολλές από τις ιδιότητές του. Ένα ακόμα τιπ είναι όταν έχετε βγάλει τα μπουζί, να ρίξετε ελάχιστη ποσότητα λαδιού κατευθείαν στο χώρο καύσης, καθώς μετά από τόσα χρόνια όλα τα μηχανικά μέρη θα είναι στεγνά από λάδι. 

Αν το όχημα είναι με καρμπυρατέρ, τον αγαπημένο πρωτόγονο μηχανισμό ψεκασμού καυσίμου μείγματος, τότε η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Βγάζετε το φίλτρο αέρα (γνωστό και ως «παπά») και ψεκάζετε μέσα στην πεταλούδα με ένα σπρέι εκκίνησης κινητήρα (περιέχει αιθέρα ο οποίος  είναι εύφλεκτος).

Αν τώρα το αυτοκίνητο είναι με ηλεκτρονικό ψεκασμό μπορείτε να κάνετε το ίδιο, αποσυνδέοντας τη σωλήνα του φίλτρου αέρα και ψεκάζοντας στην πεταλούδα. Με αυτόν τον τρόπο απλώς  θα επισπεύσετε τη διαδικασία, καθώς σε αντίθεση με τα καρμπυρατέρ, το καύσιμο φτάνει πολύ πιο γρήγορα στο μπεκ ψεκασμού.

Τι γίνεται αν δεν παίρνει μπροστά;

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρείτε το πρόβλημα. Αν ο κινητήρας δεν «σκάει», δεν δείχνει δηλαδή ότι πάει να πάρει και απλά γυρίζει με τη μίζα, τότε δύο είναι τα πιθανότερα αίτια, πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου ή πρόβλημα στην ανάφλεξη καυσίμου.

Αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω βήματα, (μπαταρία, μπουζί, μπουζοκαλώδια, τότε πρέπει να ελέγξετε αν φτάνει καύσιμο στο χώρο καύσης. Το σπρέι αιθέρα θα λύσει αυτή την απορία, καθώς αν ψεκάσετε και παίρνει μπροστά αλλά μετά από λίγο σβήνει, τότε είτε η τρόμπα καυσίμου έχει πρόβλημα, είτε κάποιο σωληνάκι βενζίνης έχει κοπεί (ή φράξει). Ελέγξτε σχετικά και το φίλτρο βενζίνης, ενώ αν το αυτοκίνητο είναι με καρμπυρατέρ, τότε ένα λύσιμο και καθάρισμά του πιθανότατα θα λύσει το πρόβλημα.

Αν όμως ψεκάζετε με το σπρέι αιθέρα και δεν παίρνει ούτε τότε, σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην ανάφλεξη, δηλαδή δεν υπάρχει σπινθήρας. Ελέγξτε τα καλώδια στον χώρο της μηχανής και τις ασφάλειες, αν έχει καεί κάποια, αντικαταστήστε την. Αν ούτε έτσι βρεθεί λύση, τότε ίσως χρειάζεται κάποιος πιο… ειδικός από εσάς για να βρει το πρόβλημα και να το λύσει.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
BYD ETP3 VS PEUGEOT PARTNER
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel