
Πως σας φαίνεται το δωρεάν σέρβις σαν κίνητρο για να αγοράσετε ένα μοντέλο;
Πως σας φαίνεται το δωρεάν σέρβις σαν κίνητρο για να αγοράσετε ένα μοντέλο;
6.468 Επισκέψεις στο άρθρο (24/5/2014)
Με τα κίνητρα για αγορά αυτοκινήτου από τις αντιπροσωπίες να κλιμακώνονται, πολλές εταιρείες είναι ένα βήμα πριν αρχίσουν να πληρώνουν ακόμη και τα καύσιμά σας. Προς το παρόν κάποιοι προσφέρουν δωρεάν σέρβις. Πως σας φαίνεται;
autotriti team
Το σέρβις όμως; Ειδικά αυτά τα μεγάλα σέρβις που «χτυπάνε» τρακοσάρες ευρώ και όποτε έρχονται μεταφράζονται σε αλλαγή των διαιτητικών μας συνηθειών για έναν μήνα;
Δεν είναι λίγο να πρέπει μια φορά το χρόνο να δώσεις ένα σωρό λεφτά για την τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σου. Αν προσθέσεις τα τέλη πριν τα Χριστούγεννα, τα ασφάλιστρα μία ή δύο φορές το χρόνο, και το σέρβις, αυτό σημαίνει πως τρεις ή τεσσερις φορές το χρόνο «ξηλώνεσαι» για το αυτοκίνητό σου.
Όλες οι εταιρείες όμως έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου στο θέμα του σέρβις. Τα διαστήματα είναι πλέον τριπλάσια από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν, ενώ αν τα χιλιόμετρα είναι λίγα, τότε μιλάμε για μία φορά στα δύο χρόνια.Όμως αυτή την ανακούφιση δεν την ερευνά κανείς. Κανείς δεν κοιτάζει όταν επιλέγει αυτοκίνητο ποια μάρκα προσφέρει το μεγαλύτερο διάστημα και την χαμηλότερη τιμή. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που ακόμη πετάνε λεφτά επιμένοντας να κάνουν σέρβις με την ίδια συχνότητα που έκαναν είκοσι χρόνια πριν. Φοβούνται, λέει, ότι τα μεγάλα διαστήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να βγάζουν τα αυτοκίνητα βλάβες και να τους βάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να τις πληρώνουν εκτός εγγύησης. Τέτοια σενάρια θα συζητήσουμε άλλη φορά.
Το θέμα είναι πως όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων για να αυξήσουν τα διαστήματα σέρβις και να μειώσουν το κόστος συντήρησης, αν δεν μπορεί η αγορά να το διακρίνει και να επωφεληθεί, το κάνουν οι ίδιες. Παρέχουν δηλαδή τη συντήρηση δωρεάν. Στον αγοραστή ακούγεται «πολύ» για τους ίδιους όμως είναι λίγο, δεδομένων των αραιών διαστημάτων.
Όπως και να έχει όμως, το δωρεάν σέρβις είναι ένα δέλεαρ που σε βάθος πενταετίας μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ. Είναι κάτι που αν μετρηθεί σε χρήμα όταν αγοράζεις μπορεί να μεταφραστεί στην επιλογή του αυτοκίνητου που θες ή αυτού που σε συμφέρει.
Εσείς όμως πως το βλέπετε; Πως το μετράτε; Εμπιστεύεστε τα προγράμματα δωρεάν σέρβις και τελικά είναι κάτι που πλέον περιμένετε;
Το ενδεχόμενο το δωρεάν σέρβις να συνεπάγεται σε καθόλου σέρβις αλλά ο πελάτης να νομίζει ότι έγινε το έχετε σκεφτεί;;; Δεν είναι σενάριο, αλλά πραγματικότητα..
Κατά τη γνώμη μου είναι ένα σοβαρό κίνητρο η αγορά αυτοκινήτου με πακέτο δωρεάν service, εφόσον φυσικά ικανοποιεί πλήρως και όλες τις ανάγκες μας. Σε ότι αφορά τώρα τα ΝΕΑ μικρά turbo, και τα service κοι οι ζημιές που βγάζουν...... να ενημερώσω ότι Mercedes ζητά από τη Ford να αγοράσει τον 1.000cc ecoboost της Ford. Μην τρελαθούμε ρε παιδιά. Θα επαιζε η Mercedes το όνομά της αγοράζοντας πατάτες κινητήρες?? Οχι βέβαια. Οι κινητήρες TSI από την άλλη εχουν κάνει απροβλημάτιστα εκατομύρια χιλιόμετρα. Και με αραιά service μάλιστα. Κανένας TSI δεν έσπασε όπως έλεγαν κάποιοι ότι θα συμβεί. Και το περιοδικό που μας φιλοξενεί τους αποκαλεί διαμάντια. Σε ότι αφορά την τεχνολογία και την μηχανολογία τα πράγματα ΔΕΝ είναι τόσο απλά. Και ΝΑΙ. Είμαστε ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ. πρόκειται για μεγάλη επιστήμη. Στην Ελλάδα δεν βγάζουμε ούτε ποδήλατο. Μπορούμε να αμφισβητήσουμε τΙς FORD, VW, BMW, MERCEDES κλπ εμείς? Με τι φόντα και ποιές γνώσεις????
Για μένα η προσφορά δωρεάν σέρβις, δεν είναι κίνητρο για αγορά αυτοκινήτου. Εμένα με ενδιαφέρουν άλλα κριτήρια, όπως η ιπποδύναμη και ροπή του κινητήρα, ο κινητήριος άξονας (προτιμώ την πίσω κίνηση) και διάφορα άλλα. Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι η έννοια του σέρβις, δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς. Με τον όρο σέρβις, εννοούν συνήθως την αλλαγή λαδιών, φίλτρων, μπουζί κ.λ.π. Για μένα το σέρβις πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα, όπως την αλλαγή τακακιών, δίσκων, δίσκου συμπλέκτη και πλατό και γενικά οποιαδήποτε εργασία απαιτεί ένα αυτοκίνητο, ακόμη και την αλλαγή κινητήρα, αν αυτό κριθεί σκόπιμο. Η λέξη σέρβις, σημαίνει υποστήριξη γενικά και όχι μόνο για μερικές κατηγορίες ανταλλακτικών και αναλώσιμων.
Δεν νομίζω ότι το δωρεάν σέρβις (όπως και η διάρκεια της εγγύησης) είναι από τους πρωταρχικούς παράγοντες για την επιλογή ενός αυτοκινήτου, είναι όμως λογικό να ληφθούν υπόψη στο τελικό "ψιλό κοσκίνισμα" μεταξύ συγκρίσιμων κατά τα άλλα αυτοκινήτων.
Τα δωρεάν service είναι το τυράκι στη φάκα. Άλλωστε δεν πληρώνουμε τίποτα πιο ακριβά από αυτά που μας παρέχοντε δωρεάν (βλ υγεία,παιδεία κ.α).Ο τσάμπας πέθανε και τα πάντα χρεώνοντε είτε στην τιμή αγοράς του αυτοκινήτου είτε στο κόστος των αναλώσιμων και των ανταλλακτικών.Εγώ προτιμώ να πληρώνω το service και να έχω απαιτήσεις απο τις εργασίες που γίνοντε στο αυτοκίνητό μου αλλά και να ελέγχω την τιμή και την ποιότητα των αναλωσίμων (λάδια,μπουζί κτλ) και να μη μου βάζουν φτηνιάρικα τα οποία να τα χρησοπληρώνω για να ισοφαρίσουν τη χασούρα απο τη δωρεάν εργασία
Σε κάποιο αντίσοιχο θέμα, πως στρώνεται ένα όχημα, είχα γράψει, αλλά φαίνεται πως δεν είναι καλό, σώφρον κ.τ.λ. να ακούγονται κάποιες αλήθειες οι οποίες δεν είναι με δόλο, κ.τ.λ. ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ.
Πως είναι δυνατόν βάση μελετών, επιστήμης μηχανολογίας, οικονομικών δεδομένων, κ.τ.λ. ένα όχημα να μπορεί να έχει αραιά συντήρηση, βάση και της τεχνολογίας turbo σε μικρούς κινητήρες;
Δεν υπάρχει κάποια μυστικιστική τεχνολογία, την οποία κατέχουν και γνωρίζουν κάποιοι και οι υπόλοιποι είμαστε άσχετοι και ημιμαθείς.Και δεν μιλάμε για οχήματα 10+ χρόνων και παλαιότερα.Είναι δυνατόν ένα όχημα του 2010 μικρό ατμοσφαιρικό, με ένα του 2014 μικρό turbo, το του 2014 να χρειάζεται αραιότερη συντήρηση;Δεν ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ.Οι κατασκευαστές πιστεύουν πως τα οχήματα είναι το πολύ για 200000 χιλιόμετρα, επειδή στις χώρες κατασκευής και στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες οι άνθρωποι εκεί τα αλλάζουν...Μία ίδια προσπάθεια πήγε να γίνει και στην χώρα μας, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, δεν υπάρχουν αυτά...Στην χώρα μας με τους 44 βαθμούς υπό σκιά το καλοκαίρι, με τους κακοτράχαλους δρόμους, με την οικονομική συγκυρία, με την φτώχεια μας, κ.τ.λ. τα οχήματα τα κρατάμε και πάνω από τις 500000 χιλιόμετρα, και για να γίνει αυτό τα οχήματα πρέπει να συντηρηθούν επιμελώς.Δεν υπάρχουν τα κάνω service κάθε 30000 χιλιόμετρα ή βάζω λάδι film για 100000 χιλιόμετρα.Επειδή τα έχω δει από κοντά όλα αυτά, το αυτοκίνητο πάει για ΠΕΤΑΜΑ, τόσο απλά.Οι βλάβες που βγάζει είναι πολλές, κοστίζουν, κ.τ.λ. και δεν συμφέρει πλέον, οπότε πάμε για νέο όχημα.
Ή λοιπόν συντηρούμε επιμελώς το όχημα μας για να το κρατήσουμε 20 χρόνια και ή το αλλάζουμε αν μπορούμε φυσικά και κάθε 6 μήνες, τι το καλύτερο;Με δεδομένα την οικονομική συγκυρία, το ότι τα οχήματα χάνουν την αξία τους κατευθείαν, τα παραπάνω προβλήματα των μικρών turbo οχημάτων, κ.τ.λ. κάνουμε τις όποιες επιλογές μας.
Το θέμα είναι να μην βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι μέσα από τις επιλογές μας, να μην τα υπολογίζουμε καλά, κ.τ.λ. και μετά να ψάχνουμε απεγνωσμένα λύσεις, οι οποίες είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι αδιέξοδες.
Μελετάμε, βλέπουμε τις ανάγκες μας και προχωράμε στην όση καλύτερη δυνατή λύση είναι για εμάς και μόνον για εμάς.