Hyundai i20 N Vs Volkswagen Polo GTI: Αξιολόγηση σε 10 τομείς

27.152 Επισκέψεις στο άρθρο (30/7/2023)
Σε κάθε τιμονιά το i20 N έχει το στήσιμο να ανταποκριθεί ή και να ξεπεράσει τις προσδοκίες σου ανεξαρτήτως του είδους της στροφής και της ποιότητας της ασφάλτου.
2 Φωτογραφίες »

Σε κάθε τιμονιά το i20 N έχει το στήσιμο να ανταποκριθεί ή και να ξεπεράσει τις προσδοκίες σου ανεξαρτήτως του είδους της στροφής και της ποιότητας της ασφάλτου.

Hyundai i20 N Vs Volkswagen Polo GTI: Αξιολόγηση σε ποιότητα, άνεση, τεχνολογία, ασφάλεια, οδική συμπεριφορά, value for money και πολλά άλλα.

Οδική συμπεριφορά: Πιο απόλυτο και με χιλιάδες μικρορυθμίσεις το i20 N

Και φτάνουμε στο ζητούμενο, το πόσο fun to drive είναι κάθε μικρό του συγκριτικού μας. Η απάντηση «λέει» Hyundai i20 N για μπόλικους λόγους. Καταρχάς, αναφερόμαστε στην έκδοση Performance Pack με το μπλοκέ διαφορικό το οποίο αποδίδει εξαιρετικά. Σε εμπνέει, δηλαδή, να βουτήξεις με (ελεγχόμενη) ταχύτητα σε μία στροφή, καθώς κρατά μούρη μέσα, χωρίς απότομες αντιδράσεις και χωρίς να τρομάζει. Αλλωστε, το ελαφρύτερο i20 N φανέρωσε τις προδιαγραφές του και στο elk test, την κορυφαία δοκιμασία ενεργητικής ασφάλειας με μία εκ καλύτερων επιδόσεων (79 χλμ./ώρα). Από εκεί και πέρα, σε φτιάχνει πολύ και το έντονα παραμετροποιήσιμο προφίλ του κορεατικού hot hatch. Το Launch Control έχει 5 προγράμματα λειτουργίας (Normal, Eco, Sport, N και N Custom με χιλιάδες επιπλέον μικροτροποποιήσεις), ενώ πατώντας τα «μαγικά» κουμπιά στο τιμόνι ανεβάζεις ακόμη περισσότερο την αδρεναλίνη. Αυτό τουλάχιστον νιώσαμε εμείς ηδονικό τσίμπημα του γκαζιού στα κατεβάσματα χάρη στο Rev Matching που με το πάτημα του κουμπιού στο τιμόνι προσομοιώνει την αγωνιστική τεχνική «μύτη-τακούνι» για ομαλές αλλαγές. Σημαντική θεωρούμε και την παρουσία χειρολαβών για συνοδηγό αλλά και πίσω επιβάτες.
 
Από την άλλη πλευρά, το VW Polo GTI δεν είναι αντίστοιχα οδηγοκεντρικό, παρότι οι εξαιρετικές επιδόσεις σε πείθουν να δώσεις το κάτι παραπάνω. Η ανάρτηση είναι σφιχτή και δίνει αρκετή πρόσφυση, ωστόσο κάποιες λεπτομέρειες δεν συμβάλλουν στο αυθεντικό αγωνιστικό στιλ. Για παράδειγμα, τα ελαστικά Michelin Primacy 3 θέτουν κάποιους περιορισμούς, ενώ το κατέβασμα σχέσεων στους πιο γρήγορους ρυθμούς είναι διστακτικό, ακόμη και σε χειροκίνητη λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση τα μεγάλα μετατρόχια έχουν δώσει φοβερή σιγουριά, ο εμπρός άξονας είναι σταθερότατος, χάρη και στο XDS, δηλαδή ελεγχόμενο μέσω των φρένων. Στάνταρ προσφέρεται το «Sport Select» με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ με τα δύο επίπεδα σκληρότητας. Last but not least, και τα δύο μοντέλα έχουν εξαιρετικά φρένα, με το «κοκκάλωμα» του GTI από τα 100 χλμ./ώρα να έρχεται στα 35,7 μ. (35,5 το i20 N).

Μάρκα/Μοντέλο Hyundai i20 N Volkswagen Polo GTI
Εγγύηση (χρόνια) 5 2
Τιμή    
Αξιολογήσεις AutoΤρίτη
Κατανάλωση-ρύποι 7 6
Ενεργητική Ασφάλεια-Φρένα 10 10
Παθητική Ασφάλεια 10 10
Value For Money 8 6
Αξιοπιστία- Συχνότητα βλαβών 10 8
Κινητήρας-επιδόσεις 10 10
Εικόνα-Ποιότητα-Τεχνολογία 10 10
Ανεση-Χώροι-Πρακτικότητα 8 8
Μεταπωλητική Αξία 8 9
Τελική Βαθμολογία 175 161
Οδική Συμπεριφορά 10 9
Αισθηση πολυτέλειας 65% 75%

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Super Συγκριτικό: Hyundai i20 N Vs Volkswagen Polo GTI
Σελίδα 3Hyundai i20 N Vs Volkswagen Polo GTI: Ποιο έχει καλύτερο εξοπλισμό;
Σελίδα 4Τα όργανα μετρήσεων αποκαλύπτουν για τα Hyundai i20 N και Volkswagen Polo GTI
Σελίδα 5Συγκριτικό Hyundai i20 N Vs Volkswagen Polo GTI: Τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά τους
BRIDGESTONE TURANZA 6
moto